PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Karakışı Bahara Çeviren Çiçek


ceyLin
26 January 2009, 21:44
Karakışı bahara çeviren çiçek
[Only Registered Users Can See Links]

Doğada kendiliğinden yetişiyor. Karakışın bahar rengi onlar...
Doğada kendiliğinden yetişmesinin yanı sıra son yıllarda kültür bitkisi olarak da yetiştirilen nergis çiçekleri[Only Registered Users Can See Links] kış ortasında baharı yaşatıyor.

Mersin'in Anamur ilçesinin yüksek kesimlerinde doğayı beyaza bürüyen nergis çiçekleri[Only Registered Users Can See Links] kokusuyla olduğu kadar görüntüsüyle de bahar özlemini gidermeye yetiyor.

''Karakışları bahara çeviren çiçek'' olarak tanımlanan nergis çiçekleri[Only Registered Users Can See Links] en önemli etken maddesi uçucu yağlar olması nedeniyle dalından koparılsa bile haftalarca kokusunu muhafaza edebiliyor.

Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Atabay Düzenli[Only Registered Users Can See Links] nergis çiçeklerinin Türkiye'de bilinen 9 türü bulunduğunu[Only Registered Users Can See Links] bunlardan 1 ya da 2'si dışında tamamının kültür ortamında yetiştirilebildiğini belirterek[Only Registered Users Can See Links] ''Her yıl eylül ayında itibaren çıkmaya başlayan nergis çiçekleri[Only Registered Users Can See Links] çeşidine göre mayıs sonuna kadar doğayı süslemeye devam ediyor'' dedi.

Prof. Dr. Düzenli[Only Registered Users Can See Links] nergisi diğer çiçeklerden ayıran yoğun kokusunun uçucu yağlardan kaynaklandığını belirterek[Only Registered Users Can See Links] ''Nergisler süs bitkisi olmasının yanı sıra parfüm ve kozmetik sektörünün de ana hammaddelerinden birini oluşturuyor. Nergisler tıbbi yönden de yoğun olarak değerlendiriliyor.''