PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Evrensel İletişimde Semboller


Syst3m
12 July 2009, 15:20
İnsanlar binlerce yıl öncesinden beri bir düşünceyi ifade edebilmek için türlü yollar denemişlerdir. Farklı bölgelerinde farklı diller konuşulan bugünkü dünya üzerindeki iletişimde, harflere dayalı alfabe ile konuşmak ve yazmak yetersiz olduğundan ortak algının kavrayışına sunabilmek için belirli kalıp ve sistem içinde pek çok ifade biçimi gelişmiştir.


İnsan toplulukları işaretleri, resimleri, sembolleri, aralarındaki iletişimi sağlamak için kullanmışlardır. Gitgide gelişen çeşitli yöntemlere rağmen sembollerin anlattıkları bir başka derinlik, gizem ve çoğulluk taşır. Bazen uzun cümlelerin anlatamadığını küçük bir sembol ile anlatabilmek mümkündür.
Bütün dünyanın tanıdığı Ying ve Yang sembolü örneğinde olduğu gibi…


[Only Registered Users Can See Links]

Semboller, daha çok duyularla ifade edilemeyen bir soyutluğu anlatmaya çalışan somut nesne ve işaretlerdir. Sembol, antik Yunan kültüründe, kilden yapılmış iki ayrı parça halinde kırılmış bir kabın antlaşmış iki kişi arasında pay edilen kırık parçalarını ifade etmekteydi. Antlaşmanın geçerli kılınması için, iki kırık parçanın birbirine mükemmelen oturması gerekiyordu. Mecazi anlamda sembole, aynı anlamın iki ayrı temsilini birbiriyle irtibatlandıran bütün de denebilir.

Sembol kavramı, içerdiği gizli anlama bağlı olan işitsel ya da görsel öğeye indirgenmiş bulunmaktadır. Sembol, böylece, beş duyu ile algılanan görünür gerçeklikten yola çıkılarak, görünmez gerçeklerin keşfini sağlar. Sembolün simgelediklerinin birliği birbiri içinde erime veya karışım tarzında değil, üst üste eklenme tarzındadır. Görünür unsur ile görünmeyen unsur bir bütün oluştururlar ve biri olmadan diğeri anlaşılamaz.

Semboller bazen içimizde hissettiğimiz fakat ifade edemediğimiz gerçekleri somutlaştırmada mucize anahtarlar gibi kilitli kapıları açabilir. Dış dünya ile aramızdaki bilimselliği aşan hakikatleri anlamamıza yardımcı olup ezoterizmin büyüsüne bizi bağlayabilirler.

[Only Registered Users Can See Links]


Yukarıdaki şekilde "Tengri" damgasından türeyen simgeleri görüyoruz. Ortadaki artı işareti hem Hıristiyan dininde hem de Budist dininde kutsal sayılmıştır. Şeklin sağ üst köşesinde görülen şekil mutluluk ve refah işareti olarak bilinir. Eğer dönüş yönü tam tersine doğru olursa, Nazilerin gamalı haçı olur ki, mutsuzluk vekıtlık getirir. Bu bakımdan dönüş yönünün saat ibrelerinin ters yönünde olması önemlidir.
(Indigo dergisindeki makalenin bir kısmı/ alıntıdır)

[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])

Ankh, “T” harfinin üzerine oturtulmuş küçük bir daireden ibaret bir, en yaygın eski Mısır ([Only Registered Users Can See Links]) sembolüdür. "Nil'in anahtarı" olarak da bilinir.

İsis misterleri ([Only Registered Users Can See Links]) inisiyasyonunda kullanılan bu sembole birçok Mısır ilahının elinde rastlanmakla birlikte, en çok İsis’in elinde rastlanır. Sembole “kulplu haç” (crux ansata) da denilir. Sembolün dairenin altında kalan, Tau adıyla bilinen “T “ kısmı Maya ([Only Registered Users Can See Links]), İnka ([Only Registered Users Can See Links]), Hindu ([Only Registered Users Can See Links]), Çin ([Only Registered Users Can See Links]) ve Kalde yazıtlarında rastlanan, birçok alfabede ([Only Registered Users Can See Links]) kullanılan bir harftir.

(Anlamı: Yaşam)

[Only Registered Users Can See Links]


İnsanların genellikle bildiği ve alışık oldukları anarşi sembolü bir daire içine çizilmiş büyük bir A harfidir Bu monogram ([Only Registered Users Can See Links]), Latin alfabesinde "anarşi" ve "anarşizm" kelimelerinin "A" harfiyle başlamasını kaynak alır. Bazıları dairenin birlik ve beraberliğin sembolik temsili olduğunu düşünmüştür. Daire aynı zamanda organizasyon anlamında da semboliktir.

[Only Registered Users Can See Links]

Barış'ın sembolü

[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links])

[Only Registered Users Can See Links] ([Only Registered Users Can See Links](Agrippa).jpg)

Pentagram, Yunancada ([Only Registered Users Can See Links]) beş çizgili anlamına gelen pentagrammon kelimesinden türemiştir. Beş köşeli yıldız ([Only Registered Users Can See Links]) demektir.
Genellikle Venüs Gezegeni ([Only Registered Users Can See Links])'yle ve Venüs ([Only Registered Users Can See Links]) Tanrıçasıyla ilişkili görülmüştür. Aynı Zamanda Süleyman ([Only Registered Users Can See Links])'ın yıldızı olarak da bilinir. Davut ([Only Registered Users Can See Links])'un 6 Köşeli Yıldızıyla ([Only Registered Users Can See Links]) çokça karıştırılabilmektedir. Birçok toplumca şans getirdiğine inanılır. Cadılar ([Only Registered Users Can See Links]) tarafından oldukça kutsal olan bu sembol 5 elementin birleşimini ve uyumunu göstermektedir. Bu Beş Element ([Only Registered Users Can See Links]), Ruh ([Only Registered Users Can See Links]) (Akasha-Ether), Ateş, Hava, Su ve Topraktır. Ateş İradeyi, Hava Zekayı, Su Duyguları, Toprak ta madde alemini sembolize eder.

[Only Registered Users Can See Links]

Filozof Taşı