Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   Cocuk Hastalıkları (https://seversintabi.com/cocuk-hastaliklari/)
-   -   Çocuklarda Vitamin Kullanımı (https://seversintabi.com/cocuk-hastaliklari/29235-cocuklarda-vitamin-kullanimi.html)

eLanuR 13 January 2009 10:05

Çocuklarda Vitamin Kullanımı
 
Çocuklarda Vitamin Kullanımı
Özellikle sonbaharda ve kışın enfeksiyonlardan korunmada [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] vücut direncini arttırmada vitaminden zengin besinler tüketilmesiVitaminler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sağlıklı yaşamın vazgeçilmez bir parçası olan organik bileşiklerdir. Latince hayat anlamına gelen “vita” sözcüğünden kaynaklanır. Vitaminler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] vücutta :-):-):-):-)bolik olayların normal bir şekilde meydana gelmesi ve sağlıklı durumun sürdürülmesi için gerekli olan ve besinler içinde ufak miktarlarda alınan maddelerdir. Vitaminler iki grupta toplanır

Suda gözünen vitaminler: C ve B grubu vitaminleri (B1[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] B6 gibi)
Yağda çözünen vitaminler: A[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] D[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] E[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] K vitaminleri

Özellikle sonbaharda ve kışın enfeksiyonlardan korunmada [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] vücut direncini arttırmada vitaminden zengin besinler tüketilmesi gereklidir.Yiyeceklerde saklama[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yıkama[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] pişirme sürecinde de vitamin değerlerinde önemli bir kısmı kaybolmaktadır. Eğer yeterli miktarda vitaminleri doğal yoldan alamıyorsak supleman olarak kullanmalıyız. Özellikle kış aylarında yeteri miktarda güneş ışınlarından yararlanamadığımızdan çocuk ve yaşlıların D vitamini gereksinimi de artmaktadır.

Çocuklar bulundukları ortamlarda virüs ve bakterilerin saldırısına maruz kalır. Okulda veya dışarıda hatta evlerinde tükettikleri besinler bu mikropların doğal yaşam ortamları olabilir. Çocukların bağışıklık sistemi iyi çalıştığında mikroplara karşı daha dirençli olup[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hastalıklara yakalanma riskleri de azaltmaktadır. Yetersiz ve dengesiz beslenme[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] mevsim değişiklikleri[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kronik hastalıklar bağışıklık sistemlerinin zayıflamasına yol açmaktadır. Örneğin aşırı hijyenik ortamlarda bulunma bağışıklık sisteminin gelişimini engeller ve allerji potansiyelini arttırır.


Çocuklarda 1-3 yaş arasında bağışıklık sistemlerinin düşmesi daha sık rastlanır ve eğer bu durumun farkına varılırsa bir takım destekler ile daha rahat geçirilebilir.


Bağışıklık sistemini dengede tutmak önemlidir. Bağışıklık sistemini dengede tutmak için ilk önce C ve E vitamini betakarotenin vücut tarafından alınması çok önemlidir. Bunun dışında taze meyve ve sebze yemeyi ihmal etmemek gerekir. Beslenme düzensizliği günümüzde başka hastalıkları da tetikleyen en önemli sağlık sorunu olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle geri kalmış ülkelerde görülen protein-kalori yetersizlikleri ve vitamin eksiklikleri (özellikle A[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] C ve E vitaminleri) görülmekte[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 1-5 yaş arası çocuk ölümlerinin birincil nedeni olmaktadır.



B1 sebzelerde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tahıllarda[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] baklagillerde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] meyvelerde bulunur. Büyüme döneminde sinir sisteminin gelişimi ve hızlı :-):-):-):-)bolizma için B1 vitaminine ihtiyaç vardır. Eksikliğinde kusma[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] iştahsızlık[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] huzursuzluk[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] nefes almada zorluk[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kalp çarpıntısı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] morarma[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kalp yetmezliği[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] merkezi sinir sistemi bozuklukları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kalp yetmezliği[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ses kaybı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] beriberi hastalığı görülebilir.


B2 sakatatta[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] süt ve peynirde ve bazı yeşil sebzelerde bulunur. Eksikliği görme bozukluklarına[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] dudak kenarlarında çatlaklada[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] der ve mukoza hastalıklarına yol açar.

B6 eksikliğinde dilde şişme[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] göz[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ağız ve burun çevresinde yağlanma görülür. Tahıllar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yumurta[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] et ve ciğer yoğun olarak B6 içerir.


B12 eksikliği sinir hücrelerini kaplayan beyaz bir madde olan miyelinin kaybına neden olarak sinir sistemini zedeleyen ve anemiye yol açar. Et[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] balık[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] deniz ürünleri ve yumurtada bulunan bu vitamini süt ve süt ürünleri de az miktarda içerir.


C vitamini turunçgiller[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] brokoli[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] domates[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bibire[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] karnıbahar ve ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzelerde bolca bulunur[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] dokular için kolejen üretimini sağlar.


A vitamini en çok balık ciğerinde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yumurtada[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tereyağında ve sarı renkli meyvalarda bulunur. Kilo alamama[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] boyun uzamaması[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] gözün parlaklığını yitirerek aşırı kuruması[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] gözyaşının yetersiz salgılanması[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kuru ve pullanmış deri[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] halk arasında tavuk karası diye adlandırılan gece körlüğü görülür.


D vitamini hem beslenme hem de güneş ışığı yoluyla alınır. Balık ciğerinde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] az olarak peynir[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] süt[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tereyağı ve yumurta sarısında bulunur. Eksikliği çocuklarda raşitizme neden olur. Kemiklerde kalsiyum ve fosfor dengesini düzenler. Huzursuzluk[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] baş terlemesi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kaşıntı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] uyku bozuklukları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ileriki aşamalarda kas güçsüzlüğü [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]kafatasında yumuşama[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] büyümüş bıngıldak[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kafatası büyüklüğü [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] dişlerin geç çıkması[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] diş çürümeleri[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] diş minesi bozuklukları görülmektedir.


E vitamini antioksidan etkiye sahiptir ve :-):-):-):-)bolik hızın arttığı okul ve ergenlik çağında zararlı maddeleri temizleyici etkisi vardır. Eksikliğinde anemi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ödemler görülebilir.


K vitamini kanda pıhtılaşma için gerekli olan yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. Nomalde barsaklardaki bakteriler tarafından yapılır. Pıhtılaşma faktörlerinin senaaai için gereklidir. Eksikliğinde dişeti kanamaları görülebilir.



Çocuklar için önerilen günlük vitamin alım miktarları (RDA)


A E K C D B1 B2 B6 B12
(mcg RE) (mg) (mcg) (mg) (mcg) (mg) (mg) (mg) (mcg)
1-3 YAŞ 400 6 15 40 5 0[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]5 0[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]5 0[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]5 0[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]9
4-8 YAŞ 500 7 20 45 5 0[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]6 0[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]6 0[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]6 1[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]2



Saat: 05:00

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2