Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   Damak Tadınız (https://seversintabi.com/damak-tadiniz/)
-   -   Çiğ Köftenin Püf Noktaları (https://seversintabi.com/damak-tadiniz/15622-cig-koftenin-puf-noktalari.html)

ceyLin 9 December 2008 11:19

Çiğ Köftenin Püf Noktaları
 
Şanlıurfalı çiğ köfte ustaları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çiğ köfte yoğurmanın püf noktaları olduğunu belirtti. Usta eller[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] iyi bir çiğ köfte yapmanın kullanılacak malzemeyle direk ilgili olduğunu vurguladı. İyi çiğ köfte yapmanın yolunun malzemeden geçtiğini belirten ustalar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sert bulgurla yapılan çiğ köftenin daha leziz olduğunu kaydetti. Çiğ köftede mutlaka isot (pul biber) kullanılması gerektiğini hatırlatan ustalar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kara etin içindeki sinirlerin çok iyi temizlenmesi gerektiğine ve yoğurma kıvamının da çiğ köftenin tadını etkilediğine dikkat çekti.

Şanlıurfalı çiğ köfte uzmanları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 8 kişilik çiğköfteye 4 su bardağı köftelik bulgur[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 500 gram dövülmüş (veya mikserde çekilmiş) yağsız kara et[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 6 yemek kaşığı kuru isot (biber)[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 1 tatlı kaşığı tuz[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] biraz karabiber ve tarçın[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 8-10 adet yeşil soğan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 1 kuru soğan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 1 demet maydanoz[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 1 tatlı kaşığı salça konulması gerektiğini dile getirdi.




Çiğ köfte uzmanları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çiğ köftenin şu şekilde yoğurulduğu takdirde lezzetinin daha fazla olacağını ifade etti:


"Yeşil soğan ve maydanoz yıkanıp[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] incecik doğranarak daha sonra karıştırılmak üzere bekletilir. Daha sonra özel olarak yaptırılmış köfte leğenine[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tuz[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kuru isot (biber) tarçın[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kara biber[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] salça[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] et[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] doğranmış kuru soğan ve sarımsak alınarak yoğrulmaya başlanır. İyice karışıca çiğ köftelik bulgur yavaş yavaş alınarak yoğrulmaya devam edilir. Leğendeki malzemeler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çok az suyla yavaş yavaş bastırılarak[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bulgur yumuşayıncaya kadar yoğrulur. Kıvamına gelinceye kadar yoğrulan çiğ köfteye daha önce doğranarak hazırlanmış maydanoz ve soğan karışımı eklenir[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hafifçe ezilerek toparlanır. Avuç içi halinde sıkım yapılarak tabaklara konulur. Tabağın etrafı marul[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] salatalık[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] nane semiz otu ve turpla bezenerek servis yapılır."



[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]




Usta eller[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çiğ köfte yapımında ise şu püf noktaların dikkate alınmasını tavsiye etti:


'Sert bulgurla yapılan çiğ köfte güzel olur. Bulgur çiğköfte yapılmadan evsilerek içindeki kepekler ayıklanmalıdır. Çiğ köftede mutlaka Şanlıurfa isodu (pul biberi) kullanılmalıdır. Çiğ köfteye konulacak kara etin içindeki sinirler çok iyi temizlenmelidir. Kara et dövülerek veya mikserde macun gibi oluncaya kadar çekilmelidir. Çiğ köfte az yoğrulursa bulguru sert kalır[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çok yoğrulursa hamur olur. Çiğ köfte az su alınarak yoğrulmalıdır. Yazın çiğköfte yoğrulurken buz kullanılmalıdır. Çiğ köfte yoğrulduktan hemen sonra yenmelidir. Çiğ köftenin yanında içecek olarak ayran verilmelidir.' window.google_render_ad();


Saat: 04:04

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2