PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Eviniz küçükse...


Syst3m
12 September 2009, 15:59
Küçük bir eviniz mi var? Umutsuzluğa kapılmayın. En küçük mekanlarda maksimum kullanım alanı yaratmak için bu tavsiyelere uyun ve iyi bir tasarımın tadını çıkarın
[Only Registered Users Can See Links]
DAR ALANLARDA YAPILMASI GEREKENLER

İyi bir tasarımın tadını çıkarmak için saray gibi evlerde yaşamak gerekmiyor. Aslında küçük alanları büyütmek konusunda aşağıda bolca fikir var; odayı geniş gösteren boyama şekillerinden[Only Registered Users Can See Links] sergilemenin etkin yollarına kadar. Burada[Only Registered Users Can See Links] dar mekanlarda yaşayan ama tarz sahibi olanlar için tasarım konusunda yapılması ve yapılmaması gerekenlerini paylaşıyoruz.
Tavanla başlayın
Odalarınızdaki perdeleri duvarın en üst noktasına yerleştirin (örneğin kartonpiyerin hemen altına). Perdeleri yüksek bir yere asmak kumaşın özgürce sallanmasına izin verir ve gözleri yukarı çeker. Ayrıca dikey kartonpiyerler odanızda daha fazla hacim illüzyonu yaratır.


Gömme dolaplar yaptırın
Gömme dolaplar hemen hemen hiç yer kaplamamalarına rağmen çok geniş saklama alanı yaratırlar ve bu da küçük bir ev için mükemmel bir özelliktir. Oturma odanızdaki gömme kitaplığa birden fazla görev verebilirsiniz: Sadece kitapları veya bibloları koymak yerine mini bar görevini de gömme kitaplığınız üstlenebilir.

Yansımalardan faydalanın
Aynalar ve cam bölmeler[Only Registered Users Can See Links] stratejik olarak yerleştirildiğinde[Only Registered Users Can See Links] alanı daha geniş göstermeye yarar. Hatta aynanızı yansıtmasını istediğiniz alan ve objelere göre yerleştirirseniz odanıza ferahlık yanında çok hoş da bir hava katabilirsiniz. Büyük aynalar yanında küçük aynalarda özellikle objelerin yansıtılması konusunda çok stratejiktirler. Örneğin oturma odasındaki gömme kitaplığın yanına yerleştireceğiniz küçük bir ayna buraya yerleştirmiş olduğunuz biblo[Only Registered Users Can See Links] bardak vb hoşunuza giden görüntüleri ikiye katlayabilir. Aynalar dışında uygulayacağınız diğer yansıtıcı alanlar da çok işinize yarayabilir. Örneğin sarı boyaya cila ekleyerek duvarların odadaki az ışığı yansıtmasını sağlayarak odanızı ışıl ışıl yapmanız mümkün. Ayrıca büyük bir dolapla yemek odasındaki spot ışıklarını dilediğiniz gibi yönlendirebilirsiniz.

Odaların birbirine açılmasını sağlayın
Farklı alanları belirgin şekilde ayırmak önemlidir ama bitişik odalar arasında bazı açıklıklar olması hepsinin daha büyük görünmesini sağlar. Tıka basa dolu mutfağınızı[Only Registered Users Can See Links] yemek odasından tamamen ayırmak yerine büyük bir geçiş alanı ile bu iki mekanı birbirine bağlayabilirsiniz. Yine aynı şekilde[Only Registered Users Can See Links] ofisinizi camlı bir kapıyla oturma odasına bağlayarak[Only Registered Users Can See Links] iki odanın da aynı ışığı almasını ve hatta tasarıma göre aynı manzarayı görmesini de sağlayabilirsiniz.

Farklı alanları zarifçe ortaya çıkarın
Tamamen farklı duvar renkleri ya da döşemeler seçmeden bir odayı diğerinden ayırın. Yemek odasında kullanabileceğiniz döşemenin dama tahtası deseni[Only Registered Users Can See Links] hem mutfakla arada tanımlayıcı bir alan yaratılmasına hem de fazla yer kaplamayan bir halı gibi gözükmesine yarayabilir.

Her odaya farklı bir hava verin
Oturma odasını yemek odasından ayırmak için duvarlara desen çalışması yapabilirsiniz; Benzer tonlarda[Only Registered Users Can See Links] örneğin biri düz[Only Registered Users Can See Links] biri fitilli dokunun kullanılması[Only Registered Users Can See Links] mekanlarını tanımlamanın yanında zengin bir görüntü de sağlar. Bu tonlar hem birleştirici bir etki yapar[Only Registered Users Can See Links] hem de mekanlarda bir süreklilik havası vererek hissedilen toplam hacmi arttırır. Bunun için boyanın yanı sıra duvar kağıtları ve günümüzde her yerde bulabileceğiniz çıkartma şeklindeki duvar desenlerini deneyebilirsiniz. Ayrıca sade döşemeli kornişler kullanarak mutfak camını süsleyebilir[Only Registered Users Can See Links] kullanacağınız çizgili desenlerin duvar ve tavana yansımasını sağlayabilirsiniz.

Açık renkleri tercih edin
Renk kurallarından biri de açık tonların ileriye doğru gidip odayı daha geniş göstermesi[Only Registered Users Can See Links] koyu renklerin ise geriye giderek alanı daraltmasıdır. Mutfağınızda havadar beyaz dolaplarla ferah bir görüntü sağlayabilir[Only Registered Users Can See Links] aynı etkiyi yatak odanızda beyaz nevresimlerle verebilirsiniz.

Gözleri yukarı çekin
Bu daha fazla hacim olduğu illüzyonunu yaratır ve alan darlığını azaltır. Beyaza boyanmış kaplama kartonpiyer oturma odanızın tavanını öne çıkarabilir; çizgili duvar kağıdı da mutfak duvarlarının yüksekliğini arttırabilir. Yemek odanızda duvarın üçte ikisi yükseklikte kullanabileceğiniz dikey döşeme parçaları[Only Registered Users Can See Links] önünü kısmen kapatan dikey sandalye arkalıklarıyla beraber özel bir etki yaratır.
Yer döşemelerini sürekli hale getirin
Evin her yerinde aynı döşeme malzemesini kullanmak süreklilik duygusu verir; göz bir odadan diğerine atlamaz; daha ziyade alanlar arasında dolaşır. Eğer ahşap döşemelerden hoşlanıyorsanız hafif desenli bir görüntü mekanın çok daha geniş görünmesini sağlar.

Günışığını içeri alın
Büyük camlar güneş ışığının duvarlardan yansımasını sağlar ve en korkunç odayı bile aydınlatır. Banyo ya da yatak odası gibi mahremiyet gereken alanlarda[Only Registered Users Can See Links] güneş ışığının içeriye dolmasına izin verecek şekilde[Only Registered Users Can See Links] kolayca ayarlanabilir perdeler yerleştirin. Örneğin yatak odanızda[Only Registered Users Can See Links] pencerelerden gelen ışık mafsallı panjurlarla azaltılabilir. Güneşin sıcak ışıklarından korunmak için onları kapalı tutabilir ya da güneş ışığı almak için hepsini açabilirsiniz. Oturma alanınızı genişletmek için[Only Registered Users Can See Links] eğer varsa[Only Registered Users Can See Links] dış alanlardan faydalanabilirsiniz.

Alanınızı dışa açın
Avlu[Only Registered Users Can See Links] balkon[Only Registered Users Can See Links] kış bahçesi gibi mekanlar[Only Registered Users Can See Links] çok fazla masraf çıkarmadan[Only Registered Users Can See Links] kullanılabilir alanı çok fazla arttırır. Veranda içerideki bir odanın tüm konforunu sağlayabilir: böcekleri uzakta tutmak için perdeler[Only Registered Users Can See Links] kızgın güneşten koruma sağlamak için bir tente veya rahatınızı sağlayacak sıcak ve davetkar mobilyalar.

DAR ALANLARDA YAPILMAMASI GEREKENLER

Büyük boyutlardaki mobilyalardan korkmayın
Büyük boyutlu[Only Registered Users Can See Links] kır evi stilinde dolaplar gibi bazı etkileyici büyük parçalar[Only Registered Users Can See Links] gereken saklama alanını sağlamanın yanısıra odanın çok çıtkırıldım görünmesini engelleyen odak noktalarını yaratabilir.

Eve çok fazla şey yığmayın
Bazen az gerçekten çok anlamına gelir. Odaların çok kalabalık olması mekandaki ferahlık hissini azaltır ve odaların olduğundan küçük görünmesine sebep olabilir. Gömme dolaplarınızı ve yarattığınız diğer depolama alanlarını kullanarak ortada çok fazla ufak tefek olmamasını sağlayın. Gereksiz bulduklarını atın veya dönüştürün. Eğer bütün fazlalıklardan kurtulduğunuzu düşünüyorsanız tekrar bakın[Only Registered Users Can See Links] mutlaka daha fazlası vardır.

Çok fazla desen kullanmayın
Evinizin huzur dolu ve sakin olması için daha durgun renkler seçebilirsiniz. Eğer evde çoçuk veya kedileriniz varsa beyaz gibi dinlendirici renkler yerine[Only Registered Users Can See Links] kir göstermeyen adaçayı yeşili gibi renkleri seçebilirsiniz.

Tavanı unutmayın
Tavan bir odanın beşinci duvarıdır. Dolayısıyla tavanınıza da duvar gibi davranarak hacim kazanabilirsiniz. Desenli ve renkli boyalar bu alanı değerlendirmenizde yardımcı olabilir.

Mimari detayları atlamayın
Kartonpiyer ve kaplamalar sadece gösterişli alanlar için değildir. Küçük alanlarda da bu detayları kullanarak vurgu yaratabilir[Only Registered Users Can See Links] mekanı süsleyebilir ve mekanı öne çıkarabilirsiniz. Odanızda koyu renk kartonpiyer kullanımı desenli tavanlar için ilham kaynağı olabilir.

Mobilya almış olmak için mobilya almayın
Evinizdeki insanların ve genelde gelen misafirlerin sayısına göre ne kadar koltuğa ihtiyacınız olduğunu hesaplayın ve bu miktara uygun mobilyaları alın. Yoksa[Only Registered Users Can See Links] hiç rahat olmayan tıka basa dolu bir alanda sıkışıp kalırsınız.

Cicili bicili perdelerle dağınıklık yaratmayın
Deseni ağır basan kumaşlar[Only Registered Users Can See Links] dikkati özenle tasarlanmış bir odadan alıp kendine çekecektir. Güneş ışınlarını filtreleyen ve komşulara karşı mahremiyetinizi koruyan[Only Registered Users Can See Links] mobilyalarınıza uygun[Only Registered Users Can See Links] basit perdeler seçin.

En ufak bir alanı bile boşa harcamayın
Dolaplar çok kullanışlıdır. Ayakkabı ve diğer ihtiyaçları saklamak için ekstra dolaplar aynı zamanda dağınıkığı da minimum da tutmak için gereklidir. Dolaplar aynı zamanda eşyalarınız için bir kategorizasyon görevini yerine getirerek[Only Registered Users Can See Links] gerektiğinde fazlasını ayıklamanız için size uyarı da verir.

Küçük bir bahçeyle sınırlı kalmayın
Eğer küçük de olsa bir bahçeniz varsa[Only Registered Users Can See Links] bir havuz ve sade ahşap bir bankla küçük ama davetkar bir arka bahçe yaratabilir[Only Registered Users Can See Links] bahçe içinde odak noktası oluşturabilirsiniz. Ayrıca çiçekler de bahçenizi sevimleştirmenin yanı sıra kompozisyonu tamamlamak açısından size yardımcı olabilir.