PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : İSLAM'ın KutsaL Kitabı KUR'AN-I KERİM


ecee
10 January 2009, 15:20
İslam'ın kutsal kitabı Kur'an
[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links]) [Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])
13. yüzyıldan ([Only Registered Users Can See Links]) kalma Mağribî tarzda yazılmış bir Kur'an sayfası; üzerinde yazılı olan ayetler Maide suresinden ([Only Registered Users Can See Links]).


[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links]) [Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])
Kur'an ([Only Registered Users Can See Links])'ın ilk suresi olan Fatiha Suresi ([Only Registered Users Can See Links]).


Ana madde: Kur'an ([Only Registered Users Can See Links]) Kur'an veya Kur'an-ı Kerim, İslam peygamberi ([Only Registered Users Can See Links]) Muhammed ([Only Registered Users Can See Links])'e Allah ([Only Registered Users Can See Links]) tarafından Cebrail ([Only Registered Users Can See Links]) aracılığıyla gönderildiğine inanılan kutsal kitaptır[18] ([Only Registered Users Can See Links]_note-oxfordKuran-17)[19] ([Only Registered Users Can See Links]_note-brillKuran-18).
Kur'an'daki her bir bölüme sure ([Only Registered Users Can See Links]) adı verilir, her sure de kendi içinde ayetlere ([Only Registered Users Can See Links]) bölünür. Kur'an'da toplam 114 sure bulunmaktadır[18] ([Only Registered Users Can See Links]_note-oxfordKuran-17). Kronolojik olarak Kur'an'ın ilk gönderilen ayetinin Alak suresinin ([Only Registered Users Can See Links]) birinci ayeti olduğuna inanılır:
"Oku O yaratan Rabbinin adıyla!"[20] ([Only Registered Users Can See Links]_note-19) Kur'an 610 - 632 yılları arasında sözlü olarak tamamlanmıştır. Peygamberin sağlığında yazılı hâle getirilmemiştir. Arapça ([Only Registered Users Can See Links]) olan ilk kutsal kitaptır.
Kur'ân, ayrıca Kelamullah, Kitabullah, Furkan, Tenzîi, Mushaf, Kitab, Nur ve Umm-ul Kitab isimleriyle de bilinir[19] ([Only Registered Users Can See Links]_note-brillKuran-18).
İslam'a göre Kur'an'daki emirlere ve yasaklara uymak farz yani şarttır. Ayrıca İslam dininde Kur'an'ın hiçbir zaman tahrif olmayacağı yani değiştirilemeyeceğine inanılır; bunun başlıca sebebi Hicr Suresinde ([Only Registered Users Can See Links]) bulunan Kur'an'ın hiçbir zaman tahrif edilmeyeceğini açıklayan ayettir. Bu ayet (Hicr, 9) şöyledir:
"Hiç şüphe yok ki, Kur'ân'ı biz indirdik, elbette onu yine biz koruyacağız"[21] ([Only Registered Users Can See Links]_note-20). Kur'an İslam hukukunda ([Only Registered Users Can See Links]) temel kaynaktır ve Kur'an'da geçen emir ve yasaklar temelinde kararlar alınır[18] ([Only Registered Users Can See Links]_note-oxfordKuran-17)[19] ([Only Registered Users Can See Links]_note-brillKuran-18). İslam'da en son karar mercii, Allah'ın kelamı olduğuna inanıldığı için, her daim Kur'an'dır[18] ([Only Registered Users Can See Links]_note-oxfordKuran-17). Bazı İslam hukuku ekolleri Kur'an'da geçmemekle birlikte Kur'an'da geçen bir başka emir veya yasakla aynı illete (sebebe) dayanan konularda da Kur'an'daki emir veya yasağı temel alarak karar verirler