Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   Dünyadan Haberler (https://seversintabi.com/dunyadan-haberler/)
-   -   İran'ın önceliği Batı ile ön koşulsuz müzakere (https://seversintabi.com/dunyadan-haberler/70447-iranin-onceligi-bati-ile-kosulsuz-muzakere.html)

Syst3m 18 August 2009 11:48

İran'ın önceliği Batı ile ön koşulsuz müzakere
 
İran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumundaki (UAEK) Daimi Temsilcisi Ali Asker Sultaniye, nükleer enerji faaliyetlerinin barışçıl olduğunu ve askeri amaç taşımadığını söyledi.
Sultaniye, uranyum zenginleştirme ve santrifüj yapım programlarının enerji üretimine yönelik olduğunu belirtti.
"İran'ın nükleer faaliyetlerinin tamamı UAEK müfettiş ve uzmanları tarafından denetleniyor ve gizli kameralarla kontrol ediliyor" diyen Sultaniye, UAEK'nin son altı yıldaki raporlarının da İran'ın nükleer enerji faaliyetlerinin barışçıl olduğunu ortaya koyduğunu bildirdi.
Sultaniye, "Batı ile karşılıklı saygı esasına dayalı ve ön koşulsuz müzakereler önceliğimizdir" ifadesini kullandı.
-"MÜZAKERELERE URANYUM ENGELİ"-
İran ve Batı'nın "kırmızı çizgileri" olarak gördükleri uranyum zenginleştirme programı, müzakerelerin önündeki en büyük engel olarak görülüyor.
Taraflar "ön koşulsuz müzakerelerden" yana olduklarını söyleseler de Batı'nın "Uranyum zenginleştirmeyi durdur, müzakerelere başlayalım" şeklindeki şartlı önerisine İran, "Uranyum zenginleştirme programının durdurulmasını müzakere dahi etmeyiz" cevabını veriyor.
BM Güvenlik Konseyinin daimi üyeleri ABD, Rusya, İngiltere, Çin ve Fransa ile Almanya'dan oluşan 5 artı 1 ülkelerinin, İran'ın nükleer enerji faaliyetlerini askıya alması karşılığında bu ülkeye yönelik ambargoların durdurulması önerisi her seferinde Tahran yönetimince reddediliyor.
İran, "UAEK ile işbirliği içinde ve Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması (NPT) doğrultusunda nükleer enerji faaliyetlerini sürdüreceğini" açıklamıştı.
Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad da Batı ile yürütülen nükleer enerji müzakerelerinde yeni döneme girildiğini belirtmiş, "AB ile kitle imha silahlarının yok edilmesi konularını" görüşebileceklerini söylemişti.
Batılı ülkeler, nükleer müzakereler konusunda Tahran yönetiminden eylül ayına kadar cevap beklediklerini açıklamıştı.


Saat: 17:36

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2