PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Yunan bakan'dan başbakan Erdoğan'a cevap


ceyLin
26 January 2009, 21:06
Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyannis[Only Registered Users Can See Links] Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen haftaki Brüksel ziyaretinde Kıbrıs Rum kesimine yönelik eleştirisine cevap niteliğinde[Only Registered Users Can See Links] “AB'de nüfusun ister 700 bin[Only Registered Users Can See Links] ister 70 milyon olsun[Only Registered Users Can See Links] aynı kriterlerin uygulandığını” söyledi.

Düşünce kuruluşu Avrupa Politika Merkezinde konuşan Bakoyannis[Only Registered Users Can See Links] Başbakan Erdoğan'ın AB üyelik müzakerelerinde enerji faslının Kıbrıs Rum kesimi tarafından engellenmesiyle ilgili bir soru üzerine söylediği “AB adil yaklaşımını ortaya koymalı. Kalkıp 70 milyonluk Türkiye'yi 700-800 bin kişilik[Only Registered Users Can See Links] Avrupa ile yakından uzaktan alakası olmayan[Only Registered Users Can See Links] müktesebata uygun herhangi bir adımı olmayan güney Kıbrıs'a tercih etmemeli” sözlerine cevap niteliği taşıyan açıklamasında[Only Registered Users Can See Links] “AB'de nüfusu ister 700 bin olsun[Only Registered Users Can See Links] ister 70 milyon[Only Registered Users Can See Links] aynı kriterler uygulanır” dedi.

Başbakan Erdoğan'ın Türkiye'nin üyelik sürecini AB yetkilileriyle görüşmek için geçen hafta Brüksel'i ziyaret etmesini ve sadece başmüzakerecilik göreviyle ilgili yeni bir devlet bakanı (Egemen Bağış) atamasını olumlu karşıladıklarını belirten Bakoyannis[Only Registered Users Can See Links] “Türkiye'nin AB'ye daha fazla ağırlık verme çabasından memnuniyet duyuyoruz ve bu gelişmelerin Türkiye'de AB'yi önceleyen yeni bir politikanın başlangıcı olmasını umuyoruz” şeklinde konuştu.

Bakoyannis[Only Registered Users Can See Links] “Yunanistan Türkiye'nin AB'ye yönelmesinin büyük destekçisi ve yıllar boyu bunu ispatladı. Bu tutumumuz bazılarına sürpriz gelse de biz AB içindeki bir Türkiye'nin gelişeceğini ve Yunanistan ile ikili ilişkilerini geliştirmek dahil bölgesel barış ve refaha katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Demokratik bir Türkiye AB[Only Registered Users Can See Links] bölgesi ve kendisi için artı değer olacaktır” ifadelerine yer verdi.

"AVRUPA'DA LİSTEDEN İSTEDİĞİNİ SEÇMEK YOK"

“Türkiye'ye desteğimiz bir ikram değil. Türkiye de her aday ülke gibi aynı kural ve prensiplere bağlı” diyen Bakoyannis[Only Registered Users Can See Links] “Yunanistan da aynı yoldan geçti. Avrupa'da listeden istediğini seçmek yok. Nüfusu ister 700 bin[Only Registered Users Can See Links] ister 70 milyon olsun aynı kriterler geçerli. O halde desteğimiz koşulsuz değil. Türkiye'nin yükümlülük ve taahhütlerini yerine getirmesine bağlı” diye konuştu.

Dora Bakoyannis[Only Registered Users Can See Links] AB sürecinde bugüne dek birçok konuda ilerleme sağlayan Türkiye'nin hala atması gereken bazı adımlar olduğunu savundu ve bunlar arasında “Türkiye'de demokratik düzenin güçlendirilmesi[Only Registered Users Can See Links] azınlıklara saygı ve dini özgürlükleri” saydı.

Türkiye'nin iyi komşuluk ilişkilerine ve uluslararası hukuka bağlı kalmasını isteyen Bakoyannis[Only Registered Users Can See Links] “Türkiye'nin Orta Doğu'da daha fazla güvenlik ve istikrar için gösterdiği çabaları izleyen biri[Only Registered Users Can See Links] aynı kararlılığı Avrupa ile sınırları dahil tüm sınırlarında göstermesini umut eder” dedi.

"SON BİR YILDA TÜRKİYE'NİN PROVOKASYONLARINDA ARTIŞ OLDU"

Bakoyannis[Only Registered Users Can See Links] Türkiye-Yunanistan ilişkileriyle ilgili Başbakan Erdoğan'ın “ilişkilerin gelişmesi için Yunanistan'ın provokasyonlardan vazgeçmesi gerektiği” şeklindeki sözlerinin sorulması üzerine[Only Registered Users Can See Links] Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis'in 49 yıl aradan sonra geçen yıl Türkiye'yi ziyaret eden ilk Yunan başbakanı olduğunu anımsatarak[Only Registered Users Can See Links] “Yunanistan[Only Registered Users Can See Links] Türkiye ile ilişkileri geliştirmek için üzerine düşen her şeyi yapmaya kararlı” dedi.

Dora Bakoyannis[Only Registered Users Can See Links] “(Karamanlis'in ziyaretinde) ilişkilerimizi geliştirmek istediğimiz ortaya koyduk. Maalesef ilerleme olmadı ve son bir yılda Türkiye'nin provokasyonlarında artış yaşandı. Pozisyonumuz çok açık. İlişkilerimizi geliştirmek istiyoruz. Bu da AB kriterlerine ve uluslararası hukuka dayanmalı. Bu ilkelere bağlı kalarak ilişkilerimizi geliştirecek yollar bulabiliriz. Umarım 2009 bu anlamda ilerleme yılı olur. Bunun için çalışmalarımız sürüyor” şeklinde konuştu.

-KIBRIS MÜZAKERELERİ-

Kıbrıs'ta “Türk işgali”nden söz eden Bakoyannis[Only Registered Users Can See Links] “35 yıllık Türk işgalinin ardından adayı birleştirecek ve iki toplumun yan yana refah içinde yaşayacağı bir çözümden yana olduklarını” söyledi.

Bakoyannis[Only Registered Users Can See Links] herhangi bir çözümün Kıbrıs Rum kesiminin AB üyesi olduğunu ve AB müktesebatının uygulandığını dikkate alması gerektiğini belirtti. Tarafların geçen yıl BM çerçevesinde başlattığı doğrudan müzakerelerin iki tarafın üzerinde uzlaşmasıyla sağlanacak çözümle sonuçlanması umduğunu dile getiren Bakoyannis[Only Registered Users Can See Links] bulunacak çözümün “Türk işgalini sona erdirerek[Only Registered Users Can See Links]ı yeniden birleştireceğini” söyledi.

Yunan Dışişleri Bakanı Bakoyannis[Only Registered Users Can See Links] Kıbrıs'taki çözümün “tek uluslararası varlığa ve tek vatandaşlığa dayalı iki bölgeli[Only Registered Users Can See Links] iki toplumlu federasyon” olmasını savundu.