PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Şalgam Suyu


ceyLin
29 January 2009, 19:20
Şalgam Suyu




Şalgam suyu Turpgiller (Brassicaceae) familyasına ait bir bitki olan Şalgam bitkisinden (Brassica rape) yapılan Çukurova'ya özgü bir içecektir. Kırmızı renkli[Only Registered Users Can See Links] bulanık görünüşlü ve ekşimsidir. Acılı ve acısız çeşitleri mevcuttur.



Şalgama acı olarak genellikle acı süs biberi turşusunun suyu kullanılır. Damak tadına göre 1/3 ila 1/6 oranında şalgama katılabilir. Ancak şalgam acısıyla karıştırıldıktan sonra fazla bekletilmemelidir[Only Registered Users Can See Links] şalgam bozulabilir. O yüzden acıyı şalgamı içmeden önce katmak daha iyi olur. Şalgamla beraber siyah havuç ikram edilir. Mayalanma sürecine de dahil olmuş bu siyah havuçlar[Only Registered Users Can See Links] şalgam suyunun içinde dururlar. Bunlara tane denir[Only Registered Users Can See Links] yöre aksanı sebebiyle dene dendiği bilinmektedir.



Şalgam suyu Adana'da sadece şalgam diye ifade edilir. Şalgam suyu genellikle kebap çeşitleri ile birlikte tüketilir.


Yapımı : Şalgam suyu yapımında şalgam[Only Registered Users Can See Links] kırmızı havuç[Only Registered Users Can See Links] bulgur unu[Only Registered Users Can See Links] tuz[Only Registered Users Can See Links] maya ve su kullanılır. Şalgam suyunun fermantasyonu iki aşamada gerçekleşir.

Birinci aşama; ekşi maya[Only Registered Users Can See Links] tuz ve su ile karıştırılarak bulgurun hamur haline getirilmesidir.

İkinci aşama; bulgurun su ile ekstaraksiyonu sonucu elde edilen sıvının dilimlenmiş şalgam ve kırmızı havuç ile fermantasyonudur.