Orijinalini görmek için tıklayınız : Kanın Yapısı ve Özellikleri
ceyLin
16 November 2008, 18:43
KANIN YAPISI VE KAN HUCRELERI
KANIN YAPISI VE GÖREVLERİ Kan Grupları
Eritrositler - Alyuvarlar Lökositler - Akyuvarlar Trombositler
KANIN YAPISI
Kan[Only Registered Users Can See Links] damarlar içerisinde sürekli hareket halinde olan canlı bir sıvıdır. Bu sıvı [Only Registered Users Can See Links] iki temel kısımdan oluşmaktadır : Plazma ve Hücreler. Plazma kısmı büyük oranda sudan meydana gelir ve içerisinde[Only Registered Users Can See Links] besin maddeleri[Only Registered Users Can See Links] proteinler ve metabolitler gibi bir çok katı maddeyi barındırmakta ve bunların dokulara naklini sağlamaktadır. Normal bir insanda 5000-6000 mL (5-6 litre) kadar kan bulunmaktadır. Kanın % 50-60' sıvı kısım olan plazmadan ve %40-50'si ise hücrelerden meydana gelmektedir.
Plazma :
Plazmanın % 90'ı sudur. Kalan %10 ise katı maddeleri içerir. Bunların % 8'i proteinler [Only Registered Users Can See Links] % 2'si ise diğer çözünmüş maddelerdir. Kanın temel protein içeriği şöyle özetlenebilir :
• Albumin ..... % 60
• Globulinler ...% 36
• Fibrinojen.....% 4
Hücreler :
• Eritrositler
• Lökositler
• Parçalı Lökositler (Granulositler[Only Registered Users Can See Links] PMNL)
• Nötrofiller
• Bazofiller
• Eozinofiller
• Parçalı Olmayan Lökositler (Agranulositler[Only Registered Users Can See Links] MNL)
• Lenfositler
• Monositler
• Trombositler (Platelletler)
Hücre Hücre Özellikleri
Eritrositler
Eritrositler : Eritrositler [Only Registered Users Can See Links] kanın en yoğun hücre grubudur. Kandaki ertrositlerin hacminin[Only Registered Users Can See Links] kan hacmine oranına Hematokrit denir. Bu değer[Only Registered Users Can See Links] kadınlarda %38-46 ; erkeklerde ise[Only Registered Users Can See Links] % 40-54 arasında değişir. Eritrositler içinde bulunan hemoglobin molekülü[Only Registered Users Can See Links] eritrositin temel işlevi olan gaz transportunu sağlamaktadır. Bu molekül[Only Registered Users Can See Links] akciğerlerde oksijen bağlayarak[Only Registered Users Can See Links] vücut hücrelerine taşımakta[Only Registered Users Can See Links] oradan aldığı atık madde olan karbondioksiti de akciğerlere taşıyarak[Only Registered Users Can See Links] vücuttan uzaklaştırılmasını temin etmektedir. Normal hemoglobin düzeyi[Only Registered Users Can See Links] 12-16[Only Registered Users Can See Links] gr/dL arasındadır. 12 gr altındaki hemoglobin düzeyleri[Only Registered Users Can See Links] anemiyi (kansızlığı) işaret eder ve nedenlerinin araştırılması gerekir. Normalde[Only Registered Users Can See Links] kanın her mikrolitresinde 4 - 6[Only Registered Users Can See Links] milyon eritrosit bulunmaktadır.
Kan bankalarında[Only Registered Users Can See Links] ağırlıklı olarak Eritrosit içeren kan komponentleri yani Eritrosit Süspansiyonları elde edilmektedir. Böylece kanın plazma kısmı ayrıştırılmış olmakta ve hastaya gereksiz olarak plazma verilmesi engellenmiş olunmaktadır. Bunun bir avantajı da[Only Registered Users Can See Links] ayrıştırılmış olan plazma[Only Registered Users Can See Links] dondurularak saklanabilmekte ve plazma ihtiyacı olan başka bir hastada kullanılabilmektedir. Bir kısım plazmadan da[Only Registered Users Can See Links] kan ürünleri elde edilebilmekte ve bu ürünlere ihtiyaç duyan hastalara verilmektedir.
Lökositler Lökositler[Only Registered Users Can See Links] çekirdeklerinin yapısına göre parçalı (Granülositler) ve Parçasız (Agranülositler) olarak ikiye ayrılırlar. Lökositler[Only Registered Users Can See Links] kanda 4.000-10.000 hücre/mikrolitre düzeyinde bulunurlar. Bu sayının 10.000 üzerine çıkmasına lökositoz denir. Bunun nedeni genellikle enfeksiyon hastalıkları olmakla birlikte[Only Registered Users Can See Links] daha pek çok sebebi olabilmektedir.Yine lökosit sayısının 4.000'den düşük olmasına ise lökopeni denir. Bu durumunda pek çok sebebi vardır. Lökositlerin temel işlevi[Only Registered Users Can See Links] vücudun savunmasıdır. Her lökosit biçiminin farklı özellik ve görevleri bulunmaktadır.
Granülositler
Nötrofiller : Bu hücrenin ana işlevi[Only Registered Users Can See Links] vücuda zararlı olan yabancı materyalleri bulmak ve tahrip etmektir. Bulduğu yabancı materyali[Only Registered Users Can See Links] fagositoz denen bir yöntemle içine alır ve içindeki çeşitli enzimlerle tahrip eder.
Bazofiller : Bazofillerin de fagositoz yeteneği vardır ama asıl fonksiyonunu[Only Registered Users Can See Links] çeşitli maddeler salgılayarak gösterir.
Eozinofilller : Eozinofiller de nötrofiller gibi yabancı materyali yok etmek görevi olan hücrelerdir. Özellikle[Only Registered Users Can See Links] parazitlere bağlı enfeksiyonlarda belirgin rol oynarlar.
Agranulositler
Monositler ve Makrofajlar : Bu hücreler fagositoz yapma yeteneğindedir ve lenfositlerle direkt veya indirekt yoldan bağışıklık sisteminin regulasyonunda önemli rol oynarlar. Monositlerin dokularda bulunan şekline makrofaj denir.
Lenfositler : Bu hücreleri bağışıklık yanıtının humoral kısmını oluştururlar. Çok çeşitli fonksyonlara sahip bu hücrelerin en temel işlevi[Only Registered Users Can See Links] mikroorganizmaları tanıyıp[Only Registered Users Can See Links] onlara karşı antikor yapımını gerçekleştirmektir.
Trombositler
Trombositler : Trombositler kanın en küçük hücreleridir ve eritrositler gibi çekirdeksizdirler. Normalde kanın bir mikrolitresinde 100.000-400.000 kadar trombosit vardır. Esas özellikleri[Only Registered Users Can See Links] pıhtılaşmada oynadıkları önemli roldür. Kan bankalarında[Only Registered Users Can See Links] tam kandan ayrıştırılmak suretiyle Trombosit Süspansiyonları elde edilmekte ve sadece bu hücreye gereksinimi olan hastalarda kullanılabilmektedir. Trombosit süspansiyonları[Only Registered Users Can See Links] aferez yoluyla da elde edilebilmektedir.
HÜCRE Yoğunluk (g/mL) Hacim (femtolitre)
Trombositler 1[Only Registered Users Can See Links] 16
Monositler 1[Only Registered Users Can See Links] 740
Lenfositler 1[Only Registered Users Can See Links] 230
Nötrofiller 1[Only Registered Users Can See Links] 270
Eritrositler 1[Only Registered Users Can See Links] 87
ceyLin
16 November 2008, 18:44
KAN KOMPONENTLERİ
Kan komponentleri tam kandan değişik yöntemlerle hazırlanan farklı özelliklerdeki konsantrelerdir.
Antikoagülan Solüsyonlar:
Torba içine alınan kanın pıhtılaşmasını engellemek ve içindeki hücrelerin yaşam sürelerini uzatmak için kullanılan solüsyonlardır. En yaygın olarak kullanılanları:
• CPDA-1 : Citrate-Phosphate-Dextrose-Adenin
• CPD : Citrate-Phosphate-Dextrose
• ACD : Acid-Citrate-Dextrose
• SAGM : Saline(NaCl)- Adenin-Glucose-Mannitol (SAGM bir antikoagülan değil[Only Registered Users Can See Links] ek solüsyondur.)
Yukarıda bahsedilen solüsyonlarda bulunan kimyasalların temel özellikleri:
• Citrate : Sitrat kalsiyum ile birleşerek koagülasyon sisteminin aktivasyonunu engeller.
• Phosphate : 2 3 dPG düzeyini normal seviyede tutarak eritrositlerin oksijen afinitesinin normal kalmasına yardımcı olur.
• Adenin : ATP sentezinde etkilidir ve azalan ATP’nin yerine konması için kullanılır.
Kullanılan antikoagülan solüsyonun kana oranı 1:7 olmalıdır. Bu oran büyüdüğünde sitrat toksisitesi; küçüldüğünde ise[Only Registered Users Can See Links] agregatlar oluşabilmektedir.
A. Eritrosit Süspansiyonları
1. Eritrosit Süspansiyonu (Red Cells)
2. Buffy-coat’u ayrılmış E.S. (Red Cells-BCR)
3. Ek solüsyonda E.S. (Red Cells in AS)
4. Buffy-coat’u ayrılmış ek solüsyonda E.S. (Red Cells in AS-BCR)
5. Yıkanmış E.S (Washed Red Cells)
6. Lökositten arındırılmış E.S. (Red Cells[Only Registered Users Can See Links] leucocyte depleted)
7. Dondurulmuş E.S. (Cryopreserved Red Cells)
I. Eritrosit Süspansiyonlarının Hacim[Only Registered Users Can See Links] EVF[Only Registered Users Can See Links] Hb lökosit ve platellet miktarlarına ait kriterler.
Komponent Volume EVF* Hb Lökosit Platellet
E.S 280 ± 50 mL 0[Only Registered Users Can See Links] > 45 g/unit < 3x10^9 / unit
RC-BCR 250 ± 50 mL 0[Only Registered Users Can See Links] > 43 g/unit < 1[Only Registered Users Can See Links]^9 / unit < 10^10 / unit
RC-AS Yönteme bağlı 0[Only Registered Users Can See Links] > 45 g/unit < 3x10^9 / unit
RC-AS-BCR Yönteme bağlı 0[Only Registered Users Can See Links] > 43 g/unit < 1[Only Registered Users Can See Links]^9 / unit < 10^10 / unit
WRC 280 ± 60 mL 0[Only Registered Users Can See Links] > 40 g/unit < 5x10^8 / unit
RC-LD 280 ± 50 mL 0[Only Registered Users Can See Links] > 40 g/unit < 1x10^6 / unit
CRC > 185 mL 0[Only Registered Users Can See Links] > 36 g/unit < 0[Only Registered Users Can See Links]^9 / unit
* EVF : Eritrosit Hacim Fraksiyonu
II. Temel Özellikler:
1. Eritrosit Süspansiyonu (R.C):
Santrifügasyonu takiben[Only Registered Users Can See Links] plazmanın ikinci bir torbaya aktarılması ile elde edilen bir komponenttir. Tam kanda olduğu gibi[Only Registered Users Can See Links] +2 ile +6 C° arasında saklanır. Saklama süresi CPDA-1 içinde 35 gün [Only Registered Users Can See Links] ACD içinde ise 21 gündür.
2. Buffy-Coat’u Ayrılmış E.S. (RC-BCR)
Tam kandan plasma ve buffy-coat tabakasının ayrıştırılması ile elde edilen bir komponenttir. Santrifügasyondan sonra plazma extraksiyonu yapılır. Ardından ikinci bir torbaya 40-60 mL kadar extraksiyona devam edilerek[Only Registered Users Can See Links] buffy-coat’un tamamen uzaklaştırılması sağlanır. Son aşamada ise[Only Registered Users Can See Links] istenen EVF değerini yakalamak için[Only Registered Users Can See Links] plazmadan yeterli miktarda hacim[Only Registered Users Can See Links] süspansiyon üzerine geri aktarılır. Tam kanda olduğu gibi[Only Registered Users Can See Links] +2 ile +6 C° arasında saklanır. Saklama süresi CPDA-1 içinde 35 gün [Only Registered Users Can See Links] ACD içinde ise 21 gündür.
3. Ek Solüsyonda E.S. (RC-AS)
Santrifügasyonu takiben[Only Registered Users Can See Links] plazma ikinci bir torbaya aktarılır[Only Registered Users Can See Links] ardından üçüncü torbadaki ek solüsyon (SAGM gibi)[Only Registered Users Can See Links] eritrosit kitlesi üzerine ilave edilir. Tam kanda olduğu gibi[Only Registered Users Can See Links] +2 ile +6 C° arasında saklanır. Saklama süresi (SAGM için) 42 gündür.
4. Buffy-Coat’u Ayrılmış-Ek Solüsyonda E.S. (RC-AS-BCR)
Santrifügasyonu takiben[Only Registered Users Can See Links] plazma ikinci bir torbaya aktarılır[Only Registered Users Can See Links] ardından üçüncü torbaya Buffy-coat extrakte edilir ve dördüncü torbadaki ek solüsyon (SAGM gibi)[Only Registered Users Can See Links] eritrosit kitlesi üzerine ilave edilir. Tam kanda olduğu gibi[Only Registered Users Can See Links] +2 ile +6 C° arasında saklanır. Saklama süresi (SAGM için) 42 gündür.
5. Yıkanmış E.S. (WRC)
Santrifügasyonu takiben[Only Registered Users Can See Links] plazma ikinci bir torbaya aktarılır[Only Registered Users Can See Links] ardından üçüncü torbadaki isotonik solüsyon eritrosit kitlesi üzerine boşaltılır ve tekrar santrifüge edilerek[Only Registered Users Can See Links] solüsyon extrakte edilir. Gerektiğinde dörtlü-beşli torbalar kullanılarak aynı işlemler tekrarlanabilir. Bu işlemler +4 °C ısıda yapılmalıdır. Süspansiyon oda ısısında yapıldıysa 6 saat; +4 °C ısıda hazırlandıysa 24 saat içinde kullanılmalıdır.
6. Lökositten Arındırılmış E.S. (RC-LD)
Buffy coat’un ayrıştırılması ve filtrasyon gibi değişik yöntemler uygulanır[Only Registered Users Can See Links] ancak en iyi sonuçlar her iki yöntemin birlikte kullanıldığı çalışmalarda alınmıştır. Lökositlerin filtreye adhezyonu prensibiyle çalışan veya daha gelişmiş üçüncü jenerasyon filtrelerin kullanılması ile lökositlerin %99-99[Only Registered Users Can See Links];u ortamdan uzaklaştırılabilmektedir. Depolama öncesi filtrasyon tavsiye edilmektedir. Bu işlem kan bağışını takiben 48 saat içinde yapılmalıdır.
7. Dondurulmuş E.S. (FRC)
Kandan[Only Registered Users Can See Links] eritrosit izolasyonu sağlandıktan sonra[Only Registered Users Can See Links] kryoprotektant (Hücrenin donması sırasında içindeki kristalleşmeyi önler ve genel olarak gliserol kullanılır) bir madde kullanılarak –80 C°’de[Only Registered Users Can See Links] eritrositlerin dondurulması ile elde edilen bir komponenttir. Kullanmak üzere çözdürüldüğünde yıkanmalı ve isotonik bir solüsyonla süspanse edilmelidir ve 24 saat içinde kullanılmalıdır.
Eritrositleri dondurmak için 2 teknik kullanılmaktadır: Yüksek gliserol (%40 w/v) ve düşük gliserol (%17 w/v) teknikleri. Her iki metod da yıkama ve degliserolizasyon prosedürlerini içerir.
Yüksek gliserol tekniği ile hazırlanmış komponent –60 C° ile –80 C° arasında saklanır. Düşük gliserol tekniği ile hazırlanmış olan komponent ise[Only Registered Users Can See Links] buhar fazlı sıvı nitrojen içinde –140 C° ile –150 C° arasında saklanır. Bu koşullarda 10 yıl muhafaza edilebilir.
III. Endikasyon ve Kontrendikasyonlar:
Komponent Endikasyonlar Kontrendikasyonlar
R.C Kan kaybı[Only Registered Users Can See Links] anemi tedavisi Değişik tiplerde plazma intoleransı[Only Registered Users Can See Links] HLA alloimmünizasyonu[Only Registered Users Can See Links] demir yüklenmesi riski olan durumlar[Only Registered Users Can See Links] plazma desteği olmadan yapılan exchange transfüzyonlar
RC-BCR* Kan kaybı[Only Registered Users Can See Links] anemi tedavisi Değişik tiplerde plazma intoleransı [Only Registered Users Can See Links] demir yüklenmesi riski olan durumlar[Only Registered Users Can See Links] plazma desteği olmadan yapılan exchange transfüzyonlar
RC-AS Kan kaybı[Only Registered Users Can See Links] anemi tedavisi Değişik tiplerde plazma intoleransı (Özellikle IgA) [Only Registered Users Can See Links] HLA alloimmünizasyonu[Only Registered Users Can See Links] prematüre infantlar ve demir yüklenmesi riski olan durumlar[Only Registered Users Can See Links] plazma desteği olmadan yapılan exchange transfüzyonlar (Bağıştan sonraki 7 gün içinde kullanılmalıdır).
RC-AS-BCR* Kan kaybı[Only Registered Users Can See Links] anemi tedavisi Değişik tiplerde plazma intoleransı (Özellikle IgA)[Only Registered Users Can See Links]üre infantlar ve demir yüklenmesi riski olan durumlar[Only Registered Users Can See Links] plazma desteği olmadan yapılan exchange transfüzyonlar (Bağıştan sonraki 7 gün içinde kullanılmalıdır).
WRC Tek endikasyonu [Only Registered Users Can See Links];lere karşı[Only Registered Users Can See Links] özellikle IgA’ya karşı ciddi allerjik reaksiyonlardır. Uygunluk testleri yapılmış olmalıdır.
RC-LD* Lökosit antikorlarına (HLA) karşı alloimmünizasyonu olduğu bilinen kişilerde ve CMV bulaşının önemli düzeyde risk taşıdığı durumlarda endikedir. Değişik tiplerde plazma intoleransı (Özellikle IgA)[Only Registered Users Can See Links] prematüre infantlar ve demir yüklenmesi riski olan durumlar[Only Registered Users Can See Links] plazma desteği olmadan yapılan exchange transfüzyonlar (Bağıştan sonraki 5 gün içinde kullanılmalıdır).
CRC Özellikle otolog transfüzyonlar için hazırlanır. Şart olmamakla birlikte RC-LD endikasyonları için de kullanılabilir/ Uygunluk testleri yapılmış olmalıdır. Açık sistemde yapıldıysa[Only Registered Users Can See Links] bakteriyal kontaminasyon açısından dikkatli olunmalıdır.
* lökositten fakir / arındırılmış süspansiyonların kullanım endikasyonlarından aşağıda ayrıca bahsedilmiştir.
IV. Lökositten Fakir / Arındırılmış E.S Kullanım Endikasyonları
Lökositlerin risk yaratacağı durumlarda kullanılırlar. Bu durumlar şöyle özetlenebilir:
1. Gebeler (Bebek için) ve intrauterin transfüzyon
2. Yenidoğan bebekler ve exchange transfüzyon
3. Konjenital veya akkiz immün yetmezlik veya immünsupresyon
4. Lösemi ve talasemi gibi sık transfüzyon gerektiren hastalar
5. Kemik iliği transplantasyonu olacak / olmuş hastalar
6. Tüm transplant hastaları
V. Yan Etkiler
Yan Etki R.C. RC-BCR RC-AS RC-AS-BCR WRC RC-LD CRC
Dolaşım Yüklenmesi + + + + + + +
Hemolitik Reaksiyonlar + + + + + + 0
Non-hem. Reaksiyonlar + + + + 0 Nadiren 0
HLA Alloimmünizasyonu + + + + + Nadiren 0
Viral Bulaş + + + + + Nadiren +
Protozoal Bulaş + + + + + + +
Sepsis (Kontaminasyon) + + + + + + +
Posttransfüzyon Purpurası + + + + + + 0
Sifiliz Bulaşı + + + + + + 0
Posttransfüzyonal AC Hasarı + + 0 0 0 + 0
Elektrolit İmbalansı + + + + 0 + 0
Yan etkiler[Only Registered Users Can See Links] hemen hemen her E.S türevinde görülmekle birlikte[Only Registered Users Can See Links] görülme sıklıkları farklıdır. Riskler her komponent için farklı oranlar taşımakta ve % 0’a indirilememektedir. Ancak özellikle[Only Registered Users Can See Links] lökositten fakir ve arındırılmış süspansiyonlarla yıkanmış süspansiyonlarda istenmeyen etki olasılığı[Only Registered Users Can See Links] diğerlerine göre daha azdır.
VI. Kalite Esasları
Tam Kanın Kalite Esasları
Kontrol Parametreleri Kalite Gereksinimleri Kontrol Sıklığı Laboratuar
ABO [Only Registered Users Can See Links] Rh(D) Gruplama Tamamı Grup Lab.
Anti-HIV 1/2 abs Negatif Tamamı Tarama lab.
HBsAg Negatif Tamamı Tarama lab.
ALT (İstenirse) Negatif Tamamı Tarama lab.
HBc-ab (İstenirse) Negatif Tamamı Tarama lab.
HCV - Ab Negatif Tamamı Tarama lab.
Syphilis Negatif Tamamı Tarama lab.
CMV - Ab (İstenirse) Negatif Tamamı Tarama lab.
HTLV - Abs (İstenirse) Negatif Tamamı Tarama lab.
Hacim 450 mL (-/+ %10) Ürünlerin %1'inde İşlem lab.
Eritrosit Süspansiyonunun (R.C.) Kalite Esasları
Tam kanın kalite esaslarına ek olarak aşağıdaki kriterler (Diğer eritrosit süspansiyonları için sayfanın başında "A" kısmına bakınız) :
Kontrol Parametreleri Kalite Gereksinimleri Kontrol Sıklığı Laboratuar
Hacim - Volume 280 mL (-/+ 50 mL) Ürünlerin %1'inde İşlem lab.
EVF 0[Only Registered Users Can See Links] - 0[Only Registered Users Can See Links] Ayda 4 ünite Kalite kontrol lab
Haemoglobin > 45g / unit Ayda 4 ünite Kalite kontrol lab
Stok sonu hemoliz < eritrosit kitlesinin %0[Only Registered Users Can See Links]'i Ayda 4 ünite Kalite kontrol lab
ceyLin
16 November 2008, 18:44
B. TROMBOSİT SÜSPANSİYONLARI
1. Trombosit Süspansiyonu
Tam kandan santrifügasyon yolu ile elde edilirler. Her bir ünite ortalama 50 mL (40-70 mL) hacmindedir ve herbiri en az 5[Only Registered Users Can See Links]^10 kadar trombosit içerir. Komponent[Only Registered Users Can See Links] platellet saklama dolabında 20-24 C° ısı aralığında 5 gün saklanabilir ancak fatal seyirli transfüzyona bağlı bakteriyal sepsislerin büyük çoğunluğu trombosit süspansiyonlarından kaynaklanmaktadır. Bu sebeple uzun süre saklanmadan kullanılması daha uygun bir yaklaşım olacaktır.
Platellet saklama olmadığı durumlarda[Only Registered Users Can See Links] manual olarak veya herhangi bir ajitatörle sürekli ajite edilmeli ve kan alımını takiben 4-6 saat içerisinde ise[Only Registered Users Can See Links] transfüze edilmelidir.
Kullanım Endikasyonları :
Özellikle kanamayı durdurmaya veya önlemeye yetmeyecek sayıda trombosit bulunduğu veya sayıca yeterli olduğu halde fonksiyonel açıdan yetersiz platelletlerin söz konusu olduğu durumlarda kullanılmalıdır.
Platellet sayısı 100.000/mm3 olan stabil hastalarda trombosit süspansiyonu kullanmanın gereği yoktur. Kullanılacak miktar[Only Registered Users Can See Links] altta yatan hastalığa ve eğer varsa[Only Registered Users Can See Links] kanamanın hızına bağlıdır. Bu nedenle kanamanın durdurulması ve hemostazın sağlanması için başlangıç dozu olarak[Only Registered Users Can See Links] 1 ü/10 kg önerilmektedir. Bu da yaklaşık bir standart olarak 5-6 ünite demektir.
2. Trombositten Zengin Plazma
Trombosit süspansiyonu ile içerdiği plazma hacmi dışında aynı özelliklere sahiptir. Platelletten zengin plazmanın her bir ünitesi[Only Registered Users Can See Links] yaklaşık 200 mL kadar plazma içerir. Bu sebeple hastaya hacim yüklenmesi istenmiyorsa[Only Registered Users Can See Links] trombosit süspansiyonu tercih edilmelidir.
ceyLin
16 November 2008, 18:45
C. PLAZMA KOMPONENTLERİ
1. Plazma
Kan alımından sonra santrifügasyonla ayrıştırma ile elde edilir. Kullanım süresi[Only Registered Users Can See Links] kullanılan antikoagülan solüsyona bağlı olarak 25-40 gün arasında değişmektedir ve 2-6 C° ısı aralığında muhafaza edilir.
Kullanım Endikasyonları :
Faktör V ve VIII dışındaki koagülasyon faktörlerinin replasmanında ve warfarin etkisinin geri döndürülmesinde kullanılır.
2. Taze Donmuş Plazma
Kan alımın takiben 6-8 saat içerisinde plazmanın ayrıştırılıp dondurulması ile elde edilen bir kan komponentidir. Koagülasyon faktörleri açısında oldukça zengin bir üründür. Özellikle[Only Registered Users Can See Links] plazmadan farklı olarak Faktör VIII ve V içeriği açısından zengindir. Bunlara ilaveten[Only Registered Users Can See Links] faktör II[Only Registered Users Can See Links] VII[Only Registered Users Can See Links] IX[Only Registered Users Can See Links] X[Only Registered Users Can See Links] XI ve antitrombin III de içermektedir. Kullanım öncesi plazma çözücülerde 37 C°’de çözülür ve 4-6 saat içerisinde kullanılır. Taze donmuş plazma’nın saklanma koşulları aşağıdaki tablo’da verilmiştir.
Isı Aralığı Saklama Süresi
-18 C° ile –25 C° 3 ay
-25 C° ile –30 C° 6 ay
< -30 24 ay
Kullanım Endikasyonları :
İzole Koagülasyon Faktör yetersizliğinin tedavisi[Only Registered Users Can See Links] Warfarin etkisinin geri döndürülmesi[Only Registered Users Can See Links] Masif Kan Transfüzyonu[Only Registered Users Can See Links] Antitrombin III yetersizliği[Only Registered Users Can See Links] İmmün yetersizlikler ve Trombotik trombositopenik purpura olarak sayılabilir.
Kullanım dozu altta yatan hastalığa bağlı olarak değişmektedir. Ancak standart doz olarak[Only Registered Users Can See Links] 12-15 mL/kg olarak verilebilir. 70 kg’lık bir erişkin için bu doz[Only Registered Users Can See Links] 4-5 ünite olarak hesaplanabilir.
3. Cryopresipitat
TDP’den elde edilen ve özellikle fibrinojen açısından çok zengin bir kan komponentidir. Her bir ünite 10-15 mL hacimdedir ve her ünite[Only Registered Users Can See Links] en az 80 ünite Faktör VIIIc ve 150 mg Fibrinojen içerir. Bununla birlikte[Only Registered Users Can See Links] orjinalinin %50’si kadar vWF ve %25’i kadar da Faktör XIII ihtiva etmektedir. Saklama koşulları[Only Registered Users Can See Links] Taze Donmuş Plazma ile aynıdır.
Kullanım Endikasyonları :
Fibrinojen replasmanı[Only Registered Users Can See Links] Hemofili A hastalarında Faktör VIII replasmanı[Only Registered Users Can See Links] Von Willebrand Hastalığı ve Faktör XIII replasmanı olarak sayılabilir.
Tedavi dozu[Only Registered Users Can See Links] 70 kg için 10 ünitedir.
4. Supernatant Plazma
Cryopresipitatı ayrıldıktan sonra geriye kalan plazmadır. Sadece[Only Registered Users Can See Links] trombotik trombositopenik purpuralarda kullanılır.
ceyLin
16 November 2008, 18:45
Kan grubu
Vikipedi[Only Registered Users Can See Links] özgür ansiklopedi
Git ve: kullan[Only Registered Users Can See Links] ara
Kan Grubu[Only Registered Users Can See Links] insan kanındaki antikorlara bakılarak[Only Registered Users Can See Links] kanın özelliğini belirtmek için oluşturulmuş sınıflandırma sistemidir. A[Only Registered Users Can See Links] B[Only Registered Users Can See Links] AB ve 0 türleri mevcuttur. Bundan bağımsız olarak[Only Registered Users Can See Links] Rh değeri + veya - değerinde olabilir. Bu iki sistemin kombinasyonundan 8'li kan grubu tablosu oluşmuştur. Türkiye'de iki sistem yan yana yazılarak belirtilir. Örneğin; A türü kanda Rh değeri negatif ise[Only Registered Users Can See Links] o kan için A Rh- grubu denir. Türkiye'de Kızılay'ın verilerine göre en fazla bulunan grup A Rh+'dir.
A[Only Registered Users Can See Links] B[Only Registered Users Can See Links] O ve Rhesus (Rh) sıklığı [değiştir]
Grup Sıklık
Avrupa Türkiye¹
O Rh+ 38% 29%
A Rh+ 34% 39%
B Rh+ 9% 14%
O Rh- 7% 4%
A Rh- 6% 6%
AB Rh+ 3% 5%
B Rh- 2% 2%
AB Rh- 1% 1%
¹ Kaynak
Kan grupları insanlar arasında eşit dağılmamıştır. O Rh+ en sık ve AB Rh- en ender görülen gruplardır. Değisik toplumlarda kan gruplarının degisik oranlarda bulunabilinmektedir. Tablodaki değerler Avrupa kökenli ve Türk insanlar içindir.
Genotip sıklığına göre değişik toplumlarda tahmin edilen Rh faktörü sıklığı:
Toplum Rh(D)- Rh(D)+
Avrupa kökenliler 16% 84%
Afrika kökenliler 0.9% 99.1%
Diğer 0.1% 99.9%
Kan grubu uyumu [değiştir]
Her ne kadar aşagıdaki tablo genel olarak doğru ise de uzun dönem kan tranfüzyonu gerektiren kişilere kendi kan gruplarının aynısının verilmesi zorunludur.
Kan uyum tablosu
Alıcı Kan Grubu Verilebilen kan grupları
AB Rh+ Tüm kan grupları
AB Rh- O Rh- A Rh- B Rh- AB Rh-
A Rh+ O Rh- O Rh+ A Rh- A Rh+
A Rh- O Rh- A Rh-
B Rh+ O Rh- O Rh+ B Rh- B Rh+
B Rh- O Rh- B Rh-
O Rh+ O Rh- O Rh+
O Rh- O Rh-
vBulletin v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.