Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   Biyografiler (https://seversintabi.com/biyografiler/)
-   -   Ibn-i Ebû Dâvûd (https://seversintabi.com/biyografiler/23462-ibn-i-ebu-davud.html)

HaZzAn 30 December 2008 13:09

Ibn-i Ebû Dâvûd
 
İBN-I EBÛ DÂVÛD

İbn-i Ebû Dâvûd Hazretleri

''Kütüb-i Sitte'' adı verilen[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 6 meşhûr hadis-i şerif kitabından birinin sâhibi; Ebû Dâvûd Süleymân b. Eş'as hazretlerinin oğlu! Adı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Abdullah b. Süleymân'dır. Ezdi veya sicistani[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] nisbeleriyle meşhûrdur. Sicistan köyü[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Basra'dadır.
Ezd kabilesi ise; Kureyş'e (Mekke'ye) mepsûptur. Abdullah 10 yaşına gelince; büyük hadis âlimi olan (babasından) i ilim öğrenmeye başladı.Çok zeki olduğu için 40 yıl babasının yanına gelen[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bir çok âlimden istifâde etti! Sonra da[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ilim seyâhatlarına çıktı. Horasan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Nişâbûr[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] İran[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]Basra[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Bağdat[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Kûfe[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Mekke-i Mükerreme ve Medine-i Münevvere[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Şam[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Mısır[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Cezire ve daha başka şehirleri dolaştı.
Çok sıkıntılarla karşılaştı. İlim yolundaki sabrı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] akıllara durgunluk verecek derecedeydi! Hadis-i şerif ilminde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hüccet sayılır. Çünkü 300.000'den fazla hadis-i şerifi râvileriyle birlikte ezberledi.En sonunda[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Bağdat'ı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] vatan edindi.Burada ilmini[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] herkese sunuyordu. Çok meşhûr kimseler bile[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] onun talebesi olmakla övündüler.
Büyük âlim[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Ebü'l Fadl Ahmed diyor ki:''Ebû Dâvûd hazretlerinin oğlu Abdullah; Irak âlimlerinin imâmı ve en üstünüydü. Zamânın Sultânı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] onun için bir minber (kürsü) tahsis etti. Bizzat kendisi bile huzûrunda[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hadis-i şerif öğrendi:'' Hasen b. Muhammed el-Hılâl (rahmetullahi aleyh) ise şöyle der: ''Abdullah b. Ebû Dâvûd hazretleri[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] babasından bile fazla hadis-i şerif ezberlemiştir!''
Ebû Bekr-i Şâzân(rahmetullahi aleyh) ise şöyle anlatır: ''Ebû Dâvûd'un oğlu[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] memleketimize gelmişti. Ordakiler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hadis-i şerif öğretmesini istediler'' Hazret dedi ki:''Ama yanımda yazılı bir kitap yoktur!'' onlar da hayretle: ''İbn-i Ebû Dâvûd hazretlerinin[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kitâba ne ihtiyâcı var!'' dediler. Bunun üzerine ezberinden[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 30.000 kadar hadis-i şerif yazdırdı! Abdullah ibn-i Dâvûd hazretleri[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] zühd ve takvâ sâhibiydi.
Çok ibâdet ederdi. Harâm şüphelilerden[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çok sakınırdı. Vefât ettiği zaman 928(hicri 316) senesinin[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Zilhicce ayı idi. 300.000'e yakın müslüman[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] cenâze namazını kıldı. 87 yaşlarındaudı. Kendisini o derece severlerdi ki: Cemâatin çokluğu sebebiyle ayrı ayrı cemâatler hâlinde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 80 kerre cenâze namazı kılındı!


Saat: 00:03

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2