PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Yasadışı ağaç kesimi

ceyLin
26 January 2009, 22:17
Yasadışı ağaç kesimi

Türkiye'de ormanların hemen tamamı devlet mülkiyetindedir ve Anayasamıza göre ormanlar yine devlet tarafından işletilir. Üretim miktarı[Only Registered Users Can See Links] ormanın artım kapasitesine dayanan projeksiyonlara göre hesaplanır ve Orman Amenajman Planlarında yer alır.

Türkiye'de ormanların hemen tamamı devlet mülkiyetindedir ve Anayasamıza göre ormanlar yine devlet tarafından işletilir. Üretim miktarı[Only Registered Users Can See Links] ormanın artım kapasitesine dayanan projeksiyonlara göre hesaplanır ve Orman Amenajman Planlarında yer alır. Orman İşletmeleri[Only Registered Users Can See Links] üretim faaliyetlerini planda öngörülen sınırlar içerisinde gerçekleştirir. Gelecek kuşakların da ormanlardan faydalanabilmesinin güvence altına alınması[Only Registered Users Can See Links] yani ormanların sürdürülebilir yönetimi için bu en temel şarttır. Ancak ne yazık ki ülkemizde[Only Registered Users Can See Links] yasal olarak gerçekleştirilen üretimin yanında yakacak ya da yapacak odun olarak yasal olmayan yollarla her yıl ormanlardan kesilen ağaç miktarının en az 10 milyon m3 olduğu tahmin edilmektedir. Bu[Only Registered Users Can See Links] yalnızca ekonomik bir kayıp ya da gelecek kuşakların haklarına vurulan bir darbe değil aynı zamanda ekolojik bir felaketin en önemli nedenlerinden biri olarak karşımıza çıkar.

Yetişmiş ağaçları kesmek[Only Registered Users Can See Links] yaş ağaçları boğmak[Only Registered Users Can See Links] ağaçlardan yalamuk[Only Registered Users Can See Links] pedavra[Only Registered Users Can See Links] hartama veya kabuk[Only Registered Users Can See Links] çıra[Only Registered Users Can See Links] katran[Only Registered Users Can See Links] sakız çıkarmak[Only Registered Users Can See Links] kömür yapmak gibi girişimler Orman Yasasınca yasaklanmıştır. Devlet ormanlarında ağaç kesimi[Only Registered Users Can See Links] damgalanması ve nakil izninin verilmesi Orman İşletme Şefliklerince gerçekleştirilir. Damgasız ve nakliyesiz orman ürünleri kaçak sayılır.
Başvuru Kuruluşları ve İlgili Kuruluşlar:

Orman İşletme Şeflikleri veya bunların bağlı bulunduğu İşletme Müdürlükleri
Jandarma·
Orman Genel Müdürlüğü
Orman Bölge Müdürlükleri
Yasal Dayanak:

6831 sayılı Orman Kanunu'nun 14[Only Registered Users Can See Links] 15[Only Registered Users Can See Links] 26[Only Registered Users Can See Links] 27. maddeleri
Eylem / Öneri:

Kaçak ağaç kesimi daha çok yerel düzeyde çözüme kavuşturulabilecek bir konudur. Bu nedenle[Only Registered Users Can See Links] böyle bir durumla karşılaştığınızda en kısa zamanda bulunduğunuz yerdeki görevlileri haberdar etmek için sırayı izleyebilirsiniz: Orman Toplu Koruma Merkezi -Orman İşletme Şefliği - Orman İşletme Müdürlüğü - Jandarma.
Sorun daha ciddi boyutlarda ise en yakın Orman Bölge Müdürlüğü'ne veya Orman Genel Müdürlüğü'ne kadar ulaştırılabilir.