Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   Bitkiler Dünyası (https://seversintabi.com/bitkiler-dunyasi/)
-   -   Yeni bir bitki türü keşfedildi (https://seversintabi.com/bitkiler-dunyasi/23452-yeni-bir-bitki-turu-kesfedildi.html)

ceyLin 30 December 2008 13:00

Yeni bir bitki türü keşfedildi
 
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi’nden araştırmacılar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Niğde Ulukışla’da halk arasında “Ballıbabagiller” olarak bilinen familyaya ait bir bitki türü keşfettiler. Uçucu yağ içeren bitkinin[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] eczacılıkta kullanılabilirliği araştırılıyor.

ANKARA - Ankara Üniversitesi (AÜ) araştırmacıları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yeni bir bitki türü keşfettiler. AÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Osman Ketenoğlu ile araştırma görevlisi Mehmet Çiçek’in Niğde Ulukışla’daki çalışmaları sırasında keşfettikleri türün[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] halk arasında “Ballıbabagiller” olarak da bilinen “Scutellaria (Lamiaceae)” familyasına ait olduğu belirlendi.


Bitkinin keşif sürecine ilişkin bilgi veren Prof. Dr. Ketenoğlu[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] “Ballıbabagiller” familyasının Türkiye’deki dağılımı ve çeşitli özelliklerini belirlemek amacıyla yürüttükleri araştırma sırasında Niğde’nin Ulukışla ilçesi yakınlarında bu türü keşfettiklerini anlattı.

Ketenoğlu[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] gerçekleştirdikleri morfolojik incelemelerde bitkinin gövde ve çiçek yapraklarının[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çiçek durumlarının ve yüzey tüylerinin[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] familyanın diğer türlerinden farklı olduğunu gördüklerini ve diğer ülkelerdeki koleksiyonları incelediklerinde de bitkinin yeni bir tür olduğunu fark ettiklerini söyledi.

“FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİNİ İNCELİYORUZ”
Prof. Dr. Ketenoğlu[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] “Ballıbabagiller” familyasındaki bitkilerin genellikle tek ya da dört yöne bakan çiçekler içerdiğini ve Türkiye’nin doğusunda görüldüğünü dile getirdi.

Keşfettikleri türün çiçeklerinin dört yöne baktığını[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu nedenle de familyaya yakınlık gösterdiğini kaydeden Ketenoğlu[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Niğde’nin Ulukışla yakınlarında[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] taşlık yamaçlarda yetişen bu bitkinin yarı çalımsı bir görünüşe ve ‘S’ harfi şeklinde sarı çiçeklere sahip olduğunu belirtti.

Ketenoğlu[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bundan sonraki aşamada bitkinin isimlendirileceğini ve bilimsel kaynaklarda yerini alacağını belirterek[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] “Bitki üzerindeki araştırmalara devam ediyoruz. Bu tür[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] uçucu yağ içeriyor. Eczacılıkta kullanılabilirliğini belirlemek için farmakolojik özelliklerini inceliyoruz. Ayrıca türün popülasyonuna bakarak[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yok olma tehlikesi altında olup olmadığını tespit etmeye çalışıyoruz” diye konuştu.


AA


Saat: 02:10

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2