Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   Dünyadan Haberler (https://seversintabi.com/dunyadan-haberler/)
-   -   Erivan, tarihçiler komisyonu önerisine artık iyimser bakıyor (https://seversintabi.com/dunyadan-haberler/10325-erivan-tarihciler-komisyonu-onerisine-artik-iyimser-bakiyor.html)

ceyLin 25 November 2008 12:51

Erivan, tarihçiler komisyonu önerisine artık iyimser bakıyor
 
Zaman'a konuşan Nalbandyan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] "Pozisyonumuzda değişiklik olmasa Türkiye'nin tavrı değişir miydi?" diyerek ülkesinin yaklaşımındaki değişime işaret etti. Karadeniz Ekonomik İşbirliği dönem başkanlığını Ermenistan'ın devralması münasebetiyle dün İstanbul'a gelen Ermeni bakan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] "İlişkilerin normalleşmesi için iyimserim." dedi. Türk Hava Yolları'nın Erivan'a charter sefere hazırlandığı haberini de değerlendiren Nalbandyan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Armavia'nın tarifesiz uçuşlarını hatırlattı ve ekledi: "THY'nin doğrudan uçuşu özellikle turizmin ve ekonomik ilişkilerin gelişmesine katkı sağlar."

Toplantı sonrası düzenlenen resepsiyonda Zaman'ın sorularını cevaplandıran Ermeni Bakan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] önemli açıklamalarda bulundu. "Erivan'ın artık ortak tarihçiler komisyonuna sıcak baktığı" yolundaki haberlerin hatırlatılması üzerine Edward Nalbandyan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] şöyle konuştu: "İyimser olduğumu söyledim. Müzakerelerimiz devam ediyor. İki tarafın görüşmeleri sürdürmesine izin verilmeli." Dışişleri Bakanı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] "Olumlu bakışınız tarihçiler komisyonu için de geçerli mi?" sorusuna ise[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] "Evet[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tüm konular için iyimserim." cevabını verdi. Resepsiyonun devamında konuk bakana iki tarafın da pozisyonunu koruduğu ve bu ortamda çözümün nasıl sağlanacağı soruldu. Nalbandyan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kendisinin dışişleri bakanı olduğunu ve konumu gereği yorum yapamayacağını dile getirdi. Ancak ısrarlı sorular üzerine[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] "Bizim pozisyonumuzda değişiklik olmasa Türkiye'nin tavrı değişir miydi?" diye sordu. Nalbandyan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hemen ardından gelen[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] "Yaklaşımınızın değiştiğini mi anlamalıyız?" sorusuna ise[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] "Öyle" dedi. Ermeni Bakan Nalbandyan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tüm sohbet boyunca ilişkilerin normalleşmesi için iyimser olduğunu vurgulamaya özen gösterdi.
İstanbul'a dün sabah erken saatlerde gelen Ermeni Bakan Nalbandyan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] KEİ sekreteryasında yaptığı konuşmada[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ülkesinin önceliklerini anlattı; sonra da Türk basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. İstanbul'da bulunmayı fırsat olarak değerlendiren Nalbandyan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] "KEİ sekreteryasında bir araya geliyoruz. Türkiye ile Ermenistan ilişkilerinin normalleşme dönemine girmesi olumlu bir gelişme. Pozitif ortamı sürdüreceğiz." diye konuştu.
Ermenistan'ın ilişkilerin normalleştirilmesi için hazır olduğunu savunan Bakan Nalbandyan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] "Diplomatik ilişkilerin kurulmasını kastediyorum. Ön koşul olmadan ilişkiler normalleştirilebilmeli. Aynı zamanda sınırların ön koşul olmadan açılmasını kastediyorum. Ermenistan da ön koşulsuz bunu gerçekleştirmeye hazırlıklıdır." ifadelerini kullandı. Nalbandyan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu iki sorunun çözülmesinin[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] "iki tarafın da çıkarına olacağını" dile getirdi. Diplomatik ilişkilerde açık sınırlar olması gerektiğini ifade eden Nalbandyan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu koşullar altında görüşebilmenin daha kolay olacağını kaydetti. Edward Nalbandyan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Ermeni işgali altındaki Karabağ meselesinin çözümü için olumlu sürecin devam ettiğini ifade ederek[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tarafların sorunu "barışçıl görüşmelerle" halletme konusunda Moskova'da bildiri imzaladığını hatırlattı.
"Ankara ile Erivan pozisyonlarını koruyor[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] iyimser olmanız için sebep ne?" şeklindeki bir soru üzerine Nalbandyan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] müzakerelerin "yapıcı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] samimi ve açık" şekilde ilerlediğini vurguladı. Ermeni bakan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] şu anda çözüm için bir momentum oluştuğunu ve şans doğduğuna dikkat çekerek[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] "Bunu yapmalıyız." dedi.
Erivan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] saat farkını hesap edemedi!
Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile Edward Nalbandyan'ın TSİ 17.30'da görüşmesi öngörülüyordu. Ancak ilerleyen saatlerde Türk Dışişleri Bakanlığı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] buluşmanın saat 18.30'a alındığını duyurdu. Ermeni tarafı değişikliğe "saat farkından kaynaklanan iletişim eksikliği"nin yol açtığını duyurdu. Buluşma saatleri normalde yerel saate göre ayarlanıyor; ancak Ermenistan yerel saatte Türkiye'nin önünde bulunduğundan "hesap hatası" yaşandı.


Saat: 10:04

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2