Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   Cocuk Hastalıkları (https://seversintabi.com/cocuk-hastaliklari/)
-   -   2-6 Yaş Arasi Beslenme (https://seversintabi.com/cocuk-hastaliklari/29237-2-6-yas-arasi-beslenme.html)

eLanuR 13 January 2009 10:07

2-6 Yaş Arasi Beslenme
 
2-6 Yaş Arasi Beslenme

2-6 yaş arası[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çocukların besinlerle tanıştıkları ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarının gelişmesi için ilk adımları attıkları kritik bir dönemdir. Bu dönemde anne-babaya ve okul öncesi kurumlara çok önemli roller düşmektedir. Bu yaşlarda çocuklar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çevrelerindeki dünya ile iletişime girmeye başlarlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] gördükleri her şeyi keşfetmeyi ve denemeyi amaçlarlar. Bu[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] aynı zamanda[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] değişik tatları denemesi ve kendi seçimlerini geliştirmesi için onlara şans vermemiz gereken bir dönemdir.

Çocukların tat alma tomurcukları erişkinlerden çok daha duyarlıdır[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Erişkinler için cazip olan bazı besinler çocuklarda keskin[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] buruk[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tuhaf bir tat olarak algılanabilir. Greyfurt[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çilek[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] portakal[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] elma[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] şalgam[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] brokoli[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yeşil fasulye gibi besinlerin içerdiği bazı kimyasal maddeler bu tada neden olabilir . Çocuklar bunlara karşı duyarlı olabilirler ve bu besinleri yemek istemeyebilirler.

Bu dönemde en sık karşılaşılan sorun çocukların belli besinleri yemek istemeleri[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] aşırı seçici olmaları ve beslenmelerinin birkaç gıda ürünü ile kısıtlı kalmasıdır. Ancak bu durum geçicidir ve sağlıklı çocuklarda beslenme eksikliği yaratmaz. İştahları da bu dönemde çok iyi olmayan 2-6 yaş grubu çocuklar genellikle bir öğünde iyi yer[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ihtiyaçları olan besin maddelerini ara öğünlerde alabilirler. 3 ana öğün[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 2-3 ara öğün de değişik tat[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] renk ve çeşidin sunulması çocukların dikkatini çeker. Ancak şekerli besinlerin ağırlıklı olması diğer besinlere isteksizliğe[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] gereksiz yere boş kalori alımına ve şişmanlığa[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tokluk hissine ve diş çürüklerine neden olur.
Bu dönemde sağlıklı beslenme alışkanlığının sağlanması için:
Öğün saatlerinin düzenli olması
Besleyici değeri yüksek çeşitli gıdaların sunulması.
Küçük tabaklarda küçük porsiyonların sunulması.
Çocukların tekrar istemelerine izin verilmesi.
Tatlıların besleyici değeri yüksek besinler tüketilinceye kadar sofraya getirilmemesi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ancak ödül olarak da sunulmaması.
Çocuğun masada rahat oturduğundan emin olunması.
Çocuklarla birlikte masaya oturulması.
Çocukların masada yeni tatları denemesini ve uygun davranış göstermelerinin övülmesi.
Yemek zamanının pozitif eylemler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] iyi davranışlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ve yapılan olumlu şeylerin konuşulduğu bir ortam olmasına özen gösterilmesi

Bu dönemde çocukların büyüme ve gelişmelerini olumsuz etkileyebilecek vitamin ve mineral eksikliğine yol açmaması[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] demir eksikliğine bağlı kansızlığın ve özellikle lifli gıdaların yetersiz tüketilmesine bağlı kabızlığın gelişmemesi için çocuklara sunulan öğünlerin çok dikkat ve özenli hazırlanması gerekir.

Kalsiyum (800 mg/gün)[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] demir (10 mg/gün)[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çinko (10 mg/gün)[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] A vitamini (500 mg/gün)[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] C vitamini (45 mg/gün) alımına dikkat etmek gerekir. İyi bir kalsiyum kaynağı olan inek sütünün aşırı tüketilmesi kansızlığa ve diğer besinlerin yetersiz tüketilmesine neden olur[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 400 ml den fazla tüketilmesi önerilmemektedir. İki yaşından sonra yarım yağlı sütler kullanılabilir.

Demirden zengin besinler arasında yağsız kırmızı et[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yumurta sarısı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] demirle zenginleştirilmiş tahıllar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] koyu yeşil yapraklı sebzeler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kurutulmuş meyveler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] C vitamininden zengin besinler olarak turunçgiller (portakal[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] mandalina gibi)[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çilek[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kivi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] nektar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] şeftali[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ahududu[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] brokoli[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] domates sayılabilir.
Özellikle bu besinlerle zenginleştirilmiş sağlıklı ara öğünler için liften zengin ekmeklerle hazırlanmış küçük sandviçler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] küçük peynir dilimleri[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yoğurt[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] taze meyvelerden hazırlanan meyve salataları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] meyve suları ve hazırlanma-pastörizasyon ve saklanma koşullarına dikkat edilmek şartı ile özellikle yaz aylarında çocukların çok sevdikleri dondurma düşünülebilir


Saat: 19:50

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2