Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   biyoloji (https://seversintabi.com/biyoloji/)
-   -   Mikrobiyolojinin Tarihçesi (https://seversintabi.com/biyoloji/17087-mikrobiyolojinin-tarihcesi.html)

eLanuR 12 December 2008 16:35

Mikrobiyolojinin Tarihçesi
 
Mikrobiyolojinin Tarihçesi

01. İlk Çağlarda İlk insanlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hayatın başlangıcı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] doğa[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] doğal olaylar (yağmur[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] dolu[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] şimşek[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yıldırım[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] gök gürültüsü[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] zelzele[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] su taşkınları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] vs.)[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ay[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] dünya[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yıldızlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] güneş[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bulaşıcı hastalıklar ve ölüm gibi kavramlar üzerinde fazlaca durmuşlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] içinde bulunduğu veya yakın ilişkide oldukları toplumların törelerine göre bazı izahlar ve yorumlar yapmışlar ve bunlara inanmışlardır. Çözümleyemedikleri konularda[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bunları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] insan veya doğa üstü kuvvetlere[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ilâhlara[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] cinlere ve şeytanlara veya mucizelere bağlamışlardır. Hastalıklar ve ölümlerin[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tanrılar veya insan üstü güçler tarafından[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yeryüzündeki kötü kişilere ceza olarak gönderildiğine inanmışlar ve bu inançlarını da yüzyıllar boyu devam ettirmişlerdir. Kötülüklerden ve kötü ruhlardan kurtulmak için[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu insan üstü kuvvetlere tapılması[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] adak verilmesi korku ve saygı duyulması ve dua edilmesi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] o devirlere ait dinsel kişiler tarafından sıkı bir şekilde öğütlenirdi.Bu amaçları gerçekleştirmek için[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] özel yerler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tapınaklar yapıldığı gibi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tanrıların gazabından korunmak için de çeşitli hayvanların yanı sıra bazen insanlar da kurban edilirdi.

Yapılan arkeolojik kazılarda[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kaya tabakaları arasında bakteri fosillerine benzeyen oluşumlara rastlandığı ve bunların milyonlarca yıl öncesine ait olduğu bildirilmiştir. Hatta[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kömür tabakaları içinde bakteri fosillerinin bulunduğu Renault tarafından da iddia edilmiştir. Permian tabakalarında rastlanılan dinozorların hastalıklı kemiklerinin bakteriler tarafından meydana getirilmiş olacağına kuvvetle bakılmaktadır. Dinozorlardan ayrı olarak[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] mağara ayıları ve diğer hayvanların fosillerindeki kemik bozuklukları ve eosen devrine ait üç tırnaklı atlarda tesadüf edilen diş çürüklerinin de mikrobial orijinli olabilecekleri ileri sürülmüştür.

Milattan Önce 8000-7000 yılları arasında Mezopotamya bölgesinde yaşayan insanların hastalıklar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ölümler ve bunların nedenleri hakkındaki bilgi ve görüşleri yok denecek kadar azdı. Bunların[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] insan üstü kuvvetler tarafından oluşturulduklarına inanıyorlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bunlardan korkuyorlar ve bu duygularını da saygı ve tapınma tarzında gösteriyorlardı. Zamanla[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] halk[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bazı bitki ve hayvanların zehirleyici nitelikte olduklarını ve bir kısım bitkilerin de bazı hastalıklara iyi geldiğini öğrenmiş ve böylece[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yenecek veya yenmeyecek[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bitki ve meyveleri belirlemişler ve hastalıkların sağaltımında kullanılacak olanları da saptamışlardır. İlkel yaşantının hüküm sürdüğü bu dönemde hayata[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] doğaya ve doğal olaylara insan üstü kuvvetlerin hakim olduğuna inanılırdı.

Eski Mısırlılar döneminde (MÖ. 3400-2450)[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yağmur sularını toplamak ve lağım sularını akıtmak için kanallar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] arklar ve borular yapılmıştır. Eski krallık devresinde başlayan bu tür çalışmalara yeni krallıklar döneminde de (MÖ. 1580-1200) devam edildiğine rastlanılmaktadır. Bu tarihlerde bazı sağlık kurallarının konulduğu ve bunlara titizlikle uyulduğu papirüslerden anlaşılmaktadır. En eski papirüs olan Kuhn papirüs 'ünde (MÖ. 1900) köpeklerdeki paraziter hastalıklardan ve muhtemelen[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sığırlardaki sığır vebasından bahsedilmektedir. Bunların sağaltımı için hayvanların kendi hallerine bırakılması ve tütsü edilmeleri önerilmektedir. Smith papirüs 'ünde (MÖ.1700) yaraların sağaltımında taze etin[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ve hemorajilerde koterizasyonun kullanılabileceğine dair bilgiler bulunmaktadır. Bu papirus[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] o devirlere ait bazı önemli tıbbi bilgiler de vermektedir. Ebers papirüs 'ünde (MÖ. 1550)[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hastalıkların esas nedenlerinin şeytanlar olduğu ve hastalıkların ancak sihir ve dualarla giderilebileceği belirtilmektedir. Bazı hastalıkların tedavisinde sinek ve timsah pisliklerinin ve farelerin yararlı olacağına da inanılıyordu. Hayat soluğunun da sağ kulaktan çıktığı zannediliyordu. Heredot 'un eserlerinde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Mısırlıların tuzu antiseptik olarak kullandıkları belirtilmektedir. Elliot Smith tarafından bulunan ve MÖ. 1000 yılına ait olduğu sanılan mumyalarda spinal tüberkulozise rastlandığı açıklanmıştır.


Saat: 03:46

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2