Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   biyoloji (https://seversintabi.com/biyoloji/)
-   -   Besin döngüsü (https://seversintabi.com/biyoloji/17080-besin-dongusu.html)

eLanuR 12 December 2008 16:29

Besin döngüsü
 
Beslenme basamağı; bir ekosistemdeki beslenme zincirinin aşamalarından her davranışlarına göre değişik basamaklarda sıfırlandırılır. İlk ve en alt basamakta fotosentezyoluyla kendi besinini kendisi üretebilen yeşil bitkiler ( üreticiler) bulunur. Bitkiler ya dabitkisel ürünler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ikinci basamaktaki otçul hayvanlar tarafından yenir. Üçüncü basamakta[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] otçulları yiyen birincil etçiler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] dördüncü basamakta da birincil etçileri yiyen ikincil etçiler yer alır. Canlıların çoğu birkaç beslenme basamağında birden beslendiği için [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] leşle yada bitkisel ürünler de beslenir. Bazı otçullar da zaman zaman hayvansal ürünleri yer. Baktariler ve mantar gibi çürükçül canlıların[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ölmüş[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ilk basamaktaki bitkilerin yararlanabileceği besinler haline getirilmesi ise ayrı bir beslenme basamağını oluşturur.

Beslenme zinciri ekolojide[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] madde ve enerjinin bir canlıdan öbürüne yiyecek biçimde aktarılma dizisi. Canlıların çoğu yalnızca bir tek hayvan ya da bitki türüyle beslenmedikleri için[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] beslenme zinciri ilk halkasıdır. Etçil beslenme zincirinde bitkilerle beslenen (otçul) bir hayvanı daha büyük bir hayvan yer ve ielk besin kaynağından gelen madde ve enerji bu etçil hayvana aktarılmış olur. Asalak beslenme zincirinde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] küçük bir canlı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kendisinden daha büyük olan konağın bir bölümüyle beslenirken kendisi de daha küçük asalakların konağı olabilir. Çürükçül beslenme zincirinde ise mikroorganizmalar ölü organik maddelerle beslenerek yaşamlarını sürdürür.

Beslenme zincirinin halkalarını oluşturan her beslenme basamağında ısı biçiminde bir enerji kaybı olacağından bir beslenme zincirinde en çok dört ya da beş basamak bulunabilir. Nüfus yoğunlugun çok yüksek olduğu bölgelerde yaşayan insanlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tahıl yiyen hayvanlar yerine doğrudan tahıllar beslenerek beslenme zincirinin bir halkasını azalttıklarından[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] toplam yiyecek arzını arttırmış olurlar. Beslenme zincirine kadar kısalırsa son tüketiciye ulaşan toplam enerji miktarı da o kadar artar


Saat: 14:48

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2