Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   Bitkiler Dünyası (https://seversintabi.com/bitkiler-dunyasi/)
-   -   Orman alanlarının amaç dışı kullanımı (https://seversintabi.com/bitkiler-dunyasi/33050-orman-alanlarinin-amac-disi-kullanimi.html)

ceyLin 26 January 2009 22:20

Orman alanlarının amaç dışı kullanımı
 
Orman alanlarının amaç dışı kullanımı

Türkiye topraklarının yaklaşık dörtte birini kaplayan ormanlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu alanların başka kullanımlara dönüştürülmesini amaçlayan birçok faktörün yoğun tehdidi altındadır.

Türkiye topraklarının yaklaşık dörtte birini kaplayan ormanlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu alanların başka kullanımlara dönüştürülmesini amaçlayan birçok faktörün yoğun tehdidi altındadır. Bu durum çoğu kez[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yerleşim ve endüstriyel amaçlı yapılaşma[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] turistik gelişim[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] madencilik[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] taş ve kum ocakları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] karayolu yapımı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] enerji hattı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] baraj yapımı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tarımsal kullanım gibi şekillerde karşımıza çıkmaktadır. Son 50 yıllık dönemde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Türkiye'de 3 milyon hektara yakın orman alanının kaybedilmesinin gerisinde yatan nedenler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] orman alanlarının asıl işlevi dışında başka amaçlarla kullanılması düşüncesinden kaynaklanmaktadır.
Gerçekten de ülkemizde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] orman alanlarının sahip olduğu rantın artması[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çeşitli kesimlerin ilgisinin son yıllarda orman alanları üzerine kaymasına neden olmaktadır. "... Ormanları Üniversite Yapımına Tahsis Edildi"[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] "Gecekondular Tarafından İşgal Edilen Orman Alanları Affedildi"[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ".... Ormanlarında Baraj Yapımı" gibi haberler artık gazete sayfalarında her geçen gün daha çok yer alıyor.
Bu sorunun ortaya çıkmasına olanak veren en önemli zaafların başında yasal boşluklar gelmektedir. Örneğin[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] son elli yılda Türkiye'de kaybedilen orman alanının yaklaşık yarısı (1[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]5 milyon hektar)[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] orman alanlarının orman sınırı dışına çıkarılmasını kolaylaştıran yasal düzenlemeler sonucu gerçekleşmiştir. Araştırmalar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yerleşim amacıyla orman alanlarının işgalinin[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] afların gündeme geldiği seçim dönemlerinde yoğunlaştığını ortaya koymaktadır. Ormanların[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] özellikle endüstri ve altyapı yatırımlarına tahsisinde sığınılan en önemli gerekçe ise yasalarımızda yer alan "Kamu yararı" kavramıdır.
Ormanlarımız[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] uzun dönemli yararları gözardı edilerek[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ne yazık ki[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kısa vadeli çıkarlar uğruna kurban edilmektedir. Oysa[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ormanların orman olarak kalmasıyla[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] toprağın korunması[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] su ekonomisinin düzenlenmesi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] oksijen üretimi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] biyolojik çeşitlilik gibi yararlarından daha büyük kamu yararı düşünülemez.
Başvuru Kuruluşları ve İlgili Kuruluşlar:


Alan statüsüne bağlı olarak ilgili kuruluş
Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü
Çevre Bakanlığı
Sivil Toplum Kuruluşları
Basın
Yasal Dayanak:

Mevzuatımızda[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ormanların korunması[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] geliştirilmesi ve başka amaçlarla kullanılmaması yönünde hükümler bulunmakla birlikte ne yazık ki[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yukarıda örnekleri verilen kimi yasal açıklıklar istismar edilmektedir. Bu konuda başvurulabilecek yasal dayanaklar;


Anayasanın 169 maddesi: "Devlet[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ormanların korunması ve sahalarının genişletilmesi için gerekli kanunları koyar ve tedbirleri alır. Yanan ormanların yerinde yeni orman yetiştirilir[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu yerlerde başka çeşit tarım ve hayvancılık yapılamaz..."
Orman Kanununun 17. maddesine göre[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] devlet ormanlarında ormancılık amacı dışında her türlü yapı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] barınak yapılması[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tarla açılması ve orman içinde yerleşilmesi yasaktır. Ormanların yanmasından ya da orman içindeki açıklıklardan faydalanılarak işgal[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] açma[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yapılaşmaya izin verilmez.
Eylem / Öneri:


Ormanlık bir alanda[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yukarıda sayılan amaç dışı kullanımların kanunsuz bir şekilde gerçekleştiğine tanık olursanız Orman Bakanlığının en yakın birimlerini uyarınız.
Mevcut yasal boşlukları kullanılarak[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] orman alanının amaç dışı kullanımının geri dönülmez ekolojik zararlara yol açtığını ve bunun resmi kurumlarca yeterince değerlendirilemediğini düşünüyorsanız[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] örgütsel düzeyde harekete geçmek daha etkin ve sonuç alıcı bir yol olacaktır.



Saat: 09:25

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2