PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Dinine Gonulden Bagli bi lider


Syst3m
17 August 2009, 12:13
[Only Registered Users Can See Links]
"Türk Milleti daha dindar olmalıdır[Only Registered Users Can See Links] yani bütün sadeliği ile dindar olmalıdır demek istiyorum. Dinime[Only Registered Users Can See Links] bizzat hakikate nasıl inanıyorsam[Only Registered Users Can See Links] buna da öyle inanıyorum."

-Mustafa Kemal Atatürk-

Atatürk[Only Registered Users Can See Links] İslam ahlakını ve dinimizin vecibelerini daha aile ocağındayken öğrenmiş[Only Registered Users Can See Links] tahsil yaşamı boyunca da bu bilgilerini pekiştirerek geliştirmiştir. "Ilımlı-modern-dindar" yapının[Only Registered Users Can See Links] en güzel örneği ve en başarılı uygulayıcısı[Only Registered Users Can See Links] laik Cumhuriyetimiz'in kurucusu Büyük Önder Atatürk'tür. Ulu Önder[Only Registered Users Can See Links] her zaman gericilikle mücadele ederken İslam'ı yüceltmiş; dolayısıyla bu ikisi arasındaki ayrımı en doğru biçimde yapmıştır. Tekke[Only Registered Users Can See Links] türbe ve zaviyeler onun döneminde kapanmış[Only Registered Users Can See Links] ama ilk Türkçe Kuran meali de yine onun döneminde yayınlanmıştır. Türk insanının ihtiyaçlarını ve özelliklerini çok iyi bilen[Only Registered Users Can See Links] gericiliğe[Only Registered Users Can See Links] yobazlığa her zaman karşı olan Atatürk[Only Registered Users Can See Links] Türk Milleti'ni dinin özüne yöneltmeyi amaçlamış ve bugün milletçe ulaşmayı hedeflediğimiz yapıyı her yönüyle tecelli ettirmiştir.

Şüphesiz ki din[Only Registered Users Can See Links] Büyük Önder'in de dikkat çektiği gibi demokrasinin ve milli bütünlüğümüzün vazgeçilmez bir ihtiyacıdır. Bir milletin fertlerini birarada tutan en güçlü bağ olan din[Only Registered Users Can See Links] aile[Only Registered Users Can See Links] ahlak ve devlet müesseselerinin de devamını sağlayan en önemli unsurdur.

Dinin var olmadığı veya dini değerlerin ortadan kalktığı bir toplumda[Only Registered Users Can See Links] bunun kaçınılmaz bir sonucu olarak aile[Only Registered Users Can See Links] ahlak ve devlet kavramları da geçerliliğini yitirecek ve kısa süre içinde ortadan kalkacaktır. Böyle bir gelişme ayrıca[Only Registered Users Can See Links] tarihi ve kültürü ne kadar eskiye dayanırsa dayansın bir milleti birbirine bağlayan milli ve manevi tüm bağların parçalanmasını[Only Registered Users Can See Links] anarşinin hortlamasını ve toplumun bölünmesini kaçınılmaz hale getirecektir.

İşte bütün bu nedenlerden ötürü[Only Registered Users Can See Links] toplum dokusunun vazgeçilmez parçası niteliği taşıyan din müessesesinin devamını sağlayamayan bir ulusun sosyolojik ve bilimsel açıdan ayakta durması mümkün değildir. Gerek kişi[Only Registered Users Can See Links] gerekse toplum açısından dinin lüzumlu bir müessese olduğunu belirten[Only Registered Users Can See Links] siyasi alanda yaptığı sayısız reformla bu sağlıklı bakış açısını geniş kitlelere yaymayı hedefleyen Büyük Önder Atatürk[Only Registered Users Can See Links] Türk Milleti'nin dindar olmasını ve dini değerlerini muhafaza etmesini "Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkan yoktur"; "Din vardır ve lazımdır." (Yakınlarından Hatıralar[Only Registered Users Can See Links] Asaf İlbay[Only Registered Users Can See Links] s. 102) sözleriyle teşvik etmiştir. Milletini[Only Registered Users Can See Links] batıl inanışlardan arındırıp[Only Registered Users Can See Links] gerçek dine yöneltmeyi amaçlamıştır. Bunun için de Kuran'ın kolay bir şekilde okunup anlaşılmasını sağlamak amacıyla Türkçeye çevrilmesi emrini vermiştir:

"Sonra Kuran'ın tercüme ettirilmesini emrettim. Bu da ilk defa olarak Türkçeye tercüme ediliyor. Hz. Muhammed'in hayatına ait bir kitabın tercüme edilmesi için de emir verdim." (Atatürk'ün Temel Görüşleri[Only Registered Users Can See Links] Fethi Naci[Only Registered Users Can See Links] s.55)

[Only Registered Users Can See Links]


Kuran'ın Türkçeye çevirilmesi emrini verirken[Only Registered Users Can See Links] Atatürk'ün isteği Müslüman milletinin imanının güçlenmesidir. Bunu ifade ettiği sözleri şöyledir:

"Camilerin mukaddes mimberleri halkın ruhi[Only Registered Users Can See Links] ahlaki gıdalarına en yüksek[Only Registered Users Can See Links] en verimli kaynaklardır. Minberlerden halkın anlayabileceği dille ruh ve beyne hitap edilmekle Müslümanların vücudu canlanır[Only Registered Users Can See Links] beyni temizlenir[Only Registered Users Can See Links] imanı kuvvetlenir[Only Registered Users Can See Links] kalbi cesaret bulur." (Atatürk'ün Söylev ve Demeçleri[Only Registered Users Can See Links] c. 1[Only Registered Users Can See Links] s. 225)

Büyük Önder[Only Registered Users Can See Links] gerçek dinin temelini ve Müslümanların konuyu hangi kıstaslara göre değerlendirmeleri gerektiğini 7 Şubat 1923 tarihinde[Only Registered Users Can See Links] Balıkesir'deki Paşa Camii'nde verdiği hutbede kendisini dinleyenlere şöyle ifade etmiştir:

"Allah birdir[Only Registered Users Can See Links] şanı büyüktür. Allah'ın selameti[Only Registered Users Can See Links] sevgisi üzerinize olsun. Peygamberimiz Efendimiz Hazretleri Allah tarafından insanlara dini gerçekleri duyurmaya memur ve elçi seçilmiştir. Bunun temel esası[Only Registered Users Can See Links] hepimizce bilinmektedir ki[Only Registered Users Can See Links] Yüce Kuran'daki anlamı açık olan ayetlerdir. İnsanlara feyz ruhu vermiş olan dinimiz son dindir. En mükemmel dindir. Çünkü dinimiz akla[Only Registered Users Can See Links] mantığa[Only Registered Users Can See Links] gerçeğe tamamen uyuyor ve uygun düşüyor." (Atatürk'ün Söylev ve Demeçleri[Only Registered Users Can See Links] c. 2[Only Registered Users Can See Links] s. 93)

Atatürk[Only Registered Users Can See Links] İslam dininin tamamen ilme ve mantığa uygun bir din olduğunu bir başka sözünde de şöyle ifade etmiştir:

"Bizim dinimiz en makul ve en doğal bir dindir. Ve ancak bundan dolayıdır ki son din olmuştur. Bir dinin doğal olması için akla[Only Registered Users Can See Links] tekniğe[Only Registered Users Can See Links] ilme ve mantığa uygun olması gerekir. Bizim dinimiz bunlara tamamen uygundur. [Only Registered Users Can See Links] İslam'ın sosyal hayatı içinde hiç kimsenin[Only Registered Users Can See Links] bir özel sınıf halinde varlığını sürdürme hakkı yoktur. Kendilerinde böyle bir hak görenler dini kurallara uygun harekette bulunmuş olmazlar. Bizde ruhbanlık yoktur[Only Registered Users Can See Links] hepimiz eşitiz ve dinimizin kurallarını eşit olarak öğrenmeye mecburuz" (Atatürk"ün Söylev ve Demeçleri[Only Registered Users Can See Links] 1959[Only Registered Users Can See Links] c.2[Only Registered Users Can See Links] s. 90)

Büyük Önder Atatürk[Only Registered Users Can See Links] Türk Milleti'nin dindar olmasını ve dini değerlerini muhafaza etmesini de[Only Registered Users Can See Links] sıklıkla vurgulamıştır. Ayrıca[Only Registered Users Can See Links] Atatürk'ün Osmanlı Devleti'nin çöküşünü dine bağlayan[Only Registered Users Can See Links] Türk düşmanlarına yanıtı ise kesin bir şekilde olmuştur:

"Düşmanlarımız[Only Registered Users Can See Links] bizi dinin etkisi altında kalmış olmakla itham ediyor[Only Registered Users Can See Links] duraklamamızı ve çöküşümüzü buna bağlıyorlar; bu bir hatadır. Bizim dinimiz hiç bir vakit kadınların[Only Registered Users Can See Links] erkeklerden geri kalmasını talep etmemiştir. Allah'ın emrettiği şey[Only Registered Users Can See Links] Müslüman erkekle[Only Registered Users Can See Links] Müslüman kadının beraberce din öğrenerek eğitilmesidir. Kadın ve erkek bu ilim ve eğitimi aramak ve nerede bulursa oraya gitmek ve onunla mücehhez olmak zorundadır. İslam ve Türk tarihi incelenirse görülür ki[Only Registered Users Can See Links] bugün kendimizi bin türlü kuralla bağlanmış zannettiğimiz şey yoktur. Türk sosyal yaşantısında kadınlar bilimsel yönden eğitim ve öğretim görmekte ve diğer konularda erkeklerden katiyen geri kalmamışlardır. Belki daha ileri gitmişlerdir." (Atatürk'ün Söylev ve Demeçleri[Only Registered Users Can See Links] 1959[Only Registered Users Can See Links] c.2[Only Registered Users Can See Links] s.86)