PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Diogenes (Diyojen) Kimdir-Felsefesi-Sözleri-Eserleri


Syst3m
22 August 2009, 01:42
412-320 yılları arasında yaşamış olan[Only Registered Users Can See Links] ve kendine yetme ile sadelik ilkelerine dayanan Kinik yaşam biçiminin öncülerinden çileci düşünürdür.

Hakkında doğruluğu kuşkulu pek çok öykü anlatılan Kinik Diogenes hakkında[Only Registered Users Can See Links] onun gündüzleri Atina sokaklarında elinde fenerle dolaşarak[Only Registered Users Can See Links] dürüst bir adam aradığı söylenir. Atina'da gelenekçiliğe karşı bir tavır alan Diogenes[Only Registered Users Can See Links] toplumdaki yapaylıklara ve uzlaşımsal değerlere meydan okumuş ve[Only Registered Users Can See Links] her tür yerleşik kuralın insanın doğallığına aykırı düştüğüne inandığı için[Only Registered Users Can See Links] toplumun tüm yerleşik kurallarına karşı çıkmayı[Only Registered Users Can See Links] uzlaşımsal ölçü ve inanışların çoğunun boş olduğunu göstermeyi ve insanları yalın ve doğal bir yaşam biçimine çağırmayı amaçlamıştır.

Ona göre[Only Registered Users Can See Links] sade bir yaşam tarzı[Only Registered Users Can See Links] sadelikten başka[Only Registered Users Can See Links] örgütlenmiş[Only Registered Users Can See Links] dolayısıyla uzlaşımsal toplumların görenek ve yasalarını da önemsememek anlamına gelir. Diogenes[Only Registered Users Can See Links] doğaya aykırı bir kurum olan ailenin yerini[Only Registered Users Can See Links] kadınların ve erkeklerin tek bir eşe bağlı olmadığı[Only Registered Users Can See Links] çocukların ise bütün toplumun sorumluluğunda bulunduğu doğal bir durumun alması gerektiğini savunmuştur. Diogenes yoksulluk içinde yaşadığı[Only Registered Users Can See Links] halka açık yerlerde yatıp kalktığı ve yiyeceğini dilenerek topladığı halde[Only Registered Users Can See Links] herkesin aynı şekilde yaşaması gerektiğini savunmamıştır. Onun tek amacı[Only Registered Users Can See Links] kişinin en kısıtlı yaşam koşullarında bile[Only Registered Users Can See Links] mutlu ve bağımsız olabileceğini göstermek olmuştur.

Diogenes'in savunduğu yaşam tarzının ilk ilkesi kendine yetme[Only Registered Users Can See Links] yani kişinin[Only Registered Users Can See Links] mutluluk için gerekli her şeyi kendi içinde taşıyabilmesi ilkesidir. İkinci ilke olan 'utanmazlık'[Only Registered Users Can See Links] kendi başına zararsız olan bazı eylemlerin hiçbir şekilde yapılamayacağını öne süren uzlaşımları umursamamak anlamına gelir. Bu ilkeden yola çıkarak yerleşik davranış kalıplarına uymadığı için[Only Registered Users Can See Links] kendi açısından sade ve doğal[Only Registered Users Can See Links] toplumsal değerler açısındansa sefil denebilecek bir yaşam dürdüğü için[Only Registered Users Can See Links] Diogenes'e kinik denmiştir.

Onun üçüncü ilkesi[Only Registered Users Can See Links] yozluğu ve kendini beğenmişliği açığa vurmaktan ve insanları yenilenmeye yöneltmekten asla çekinmemek anlamında 'sözünü sakınmazlık'tır. Diogenes'in dördüncü ilkesine göre[Only Registered Users Can See Links] ahlaki yetkinliğe ancak yöntemli eğitimle[Only Registered Users Can See Links] iradenin gücünü sınayan pratik egzersizlerle ulaşmak mümkün olabilir.