Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   Bitkiler Dünyası (https://seversintabi.com/bitkiler-dunyasi/)
-   -   Alarm Sinyali Veren Bitkiler (https://seversintabi.com/bitkiler-dunyasi/13341-alarm-sinyali-veren-bitkiler.html)

HaZzAn 4 December 2008 16:28

Alarm Sinyali Veren Bitkiler
 
Alarm Sinyali Veren Bitkiler
Herkes bitkilerin tehlikeden kaçamadıklarını[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] dolayısıyla düşmanlarına hemen teslim olduklarını zanneder. Ancak yapılan araştırmalar durumun hiç de zannedildiği gibi olmadığını ortaya çıkarmıştır. Tam tersine bitkiler de şaşırtıcı taktiklerle düşmanlarının üstesinden gelmektedirler.
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
Manduca güvesi ve tütün bitkisi
Örneğin bitkiler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yapraklarını kemiren böcekleri uzaklaştırmak için kimi zaman zararlı kimyasallar üretirler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kimi zaman da bu böceklerle beslenen avcı böcekleri çeken kimyasal kokular yayarlar. Kuşkusuz her iki taktik de son derece akılcıdır. Nitekim tarımsal alanda yapılan faaliyetlerde bu savunma stratejisi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çok etkili bir yöntem olarak taklit edilmeye çalışılmaktadır. Almanya'daki Max Planck Kimyasal Ekoloji Enstitüsü'nde 'bitki savunması genetiği' alanında çalışmalar yapan Jonathan Gershenzon[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu akılcı stratejiyi gereği gibi taklit edebilirlerse[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] gelecekte tarımsal ilaçlamaların zehirsiz yapılabileceğini düşünmektedir.
Bazı bitkiler tırtıllar tarafından saldırıya uğradıklarında hemen bu tırtıllarla beslenen avcı böcekleri kendilerine çeken[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] uçucu bir kimyasal madde salgılar. Yardıma çağrılan böceklerin özelliği ise yumurtalarını tırtılların içine bırakmalarıdır. Tırtıldan habersiz onun içinde barınan ve yumurtadan çıkan larvalar ise[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu tırtıllarla beslenerek büyüme imkanı bulurlar. Böylece ekine zarar veren tırtıllar dolaylı bir strateji ile imha edilir.
Bitkinin[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yapraklarının bir tırtıl tarafından yendiğini anlaması ise yine kimyasal yöntemlerle gerçekleşir. Bitki[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yapraklarını kaybettiği için değil[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tırtılın salyasındaki kimyasallara tepki olarak böyle bir alarm sinyali verir. Basitmiş gibi görünen bu olayda üzerinde durulması gereken pek çok konu vardır. Bunlardan birkaçını şöyle sıralayabiliriz:
1-Bitki[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tırtılın kimyasal salgısını nasıl algılamaktadır?
2-Bitki[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] alarm sinyali verdiğinde tırtıllardan kurtulacağını nereden bilmektedir?
3-Verilen sinyalin böceklerde davet etkisi yapacağını nereden bilmektedir?
4-Bitkinin[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] daveti doğru böceklere (saldırgan tırtıllarla beslenen) yapmasını sağlayan nedir?
5-Verilen sinyal sesli değil kimyasal bir salgı şeklindedir. Böceklerin kullandığı kimyasallar da son derece karmaşık bir molekül yapısına sahiptir. Kimyasaldaki en ufak bir eksiklik ya da yanlışlık[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sinyalin niteliğini kaybettirebilir. Bu durumda bitki bu sinyali veren kimyasalı kendi kendine nasıl üretebilmektedir?
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
Geociris

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
Manduca güvesinin tırtılı
Şüphesiz beyni bile olmayan bir bitkinin tehlikeler karşısında çözüm üretmesi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bir kimyager gibi kimyasal maddeleri tahlil etmesi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hatta bunu üretmesi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] planlı bir strateji yürütmesi mümkün değildir. Kuşkusuz ki[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] dolaylı olarak bir düşmanı alt etmek üstün bir aklın ürünüdür. Bu aklın sahibi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bitkiyi kusursuz özelliklerle yaratan ve kendisini korumak için neler yapması gerektiğini ona ilham eden yüce Allah'tır.
İşte günümüzde yaygınlaşan bu gibi biyomimetik çalışmalarıyla[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Allah'ın canlılar üzerinde bize gösterdiği akıl hayranlıkla taklit edilmeye çalışılmaktadır.
Nairobi'de bulunan Uluslararası Böcek Fizyolojisi ve Ekoloji Merkezi'nden ve İngiltere'deki Toprak Ürünleri Araştırma Enstitüsü'den bir grup araştırmacı da bu konuda bir çalışma gerçekleştirmiştir: Çalışma ekibi mısır ve buğday tarlalarında ekinlerin arasına[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tarım zararlılarını bu strateji ile ortadan kaldıran bir çim ekmiştir. Sonuçta[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tarım ilacı kullanılmasına gerek kalmadan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] zararlı canlıların etkisiz hale getirilmesinde %80 oranında başarı sağlanmıştır. Bitkiler üzerinde sergilenen bu benzersiz çözümün yaygınlaştırılması durumunda tarımda daha büyük aşamalar kaydedilecektir.
ABD Utah'ta yetişen bir tütün bitkisi ise Manduca güvesinin tırtılı tarafından saldırıya uğramaktadır. Bu zararlının yumurtaları Geocoris böceği tarafından sevilen bir yiyecek türüdür. Tütün bitkisinin salgıladığı uçucu kimyasal madde sayesinde Geocoris avcısı kimyasal salgılar aracılığıyla çağırılmakta ve yumurtalar bu böcek tarafından yendiği için tırtıl sayısının artışı engellenmektedir


Saat: 08:00

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2