PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : şifali Bitkilerin Kullanimina Dikkat


ceyLin
16 November 2008, 16:18
Şifalı bitkilerin belli bir ölçüye göre kullanılması gerektiğini belirten uzmanlar[Only Registered Users Can See Links] daha fazla fayda sağlaması amacıyla daha çok tüketilen bitkilerin zehirlenmelere[Only Registered Users Can See Links] hatta ölümlere yol açabileceğini bildirdi. Şifalı bitkilerin kullanımı sonrasında zehirlenme belirtileri görüldüğünde ilk olarak sindirim sisteminden zehrin bertaraf edilmesi gerektiğini ifade eden uzmanlar[Only Registered Users Can See Links] şu tavsiyelerde bulundu:

"Hastada kendiliğinden kusma olmazsa[Only Registered Users Can See Links] suni olarak kusturulur. Bundan sonra birkaç defa mide[Only Registered Users Can See Links] yüzde 0.50[Only Registered Users Can See Links] potasyum permanganat[Only Registered Users Can See Links] yüzde 0.2 tanen veya tıbbi kömür mahlulü ile yıkanmalıdır. Hatta zehirlenmeden sonra birkaç saat dahi geçmiş olsa da[Only Registered Users Can See Links] midenin yıkanması ihmal edilmemelidir. Sonradan kimyasal analiz yapılmak üzere kusmukların hepsi muhafaza edilmelidir. Umumiyetle bitkilerden zehirlenmelere karşı kullanılan en iyi vasıta tıbbi kömür (50 gram) ve oksimagnezyum (25 gram) karışımıdır. Oksimagnezyum bulunmadığında[Only Registered Users Can See Links] daha fazla miktarda tıbbi kömür veya tanen yüzde 23[Only Registered Users Can See Links] sulu mahlulü (200-300 gram su) bir defada verilir. Zehirlenmeye karşı kullanılan mahlul[Only Registered Users Can See Links] alkaloidler ve glikozidleri çökertir[Only Registered Users Can See Links] uçucu Madde ([Only Registered Users Can See Links])leri yok eder. Zehirli asit ve esansları tesirsiz bırakır. Zehirlenmeye karşı kullanılan bu ilaçlar kısa bir müddet için etkilidir. 20-30 dakika sonra mide yeniden yıkanmalı[Only Registered Users Can See Links] bundan sonra müshil verilmelidir. Zehirlenen kimse yatırılmalı ve taze hava akımı temin edilmelidir. Vücudun sıcak tutulması için tedbir alınmalı[Only Registered Users Can See Links] çay veya kahve verilmeli. İlk yardımdan sonra hemen bir doktor ([Only Registered Users Can See Links]) aranmalı ve muayene edilmesine çalışılmalıdır. Zehirli maddelerin cilde teması vakalarında ise dokunulan yer birkaç defa sabunla yıkanmalı[Only Registered Users Can See Links] daha sonra yüzde 2 permanganat mahlulü ile silinmelidir. Bu gibi vakalarda doktorun yardımı temin edilmelidir."

Şifalı olan ancak belli bir ölçüye uyulmadan kullanıldığında zehirlenmelere yol açabilen bitkiler ise şöyle:

Güzel Avratotu: Kireçli topraklarda yetişen 180 santimetre kadar boyunda[Only Registered Users Can See Links] birkaç sene yaşayan nahoş kokulu bir bitkidir. Meyveleri kiraz gibi yuvarlak ve siyah renktedir. Çiçekleri boru şeklinde[Only Registered Users Can See Links] koyu kırmızımsı veya sarımtıraktır. Ağrı ([Only Registered Users Can See Links]) kesici ilaç yapımında kullanılır. Mide[Only Registered Users Can See Links] bağırsak[Only Registered Users Can See Links] astım[Only Registered Users Can See Links] kalp[Only Registered Users Can See Links] sinir[Only Registered Users Can See Links] beyin hastalıkları tedavisi için yapılan ilaçların yapısında da bulunmaktadır. Fakat yapısında bir çeşit zehir olan 'Atropin' vardır. Sadece tıbbi maksatla kullanılır. Bir hekim tavsiyesi olmadan kesinlikle kullanılmamalıdır.

Baldıran: Nemli yerlerde yetişen[Only Registered Users Can See Links] 1-2 metre boyunda[Only Registered Users Can See Links] saplarının altı erguvani renkli bir bitkidir. Yaprakları büyük[Only Registered Users Can See Links] çiçekleri yayvan ve küçüktür. Tıpta özellikle dişçilik alanında kullanılır. Ağrı kesici[Only Registered Users Can See Links] spazm çözücü ve teskin edici özelliği varsa da çok zehirli bir bitki olup[Only Registered Users Can See Links] 6 gramı bir insanı öldürmeye yeter. Ev ilaçlarında kesinlikle kullanılmaması gerekir.

Adasoğanı: Birçok yerde yetişebilen[Only Registered Users Can See Links] yaprakları uzun ve şerit şeklinde bir bitkidir. Çiçekleri yeşil[Only Registered Users Can See Links] beyaz ve damarlıdır. 2 kilo kadar olan soğan kısmı yapraklarının altındadır. İdrar söktürür. Kalp hastalıklarında vücutta biriken suyu boşaltır. Birçok faydası olan bu bitkinin 7.5 gramı[Only Registered Users Can See Links] bir insanın ölümüne sebep olabilir. Tazeyken kullanılmaz. Aksi halde zehirlenme ve kusmalara yol açar. Doktor tavsiyesiyle kullanılmalıdır.

Çifitotu: Çayırlarda ve hendek kenarlarında yetişen[Only Registered Users Can See Links] zehirli bir bitkidir. Yaprakları geniş[Only Registered Users Can See Links] çiçekleri küçük ve sarı renklidir. Çiçekleri dalların dışına taşmış demetler halindedir. Keskin bir kokusu vardır. Kalp çarpıntılarını giderir[Only Registered Users Can See Links] mide ağrılarını dindirir. Zeytinyağı ile kavrulduktan sonra çıbanın üzerine konulursa[Only Registered Users Can See Links] çıbanı olgunlaştırır. Kullanılırken tavsiye edilen doz sınırı aşıldığı takdirde ölüme varan sonuçlar doğurabilir.

İtüzümü: Ormanlarda yetişen bir bitkidir. Çiçekleri beyaz[Only Registered Users Can See Links] meyveleri parlak beyazdır. Meyvesi[Only Registered Users Can See Links] yaprakları ve çiçekleri kullanılır. Romatizmal ve mafsal ağrılarını keser. Aybaşı düzensizliğini ve rahim hastalıklarını giderir. Yaralara lapa halinde de kullanılır. Bir uzman tavsiyesi olmadan[Only Registered Users Can See Links] ev ilaçlarında kullanılmaması gerekir. Fazla alındığı takdirde ölümlere neden olabilir.

Nergiz: 20-60 santimetre boyunda soğanlı bitkilerdir. İlkbaharda çok güzel kokulu çiçekleriyle baharın müjdecisi olarak bilinirler. Çiçekleri kuvvetli kokulu[Only Registered Users Can See Links] sarı veya beyaz renkli[Only Registered Users Can See Links] tek tek veya birkaçı birarada bulunurlar. Müshil[Only Registered Users Can See Links] ateş düşürücü[Only Registered Users Can See Links] nezle ([Only Registered Users Can See Links])[Only Registered Users Can See Links] rahim ve mesane ağrılarında çay olarak kullanılır. Bitki[Only Registered Users Can See Links] zehirli alkaloitler taşır. Kusturucu ve ishal ([Only Registered Users Can See Links]) etkilidir. Bu sebeple bir hekim tavsiyesi olmadan kesinlikle kullanılmamalıdır.

Yabanyasemini: Rutubetli[Only Registered Users Can See Links] nemli ve gölgelik yerlerde[Only Registered Users Can See Links] dere kenarlarında ve çitlerde yetişir. Haziran-eylül ayları arasında mor renkli çiçekler açan[Only Registered Users Can See Links] meyveleri sarımsı kırmızı renklidir. Ağrı kesici[Only Registered Users Can See Links] deri hastalıklarında kan temizleyici[Only Registered Users Can See Links] uyutucu[Only Registered Users Can See Links] idrar arttırıcı ve müshil etkilere sahiptir. Ayrıca spazmodik öksürükler[Only Registered Users Can See Links] frengi[Only Registered Users Can See Links] romatizma[Only Registered Users Can See Links] gut[Only Registered Users Can See Links] sedef[Only Registered Users Can See Links] sıraca[Only Registered Users Can See Links] Kanser ([Only Registered Users Can See Links]) hastalıklarında da kullanılır. Bütün bu faydalarına rağmen bitki[Only Registered Users Can See Links] gliko-alkaloitler taşır. Yüksek doz alımı bulantı[Only Registered Users Can See Links] kusma[Only Registered Users Can See Links] ishal[Only Registered Users Can See Links] zehirlenmeye neden olur."
İHA