PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Sigmund Freud Kimdir-Felsefesi-Sözleri-Eserleri


Syst3m
22 August 2009, 01:44
Sigismund Scholomo Freud (okunuşu: Zigmund Froyd ) (d. 6 Mayıs 1856[Only Registered Users Can See Links] Příbor[Only Registered Users Can See Links] Moravya[Only Registered Users Can See Links] Avusturya-Macaristan İmparatorluğu (bugün Çek Cumhuriyeti) - ö. 23 Eylül 1939[Only Registered Users Can See Links] Londra[Only Registered Users Can See Links] Birleşik Krallık)[Only Registered Users Can See Links] psikanaliz öğretisini geliştirmiş olan Avusturyalı nörologdur.

Psikiyatride "psikanaliz" adı verilen bir yöntem geliştirdi. Buna göre[Only Registered Users Can See Links] ruhsal sorunların kaynağını[Only Registered Users Can See Links] hastaların bastırdıkları ve bilinçaltına ittikleri sorunlarda aradı. Hastaların bilinçaltındaki duygularını yüzeye çıkarmaya dayalı "psikoterapi" adı verilen bir yöntemle hastalarını iyileştirmeye çalıştı.

Temel Eserleri



- Zur Psychopathologie des Alltagslebens (Günlük Yaşamın Psikopatolojisi)




- Die Traumdeutung (Düşlerin Yorumu)

- Über Psychoanalyse (Psikanaliz Üzerine Beş Ders)

- Totem und Tabu (Totem ve Tabu)

- Zur Einführung des Narzissmus (Narsisizmin İncelenmesine Giriş)

- Unbehagen in der Kultur (Uygarlığın Huzursuzluğu)

- Jenseits des Lustprinzips Das Ich und das Es (Haz İlkesinin Ötesinde Ben ve İd)

- Der Mann Moses und die monotheistische Religion (Musa ve Tektanrıcılık)

Sigmun Freud'un Kronolojik Yaşantısı

1856 6 Mayıs. Musevi bir ailenin çocuğu olarak Moravya'da Freiberg'de (bugün: Příbor) doğar.

1860 Aile Viyana'ya yerleşir.

1865 Ortaokula girer.

1873 Viyana Üniversitesine tıp öğrencisi olarak girer.

1876-82 Viyana'da Fizyoloji Enstitüsünde Brücke'nin yanında çalışır.

1877 İlk yayınlar: anatomi ve fizyoloji üzerine makaleler

1881 Tıp doktoru olarak mezun olur

1882 Martha Bernays ile nişanlanma

1882-5 Viyana Genel Hastanesinde çalışma[Only Registered Users Can See Links] beyin anatomisi üzerinde yoğunlaşma: pek çok yayın

1884-7 Kokainin klinik kullanımı üzerine araştırmalar

1885 Nöropataloji Privatdozent'i (üniversite hocası) olarak atanma

1886 Martha Bernays'la evlenme. Viyana'da sinir hastalıkları üzerine özel muayenehane açış.

1886-93 Viyana'da Kassowitz Enstitüsünde nöroloji üzerine[Only Registered Users Can See Links] özellikle çocuklardaki beyin felçleri üzerine sürekli çalışma ve pek çok yayın

1887 En büyük kızının doğumu (Mathilde)

1887-1902 Berlin'deki Wilhelm Fliess'le arkadaşlık ve yazışma. Freud'dun[Only Registered Users Can See Links] bu dönemde[Only Registered Users Can See Links] ona yazdığı ve ölümünden sonra[Only Registered Users Can See Links] 1950'de yayımlanan mektupları görüşlerinin gelişimine pek çok ışık tutmuştur.

1887 Uygulamalarında hipnotik telkini kullanmaya başlar

1888 (yak) Histerinin katartik sağaltımında hipnozu kullanarak[Only Registered Users Can See Links] Breuer'i izlemeye başlar. Giderek hipnozu bırakır ve onun yerine serbest çağrışımı geçirir.

1889 Telkin tekniğini incelemek üzere[Only Registered Users Can See Links] Nancy'de Bernheim'ı ziyaret eder. En büyük oğlunun doğumu (Martin)

1891 Afazi üzerine monografi.

1892 En küçük oğlunun doğumu (Ernst).

1893-8 Histeri[Only Registered Users Can See Links] obsesyonlar ve anksiyete üzerine araştırma ve kısa makaleler.

1895 Breuer ile birlikte[Only Registered Users Can See Links] Histeri Üzerine Çalışmalar; olgu öyküleri ve Freud'un kendi tekniği betimlemesi.

1893-6 Freud'la Breuer arasında giderek artan görüş ayrılığı. Freud[Only Registered Users Can See Links] savunma ve bastırma kavramlarını ve de nevrozun[Only Registered Users Can See Links] ego ile libido arasında bir çatışmanın sonucu olduğunu getirir.

1895 Bilimsel bir ruh bilim projesi: Freud'un Fliess'e mektupları arasında bulunur ve ilk kez 1950'de basılmıştır. Ruhbilimi nöroloji terimleri ile anlatmak için başarısız bir girişim[Only Registered Users Can See Links] ama Freud'un daha sonraki çoğu kuramının habercisidir.

1896 Ruh çözümleme teriminin ortaya çıkışı. Babasının ölümü (80 yaşında).

1897 Freud'un öz-çözümlemesi; yaralanma kuramının terk edilmesine ve çocuksu cinsellik ve Oediepus karmaşasının benimsenmesine yol açmıştır.

1900 Düşlerin Yorumu. Son bölümünde[Only Registered Users Can See Links] Freud'un zihinsel süreçler[Only Registered Users Can See Links] bilinçdışı ve haz ilkesinin üstünlüğü üzerine tüm görüşleri ilk kez özetlenir.

1901 Günlük Yaşamın Psikopatolojisi. Bu[Only Registered Users Can See Links] düşler hakkındaki kitapla birlikte[Only Registered Users Can See Links] Freud'un kuramlarının[Only Registered Users Can See Links] yalnızca patolojik durumlara değil normal zihinsel yaşama da uygulandığını ortaya koyar.

1902 Professor Extraordinarius atanır.

1905 Cinsellik Kuramı Üzerine Üç Deneme: İnsanoğlunda[Only Registered Users Can See Links] cinsel içgüdünün gelişiminin[Only Registered Users Can See Links] bebeklikten erişkinliğe dek ilk kez izlenişi.

1906 (yak) C.G. Jung ruh çözümlemeye katılır.

1908 Ruhçözümleyicilerin ilk uluslar arası toplantısı (Salzburg'da).

1909 Freud ve Jung konferans vermek üzere ABD'ye çağırılırlar. Bir çocuğun ilk çözümlemesinin olgu öyküsü (küçük Hans beş yaşında) daha önce[Only Registered Users Can See Links] erişkinlerin çözümlemesinden çıkarılmış olan sonuçların[Only Registered Users Can See Links] özellikle de bebeklik cinselliği ile Oediepus ve iğdiş edilme karmaşasına ilişkin olanların desteklenmesi.

1910 (yak) Narsisizm kuramının ilk ortaya çıkışı.

1911-15 Ruh çözümleme tekniği üzerine makaleler.

1911 Alfred Adler'in ayrılışı. Ruh çözümleme kuramlarının psikolojik bir olguya[Only Registered Users Can See Links] Dr. Schreber'in öz yaşam öyküsüne uyarlanması.

1912-13 Totem ve Tabu: Ruh çözümlemenin[Only Registered Users Can See Links] antropolojik malzemeye uyarlanması.

1914 Jung'un ayrılışı. Ruhçözümsel Devinimin Tarihi Üzerine. Adler ve jung hakkında polemik yapılan bir kesimi de içerir. Son büyük olgu öyküsünü[Only Registered Users Can See Links] Kurt Adamı yazar. (1918'e dek yayınlanmamıştır).

1915 Günümüze yalnızca beş tanesi gelmiş temel kuramsal sorularla ilgili oniki metapsikolojik makaleden oluşan dizi.

1915-17 Giriş Konferansları: Freud'un görüşlerinin birinci Dünya Savaşı'na kadarki durumunun kapsamlı genel bir değerlendirmesi.

1919 Narsisizm kuramının savaş nevrozlarına uygulanması. İkinci kızının ölümü.

1920 Haz İlkesinin ötesinde: yineleme takıntısı ve ölüm iç güdüsü kuramının ilk kez açık olarak tanıtılması.

1921 Grup Ruhbilimi. Egonun sistematik bir çözümsel incelenmesinin başlangıcı.

1923 Ego ve İd. Bir id[Only Registered Users Can See Links] bir ego ve bir de süperegoya bölünmesiyle aklın yapı ve işleyişinin büyük ölçüde düzeltilmiş tanımı. Kanser hastalığının ortaya çıkışı.

1925 Kadınların cinsel gelişimi üzerine düzeltilmiş görüşler.

1926 Ketvurmalar[Only Registered Users Can See Links] Belirtiler ve Anksiyete. Anksiyete sorunu üzerine düzeltilmiş görüşler.

1927 Bir yanılsamanın geleceği. Bir din tartışması: Freud'un geriye kalan yıllarının çoğunu adadığı bir dizi toplum bilimsel çalışmanın birincisi.

1930 Uygarlık ve Hoşnutsuzlukları. Bu[Only Registered Users Can See Links] Freud'un yıkıcı iç güdüler (ki ölüm iç güdüsünün bir görünümü sayılmıştır) üzerine ilk kapsamlı çalışmasını içerir. Freud[Only Registered Users Can See Links] Frankfurt kenti tarafından Goethe ödülü ile ödüllendirilir.

1933 Hitler Almanya'da güç kazanır. Freud'un kitapları Berlin'de halk önünde Naziler tarafından yakılır.

1934-8 Musa ve Tek Tanrıcılık. Freud'un yaşarken yayımlanan son kitabı.

1936 Hitler'in Avusturya'yı işgali. Freud[Only Registered Users Can See Links] Londra'ya gitmek üzere[Only Registered Users Can See Links] Viyana'yı terk eder. Ruhçözümlemenin Bir Taslağı. Ruh çözümlemenin son[Only Registered Users Can See Links] bitmemiş ama köklü bir tanımı.

1939 23 Eylül[Only Registered Users Can See Links] Londra'da ölümü.

Freud'dan Seçme Sözler



- Medeniyetin ilk şartı adalettir.04.03.2007




- Henüz yanıtlanamamış ve kadın ruhuyla ilgili otuz yıl süren araştırmalarıma karşın benim de yanıtlamayı başaramadığım çok önemli bir soru var: Kadın ne ister?

- Güç ve güveni hep dışımda aradım. Ama bunlar insanın içinden gelir. Ve her zaman oradadırlar.

- Bırakın adalet yerini bulsun[Only Registered Users Can See Links] isterse kıyamet kopsun.

- Adaleti aklın yardımı olmadan kullanmak imkansızdır.

- Yaşam belirtisinin kökeninde duygulanma vardır[Only Registered Users Can See Links] duygulanmanın da temeli aşktır.

- Din[Only Registered Users Can See Links] toplumsal obsesyonlarımız[Only Registered Users Can See Links] obsesyonlarımız ise bireysel dinimizdir.

- İsmini unuttuğunuz kişi hakkında muhakkak olumsuz bir düşünceniz vardır.

- Siz cevaplar bulmaya çalışıyorsunuz[Only Registered Users Can See Links] biz ise daha çok soru sormak niyetindeyiz.

- Kültürel doğrularımızla sağlanan bilginin tümü arasında doğruluğu en az kanıtlanabilmiş unsurlar[Only Registered Users Can See Links] tam da bizim için en fazla önem taşıması gereken ve evrenin bilmecelerini çözme[Only Registered Users Can See Links] yaşamın acılarına katlanmamızı sağlama görevi üstlenmiş unsurlardır.

- Bilgi hazinelerine ulaşabilen insanların sayısı ne kadar artarsa[Only Registered Users Can See Links] dini inançlardan kopuş da o kadar yaygınlaşır.

- Hiç bir erkek birlikte olmak istemeyeceği bir kızla yakın arkadaş olmak istemez.

- Zamanın akışı içinde insanlık[Only Registered Users Can See Links] bilimin ellerinden gelen darbelerle iki kez[Only Registered Users Can See Links] naif özsevgisinin incinmesinin acısını yaşamak zorunda kalmıştır: Birincisi[Only Registered Users Can See Links] dünyanın merkezi olmadığını[Only Registered Users Can See Links] akıl almaz büyüklükte bir dünyalar sistemi içinde sadece bir nokta olduğunu anladığında[Only Registered Users Can See Links] İkincisi[Only Registered Users Can See Links] biyolojik araştırmalar özel yaratılmışlık ayrıcalığını elinden alıp soykütüğünü hayvanlar alemine düşürdüğünde[Only Registered Users Can See Links]

- Medeniyetin kurucusu ilk defa mızrak atmak yerine küfür kullanmış olan insandır. 24.01.2008

Sigmund Freud[Only Registered Users Can See Links] Avusturyalı ruh doktoru[Only Registered Users Can See Links] psikanalizin kurucusu (1856-1939).

Moravya'da[Only Registered Users Can See Links] Freiberg'de dünyaya gelen Sigmund Freud[Only Registered Users Can See Links] fikirleriyle çağımız insanlarının düşünce tarzını derinden değiştirdi. Uzun bir süre[Only Registered Users Can See Links] Viyana'da hekimlik yaptı. Özellikle[Only Registered Users Can See Links] «sinir» veya «akıl» hastalıkları denen ya da «delilik» adı verilen hastalıklarla ilgilendi. Bu hastalıklar gariptir[Only Registered Users Can See Links] çünkü bir mikroptan (kızamıkta olduğu gibi) veya belirli bir dış sebepten (yarada olduğu gibi) ileri gelmez. Onun için bunların tedavisi[Only Registered Users Can See Links] ötekilere oranla daha güçtür; ama hastalar gene de acı çeker ve normal bir yaşam süremezler.