Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   biyoloji (https://seversintabi.com/biyoloji/)
-   -   Biyolojinin Önemi (https://seversintabi.com/biyoloji/17076-biyolojinin-onemi.html)

eLanuR 12 December 2008 16:25

Biyolojinin Önemi
 
Biyolojinin Önemi

Doğumdan ölüme kadar yaşamın her evresinde bilinçli ve sağlıklı yaşama [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ekonomik gelişmeyi sürekli kılma [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çevreyi bozulmadan tutma [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] üretimin kalitesini ve miktarını artırmada biyoloji bilimi önemli yer tutar. Temel bilim olan biyoloji [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] canlı ve doğa ile ilgili her konuyu içine almaktadır [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu bakımdan araştıran düşünen insana sınırsız sayıda çalışma olanağı sağlar . Burada başarılı olmanın en önemli sırrı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] düşünerek doğayı izlemektir . Doğanın bilinçsiz kullanılması [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] insan ve diğer canlıların yaşamı için tehlikeli sonuçlar ortaya çıkarır . Çevre kirlenmesi [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] erozyon [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] madde kaybı [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yeşil alanların azalması [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hızlı nüfûs artışı [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] plânsız kentleşme [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] biyolojik zenginliklerin ortadan kalkması bu sorunların başında gelir. Örneğin orta Anadolu'nun çölleşme tehlikesi ile karşı karşıya kalması [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] nehirlerin kirlenmesi [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kıyı güzelliklerimizin bozulması [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] doğal kaynaklarımızın iyi kullanılmaması sonucunda ortaya çıkan sorunlardır .

Biyoteknoloji alanındaki çalışmalarla [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] atık maddelerin temel yapılarına kadar parçalayabilen mikroorganizmalar kullanılarak daha temiz bir çevrenin yaratılması sağlanacaktır .

Biyoteknolojinin amacı [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bir canlının belirli özelliklerini şifreleyen genetik bilginin bir başka canlıya nakledilmesidir . Böylece nakledilen bilginin gereği [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ikinci canlı tarafından yerine getirilir . DNA molekülünün yapısı üzerinde yapılan bu değişiklikle amaca yönelik üretim yapılır .

Biyoloji ; uygulama alanların olan tıp [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tarım [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hayvancılık [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ormancılık [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] endüstri ve diğer alanlardaki çalışmalar sayesinde [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] insanların geleceğe daha umutla bakmalarını sağlayan geniş bir bilim dalı olmuştur .

Biyoloji ile ilgili bilgilerin eksikliği [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ne yazık ki başta çevrenin bozulması [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] önlenmesi mümkün olmayan sağlık sorunlarının ortaya çıkması [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] doğal kaynakların sürekli ve verimli olarak kullanılmaması [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] biyolojik zenginliklerden yeterince yararlanılamama gibi sorunlar doğmuştur .

Biyoloji ile bireyin kendisini ve çevresini tanıması [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çevresini koruma bilincini kazanması hedeflenmiştir . Biyoloji bilgisine sahip olmanın bireyin yaşamına getireceği yararlar çevresini tanıma [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sağlığını koruma biyolojik zenginlikleri tanıma ve onlardan yararlanma [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] canlıların temel yapısını öğrenme olabilir . Çevrenin bozulması ve kirlenmesine ilişkin bilgi ve bilinci geliştirme [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] araştırma duygusunu ve kişiliğini geliştirme [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] son gelişmeleri tanıma ve 21. yüzyıla hazırlanma biyolojinin sağlayacağı diğer yararlarındandır .

Biyoloji bilimine yeterli önemin verilmemesi sonucunda ortaya çıkan sorunlar şunlardır :
Çevrenin bozulması ile ilgili sorunlar :
Erozyon [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sulak alanların kurutulması [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] denizlerin ve göllerin kirlenmesi [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ormanların ve meraların tahrip edilmesi [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
Birçok canlı türünün ortadan kalkmasıyla biyolojik çeşitliliğin azalması ve doğa dengesinin bozulması [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
Canlıların aşırı ve yanlış tüketiminden dolayı [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] doğal kaynakların tahrip edilmesi [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] gibi sorunlar çevrenin bozulmasına sebep olurlar .

Sağlıkla ilgili sorunlar :
Yanlış beslenmeye bağlı birçok hastalık [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
Akraba evliliğine bağlı anomalilerin artması [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
Kalıtsal bozuklukların zamanında tanımlanamamasına bağlı olarak sağlıksız soyların ortaya çıkması ve bunlar gibi birçok sorunlar .

Ekonomiyle ilgili sorunlar
Dünyanın en önemli kültür bitkilerini ve hayvanlarını barındıran ülkemizde [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ıslah çalışmalarının yapılmaması ve üretimin gereken şekilde artırılmaması [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ekonomik sorunlardandır .

Sosyal yapıyla ilgili sorunlar :
Çevre bozulmasına yada yaşlanabilir bir çevre oluşturulmamasına bağlı olarak göçe sürüklenme [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Sağlıklı ve güzel ortamlarda çocukların yetiştirilmemesine bağlı olarak [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bedensel ve ruhsal yetersizlikler [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sosyal yapıyla ilgili sorunlardır .

Biyolojinin Geleceği
Dünyamızın kaynakları [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sürekli çoğalan ve tüketimi gittikçe artan [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]nsan topluluklarına yeterli olmayacak duruma gelmiştir . Denizler [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] iç sular ve atmosfer kirlenmiş [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] toprak yapısı yer yer yenilenemeyecek kadar bozulmuştur . Tüm dünya yaşam tehlikesine doğru sürüklenmektedir . Çözüm yolu [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bazı yöntemlerle birlikte biyoloji bilimine dayanmaktadır. Önümüzdeki yüzyılın başında şu gelişmelerin olması beklenmektedir .

İnsan topluluklarında kalıtsal hastalıklara neden olan genler [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] döllenme sırasında sağlamlarıyla değiştirilecek kanser [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] düşük ve yüksek tansiyon[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] şeker hastalığı [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] cücelik v.b. hastalıklar önlenebilecekler .

Canlıların ömür uzunluğunu kalıtsal olarak denetleyen genler kontrol altına alınarak yada değiştirilerek [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] uzun bir yaşam sağlanabilecektir . 1996 yılından bu yana ana karnındaki bir fetusun ne kadar yaşayacağı artık tahmin edilebilmektedir .

Bir canlıda özelliği bir özelliği ortaya çıkaran gen yada genler [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] diğer canlıların kalıtsal yapısına eklenerek bazı eksikler bu yolla giderilebildiği gibi fazladan bazı özelliklerinde kazanılmasıda sağlanacaktır . Örneğin ; C vitamini karaciğerde sentezlettirileceği için vitamin olmaktan çıkacaktır .

Bitki ve hayvanların ıslahında olağanüstü atılımlar gerçekleşecek [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] verim artırılacak bir çok maddenin sentezi özellikle büyük miktarda mikroorganizmalarda yaptırılabilecektir .

Genlerdeki değişiklikler sonucu yeni hayvan ve bitki türlerinin ortaya çıkması sağlanacaktır .

Yenilenme mekanizması aydınlatılacağından kısmi doku ve organ yitirilmeleri yerine konulabilecektir . Bugüne kadar doku ve organ nakli tekniğinde [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] doku uyuşmazlığı nedeniyle başarısızlıklar olmuştur [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ancak bu sorun doku ve organ nakli tekniğindeki gelişmelerle aşılmaktadır . Bunun için şimdiden organ bankalarında çeşitli organlar gerektiğinde kullanılmak üzere korunmaktadır . Şu anda genellikle sperm [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kemik [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] deri ve bazı özel dokular saklanabilmektedir . Yakın gelecekte ise çeşitli doku ve organlar [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bir bütün olarak yapıları bozulmadan saklanabilceklerdir .

Canlılardaki genlerin bütünü kataloglanabilecek [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bunlarla ilgili bankalar kurulacak . İlaç sanayii biyoteknolojik yöntemleri geniş oranda kullanılacağı için birçok ilacın etkili ve ucuza üretilmesi sağlanacaktır .

Bütün bunların yanında tehlikeli olabilecek mikroorganizmaları üretmek [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] doğal yaşam görüntüsünü kısmen de olsa bozma gibi biyolojik gelişmelerin doğurabileceği sakıncalarıda vardır .


Saat: 03:27

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2