PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Aç dolaşırken de kilo alabilirsiniz!


ceyLin
13 January 2009, 12:51
Türk Kalp Vakfı Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Özbay[Only Registered Users Can See Links] "Birkaç kilo vermek uğruna yetersiz ya da dengesiz beslenenler kilo alır[Only Registered Users Can See Links] vücutları yağlanır" diyor



Günümüzde her 100 kişiden 30'u kilo vermekle uğraşıyor. Zayıflama çabaları[Only Registered Users Can See Links] kimi zaman ilaçlar[Only Registered Users Can See Links] kimi zaman da diyet reçeteleri nedeniyle öldürücü boyutlara ulaşabiliyor. Öyle ki uzmanların 200 diyetten "sadece 20'si sağlıklı" dediği diyet reçeteleri kadar[Only Registered Users Can See Links] piyasada dolaşan ilaçlar da ölüm saçıyor. Fazla kilolar[Only Registered Users Can See Links] her ne kadar estetik yönden rahatsız etse de asıl sağlık açısından büyük bir sorun. Tıpta "obezite" olarak adlandırılan şişmanlık[Only Registered Users Can See Links] son birkaç yıldır hastalık olarak kabul ediliyor.
Dizi yazımızda kilolarınızdan kurtulmak için sağlıklı diyet örnekleri ve önerilerini birlikte bulacaksınız.

7 besin grubu da olmalı
Yeterli ve dengeli beslenmenin sağlıklı zayıflamanın ilk kuralı olduğunu söyleyen Türk Kalp Vakfı Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Sumru Özbay[Only Registered Users Can See Links] konuyla ilgili sorularımızı yanıtladı:

Yeterli ve dengeli beslenmenin formülü nedir?
Yedi tür besin grubunu içeren beslenme[Only Registered Users Can See Links] dengeli beslenmedir. Bu besin gruplarını süt ve yoğurt grubu[Only Registered Users Can See Links] peynir ve yumurta grubu[Only Registered Users Can See Links] et[Only Registered Users Can See Links] tavuk[Only Registered Users Can See Links] balık grubu[Only Registered Users Can See Links] sebzeler ve meyveler[Only Registered Users Can See Links] kurubaklagiller[Only Registered Users Can See Links] ekmekler ve yağlar olarak ayırıyoruz. Bu yedi tip besinin[Only Registered Users Can See Links] vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri karşılaması için her öğünde mutlaka tüketilmesi gerekli.

Peki yetersiz ve dengesiz beslenmenin sonucu...
Kilo almaya başlama ve yağlanma.

Vücutta daha çok hangi bölgeler yağlanmaya elverişli?
Erkek göbeklenir çünkü...
Kadın ve erkek vücudunda yağlanma bölgeleri bellidir. Genelde sırtta[Only Registered Users Can See Links] belde[Only Registered Users Can See Links] basende[Only Registered Users Can See Links] omuz ve göğüs çevresinde[Only Registered Users Can See Links] kalçada[Only Registered Users Can See Links] karında yağlanmalar görülmekte. Sıklıkla bu bölgeleri üç kısma ayırabiliriz. Birincisi koltuk altından göğüslere doğru olan kısım[Only Registered Users Can See Links] ikincisi karın[Only Registered Users Can See Links] üçüncü kısım ise basen ve kalçalar. Baldır ve üst bacak kısmı[Only Registered Users Can See Links] bir diğer bölgeyi oluşturur. Bunun dışında özellikle erkeklerde görülen[Only Registered Users Can See Links] alkole bağlı şişmanlıklarda mide genişlemesi[Only Registered Users Can See Links] mide üzerindeki yağ birikiminin de çok fazla olduğunu görüyoruz.

adın ve erkek arasında ne fark var?
Erkeklerde daha çok bira türü mayalı içkilerden kaynaklanan göbek yağlanması meydana geliyor. Bu nadiren kadınlarda da görülebilir. Kadınlarda ise kalça[Only Registered Users Can See Links] baldır ve karın bölgesinde şişmanlık oluyor.

Günde 1 saat yürüyün
Formda kalmak için en etkili spor hangisi?
Kesinlikle yürüyüş. Günde bir saat kadar yürüyüş yapılmalı. Düz yol yürüyüşü baldır bacak yağlanmaları ve selülitlerden kurtulmak için birebir. Yürüyüş 1.5 - 2 ayda etkisini gösterir. Kişi aynı miktarda yemek yiyerek[Only Registered Users Can See Links] fakat yürüyüş yaparak yılda 10 kilo verebilir. Ama bırakmamak şartıyla... Bırakıldığında vücutta adeta balon gibi kilo almalar görülür. Kişi diyetle 5 - 6 kilo vererek bir beden küçülürken[Only Registered Users Can See Links] yürüyüş yaparak iki beden küçülebilir.

Hangi besin kaç kalori?

Kalorisi en yüksek olan besin grubu yağlar. Bir gram yağ 9.3 kalori[Only Registered Users Can See Links] bir gram karbonhidrat 4.3 kalori[Only Registered Users Can See Links] bir gram protein ise 4.1 kalori...
PROTEİNLER: Proteinlerin kilo yapmada etkileri azdır. Günlük protein ihtiyacı 25 - 30 gramdır. Bir porsiyon et (6 köfte[Only Registered Users Can See Links] 8 - 10 istavrit veya tekir[Only Registered Users Can See Links] 3 - 4 dilim palamut veya kalkan balığı)[Only Registered Users Can See Links] kahvaltıda alınacak bir kibrit kutusu peynir veya bir yumurta[Only Registered Users Can See Links] gün içinde bir su bardağı süt veya yoğurt[Only Registered Users Can See Links] günlük 25 - 30 gram olan protein ihtiyacını karşılar. Kaslarda oksijenlenmeyi arttırarak[Only Registered Users Can See Links] dinçlik ve zindelik verdiği için haftalık 14 öğün yemeğin en az 3 - 4 öğününün kırmızı etten oluşması çok faydalıdır.

Meyvedeki şeker önemli
KARBONHİDRATLAR: Bu besinlerden alınan kalori[Only Registered Users Can See Links] enerji olarak mutlaka harcanmalı. Günlük aktiviteler karbonhidratlı gıdalardan karşılanmalı. Vücudun direkt şeker ihtiyacını karşılaması açısından meyvelerdeki meyve şekeri fruktozun önemli yeri var.
YAĞLAR: Her türlü yiyecekle çok kolay alınır. Doku ve organlar üzerinde birikir[Only Registered Users Can See Links] damar sertliğine[Only Registered Users Can See Links] kasık fıtığına[Only Registered Users Can See Links] yüksek tansiyona yol açar. Süt yoğurt grubunda[Only Registered Users Can See Links] et[Only Registered Users Can See Links] tavuk[Only Registered Users Can See Links] balıkta bulunur[Only Registered Users Can See Links] yemeklere konulan yağlarla vücuda alınır.

Tatile çıkmadan bu diyeti yapın
3 hafta içinde 5 kilo verin

KAHVALTI

Çay (şekersiz)
1 kibrit kutusu peynir (30 gram)
1 tatlı kaşığı bal veya reçel
Salata
2 ince dilim ekmek (60 gram)
ÖĞLE
5 köfte kadar et[Only Registered Users Can See Links] tavuk ya da balık (150 gram = 1.5 porsiyon)
Salata
1 ince dilim ekmek

VEYA

5 - 6 yemek kaşığı sebze yemeği (etli veya etsiz[Only Registered Users Can See Links] susuz)
Yarım su bardağı yoğurt (125 gram)
Salata
2 ince dilim ekmek

SAAT 15.00'TE

1 porsiyon meyve (12 kiraz[Only Registered Users Can See Links] 3 kayısı[Only Registered Users Can See Links] bir orta boy karpuzun ya da kavunun sekizde biri[Only Registered Users Can See Links] 1 elma[Only Registered Users Can See Links] yarım muz[Only Registered Users Can See Links] 10 yeşil erik[Only Registered Users Can See Links] 6 tane yeni dünya[Only Registered Users Can See Links] 1 incir[Only Registered Users Can See Links] 1 orta boy armut'tan biri)

DİKKAT!
Erkekler bu diyeti uygularken günlük porsiyon miktarlarını 1/2 kadar artırmalıdır.
Salatalarda domates[Only Registered Users Can See Links] salatalık[Only Registered Users Can See Links] maydanoz[Only Registered Users Can See Links] marul[Only Registered Users Can See Links] havuç[Only Registered Users Can See Links] turp[Only Registered Users Can See Links] kıvırcık[Only Registered Users Can See Links] roka[Only Registered Users Can See Links] semizotu istenildiği miktarda kullanılabilir.

10 altın kural


1 Yemek yaparken ölçülerinizi küçültün. Daha az miktarda yemek yapın.
2 Alışverişe gitmeden önce bir liste hazırlayıp listeye sadık kalın.
3 Kendi siparişiniz olmayan yemekten yemeyin.
4 Yemeğinizi bitirir bitirmez sofradan kalkın.
5 Artan yemekleri içi görünmeyen kaplarda saklayın.
6 Yemeğinize konsantre olun[Only Registered Users Can See Links] yemek yerken televizyon seyretmeyin[Only Registered Users Can See Links] kitap gazete okumayın.
7 Şişmanlatıcı gıdaları kesinlikle evde bulundurmayın.
8 Tatlıya başlamadan önce biraz bekleyin ve hâlâ gerçekten aç olup olmadığınıza karar verin.
9 Her öğünde bol miktarda su için. (Günde en az 1.5 litre)
10 Bir şeyler atıştırmak istediğinizde sizi oyalayacak uğraşılar bulun.

Nasıl daha az yersiniz?


Küçük porsiyonları tercih edin.
Küçük bir tabak kullanın.
Daha yavaş yemek yiyin.
Tam olarak doyduğunuzda değil[Only Registered Users Can See Links] açlığınız geçtiğinde yemeği bırakın.
Yemeğin servis tabağını masaya koymayın.
Yemek için küçük[Only Registered Users Can See Links] salata için büyük tabak kullanın.
Yemeğe başlamadan önce 2 bardak su için.

Verdiğiniz her kilo 8000 kaloriye eşit


1 kilogram = 8000 kaloridir. 1 kilo verebilmek için yemeklerle aldığınızın dışında 8 bin kalori daha yakmanız gerekmektedir. Buna göre[Only Registered Users Can See Links] günlük kalori ihtiyacınızı karşılamak için yemeklerle aldığınız enerjiyi 600 kalori azaltırsanız[Only Registered Users Can See Links] haftada yarım kilo ve 6 ayda yaklaşık 13 kilo verirsiniz.
Kilo kaybı haftada 1 kiloyu geçmemelidir. Önerilen[Only Registered Users Can See Links] haftada 0.5 - 1 kilo vermektir. Yavaş ve istikrarlı kilo kaybı daha sağlıklıdır.