Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   Cocuk Hastalıkları (https://seversintabi.com/cocuk-hastaliklari/)
-   -   Çocuklarda Yeme Sorunlarında Çözüme Doğru (https://seversintabi.com/cocuk-hastaliklari/29234-cocuklarda-yeme-sorunlarinda-cozume-dogru.html)

eLanuR 13 January 2009 10:05

Çocuklarda Yeme Sorunlarında Çözüme Doğru
 
Çocuklarda Yeme Sorunlarında Çözüme Doğru Çocuk tarafından yiyeceğin reddedilmesi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] anne-babaya karşı kullanılan güçlü bir silahtır. Bu silahı hiçbir zaman çocuğun eline vermemek...Yeme sorunlarının başında gelen[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yemeği reddetme ya da seçici davranma çocuklarda sık görülen olumsuz bir yeme davranışıdır. Çoğu durumda çocuk iyi besleniyor[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ancak ailesinin beklentisi doğrultusunda yemiyordur. Anne[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çocuğunun daha iyi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] daha çok yemesini istemektedir. Başkalarının çocukları çok daha güzel yemektedir. Hele yemek bulamayan çocuklar kendi çocuklarının istemediklerini yemek için can atmaktadır.



Bu durumun temelinde bebeklik döneminden beri gelen yanlış beslenme yöntemleri ve yaklaşımları söz konusudur. Gerçek anlamda iştahsızlık[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çocuğun besini almak istememesi ile ortaya çıkan bir durumdur. Kansızlık[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bağırsak parazitleri[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hastalıklar çocukta iştah kaybına yol açabilir. Bu gerçek anlamda iştahsızlıktır. Yeme isteği kaybolmuş[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hemen hemen hiçbir şeyi yemek istememektedir. Bu durumda kilo kaybı kaçınılmazdır. Kısa süreli bir hastalık nedeniyle ortaya çıkan bu gibi durumlar geçicidir ve asıl sorun ortadan kalktığında süratle iştah düzelir ve kaybedilen kilolar çabucak geri alınır.

Gerçek olmayan iştahsızlık durumunda ise çocuk yeme konusunda isteksiz ya da bazı yiyecekleri yemek istemesine karşın bazılarını yemek istememektedir[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] seçici davranmaktadır. Sonuç olarak bu ocuklar kilo kaybetmezler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] aksine sıklıkla normal kiloda hatta olması gerekenden fazla kiloda bile olabilirler. Yemeleri uygun olmayan birçok yiyeceği iştahla yerken sağlıklı yiyecekleri yemek istememektedirler.

Okul öncesi yaşlarda gerek iştahsızlık[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] gerekse besini reddetme ya da seçici davranma gibi yeme sorunları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] büyük ölçüde psikolojik nedenlerle ortaya çıkar. Bu yaşlarda beslenme[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çocuk ve ailesi arasında duygu alışverişini belirtmenin en iyi yoludur. Çocuk[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ona bakan kişilerin bu konuya verdikleri önemin bilincine kolaylıkla varır. Bunu kendi iletişimi için kullanır. Yemek yemeyi istemedikçe etrafındakiler onunla daha çok ilgilenmektedirler. O da bu ilginin devam etmesi için yemeyi red ederek[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sorunun uzamasını tercih edebilir.

Bazı çocuklar dikkat çekmek için beslenmeyi reddedebilirler. Bu durumda yemekten önce çocukla oynamak çözüm olabilir. Çocuk tarafından yiyeceğin reddedilmesi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] anne-babaya karşı kullanılan güçlü bir silahtır. Bu silahı hiçbir zaman çocuğun eline vermemek[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] verilmişse geri almak uygun olur. Aile ile çocuk arasında yaşanan olumsuz yeme davranışı ile ilgili gerginliklerin devam etmesi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] daha büyük ve çözümlenmesi zor sorunlara yol açabilir. Ailenin[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çocuğun yemeğini yemesi konusuna çok önem vermediği mesajını vermelidir.

Olumsuz yeme davranışı olan çocuklara yaklaşımda aşağıdaki noktalara dikkat edilmesi yararlı olabilir.

Çocukların yemekten 1 saat önce ve yemek sırasında sıvı alımları azaltılmalıdır. Bu midenin dolarak gerilmesine ve yalancı tokluk hissine yol açabilir.

Çocuk biberon kullanıyorsa[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] biberon bardakla değiştirilmeye çalışılmalıdır. Çünkü biberon ile beslenme bebeklik döneminde kalmalı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çocukluk döneminde sıvılar bardakla alınmalı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] diğer yiyecekler çiğneyerek yutulmalıdır.

Günlük süt tüketimi 2 su bardağını aşmamalıdır. Sütün fazlası beslenmeyi bozabileceği gibi demir emilimini engelleyerek kansızlığa da yol açabilir.

Çocuğun besin seçimindeki öncelikleri dikkate alınarak farklı çeşitte besinler sunulmalıdır. Bu konuda onun tercihleri de göz önünde bulundurulmalıdır. Fakat bu her zaman köfte[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kızarmış patates[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] pilav[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] makarna olarak değil de yemesi gerekli olan besin gruplarından onun tercih etmesine fırsat verilmesi tarzında olmalıdır. Örneğin kırmızı et yemesi için köfte[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yemeğin içinde kıyma[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] parça etli yemek[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sulu köfte vb. şekilde kırmızı et içeren farklı menülerden kendi tercihine yönlendirilebilir.

Yemek porsiyonları annenin kendi ölçülerine göre değil[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çocuğun gereksinimine göre ayarlanmalıdır. Genellikle anneler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] porsiyonları kendilerine göre düşünmektedir. Toplam mide kapasitesi 300 ml olan bir çocuk 200 ml çorba içtikten sonra ancak 100 ml (yaklaşık yarım su bardağı) başka bir besini alabilecektir.

Bir öğünde verilen besin reddedildiyse[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tamamen farklı bir besin denenmeli ve onun da reddedilmesi durumunda[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bir sonraki öğüne kadar herhangi bir besin verilmeden beklenmelidir. Bir sonraki öğün zamanında önce istese de bir sonraki öğünü beklemesi gerektiği söylenmelidir.

Ara öğünler küçük porsiyonlar şeklinde olmalıdır. Bu daha sonraki ana öğüne acıkmasını sağlayacak kadar olmalıdır.

Herhangi bir nedenle ödül olarak şeker ve tatlı türünden besinler verilmemelidir. Genel olarak ödül – ceza yemek konusunda uygulanmamalıdır. Bu uygulandığında yemek yemenin stratejik bir olay olduğu mesajı çocuğa verilecektir.

Yiyecekler çocuğun kolayca yiyebileceği ve ilgilenebileceği biçimde hazırlanmalıdır. (Örneğin küçük dilimlenmiş havuç[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] salatalık[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] küçük şekillenmiş köfte[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sigara böreği[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] karikatürize edilmiş kurabiye[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kek vb)
Çocuklar anlatılanı değil[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] gördüklerini taklit ederek öğrenirler. Bu nedenle anneler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] babalar ve çocuğun bakımından sorumlu diğer kişiler olumlu (tutarlı ve benzer) yeme davranışı içinde olmalıdır. Çocuğa yedirmeye çalıştığı yemeyi kendisi yemiyorsa bu hiç de iyi bir örnek olmayacaktır.

Grup halinde yaşıtlarıyla ya da arkadaşının evinde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] restoranda[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] piknikte yemek[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çocuklarda[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] özellikle seçici çocuklarda olumlu yeme davranışının gelişmesine yardımcıdır. Evde yeme sorunları olan çocuklar bu gibi durumlarda kötü davranışlarını terk edebilirler.

Geçici olarak bir yiyeceğe düşkünlük veya reddetme[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu yaş çocuklarda görülen yaygın bir sorundur. Normal gelişimin bir parçası olarak kabul edilen bu durum[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çocuğun bağımsızlığının bir ifadesidir. Bir süre için istemediği bir besini bir süre sonra çok sevebileceği gibi sevdiği bir besini de sonra istemeyebilir.

Yemek saatlerinin çocuğun gününün hoş bir bölümü olmasına özen gösterilmelidir. Ailesi birlikte olduğu[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hoş anların yaşandığı bir zaman dilimi olması sağlanmalıdır. Aksi takdirde yemek zamanı çocuğun hiç hoşlanmadığı bir an olabilir.

Reddetme durumunda[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çocuğu yemek konusunda zorlama doğru değildir. Bu sorunları daha kötüleştirir. Reddedilen besin daha sonra tekrar denenmelidir. Bir öğün[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bir gün hatta biraz daha uzunca bir süre yemek yememesi çocuğun genel durumu konusunda zarar vermeyecektir. Yaşayan bir canlı olarak kısa bir süre sonra acıkacak ve yemek isteyecektir.


Saat: 18:24

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2