Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   Ekonomi - Finans - Borsa (https://seversintabi.com/ekonomi-finans-borsa/)
-   -   Kredi kartlarında tüketici lehine düzenleme (https://seversintabi.com/ekonomi-finans-borsa/13639-kredi-kartlarinda-tuketici-lehine-duzenleme.html)

eLanuR 5 December 2008 14:19

Kredi kartlarında tüketici lehine düzenleme
 
Ankara (AA)- Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Türkiye'de kredi kartı pazarını elinde bulunduran ilk 4 bankanın standart kredi kartları için yıllık ortalama 30 YTL üyelik ücreti aldığını bildirerek[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ''Bakanlığımızca yürütülen kanun değişikliği çalışmalarında bu konuda tüketiciler lehine bir düzenleme yapılacaktır'' dedi.
Çağlayan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan'ın[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki bütçe görüşmeleri sırasında yönelttiği sorusuna[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yazılı yanıt verdi.
Merkez Bankası'nın[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 2 Nisan 2006'da aylık azami akdi faiz oranını maksimum yüzde 5[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]75[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] aylık azami gecikme faiz oranını maksimum yüzde 6[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]88 olarak açıkladığına işaret eden Çağlayan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 2 yıl içinde bu oranların kademeli olarak düşürüldüğünü belirtti.
Çağlayan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] son olarak 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] aylık akdi faiz oranının yüzde 4[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]39[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] aylık gecikme faiz oranının ise yüzde 5[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]14 şeklinde belirlendiğini anımsatarak[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] buna göre kredi kartlarına uygulanan yıllık akdi faiz oranının en çok yüzde 52[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]68[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yıllık gecikme faiz oranının ise en çok yüzde 61[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]68 olmak zorunda olduğunu vurguladı.
''Ekim 2008'de açıklanan enflasyon oranının (TÜFE) yüzde 11[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]99 olduğu dikkate alındığında[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kredi kartları faizinin enflasyona oranının 4[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]4 katı olduğu görülmektedir'' diyen Çağlayan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu oranın Fransa'da 8[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]5[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Meksika'da 7[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]1[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Çek Cumhuriyeti'nde 7[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ABD'de 6[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Almanya'da 5[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] İngiltere'de 4[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]5 olduğunu bildirdi. Çağlayan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] şunları kaydetti:
''Bu oranlar dikkate alındığında ülkemiz uygulamasının dünya uygulamasından farklı olmadığı söylenebilir. Diğer bir ifadeyle[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] dünyanın her yerinde kredi kartı faiz oranlarının yüksek olduğu söylenebilir.Kredi kartı üyelik ücretleri konusunda ise AB üyesi ülkelerde de tüketici ile banka arasında imzalanan sözleşme çerçevesinde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kredi kartı üyelik ücreti alınmaktadır. Uygulama örneklerine baktığımızda[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ücretlerin; kartın tüketicilere sağladığı imkanlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tüketicilerin harcama tutarları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kredi kartı borçlarının ödenme durumu[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kredi kartının limiti gibi değişkenler dikkate alınarak belirlendiği görülmektedir. Bu ücretler yaklaşık 25 ile 250 Avro arasında değişiklik göstermektedir. Ülkemizde ise kredi kartı pazarını elinde bulunduran ilk 4 bankanın standart kredi kartları için yıllık üyelik ücreti ortalaması 30 YTL'dir. Bakanlığımızca yürütülen kanun değişikliği çalışmalarında bu konuya da yer verilmiştir ve tüketiciler lehine bir düzenleme yapılacaktır.'


Saat: 23:36

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2