Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   Ekonomi - Finans - Borsa (https://seversintabi.com/ekonomi-finans-borsa/)
-   -   Merkez'den, ihracatçı ve bankalara müjde (https://seversintabi.com/ekonomi-finans-borsa/13657-merkezden-ihracatci-ve-bankalara-mujde.html)

eLanuR 5 December 2008 15:36

Merkez'den, ihracatçı ve bankalara müjde
 
Döviz depo piyasasının açılması[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bankaların döviz depo işlem limitlerinin artırılması ve günlük döviz satım ihalelerine başlayan banka[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] şimdi de hem reel sektörü hem de bankaları rahatlatacak iki önlem daha alıyor. Buna göre bankaların döviz cinsi zorunluluk karşılıkları indirilirken[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ihracatçılara Eximbank ve ticari bankalar aracılığıyla kullandırılan reeskont kredi miktarı artırılacak. Konuya ilişkin Merkez Bankası Meclisi dün akşam saatlerinde toplantı yaptı. Toplantıya ilişkin bilgi veren banka kaynakları zorunlu karşılıkların indirilmesi ve reeskont kredi miktarının artırılmasını masaya yatırdıklarını söyledi.
Merkez Bankası nezdinde Eximbank reeskont penceresi sisteminin devreye sokulması halinde reel sektöre ilk etapta 500 milyon YTL'lik ucuz kredi kullandırılacak. Söz konusu kaynak Eximbank üzerinden reel sektöre aktarılacak. Bankaların yüzde 11 olan döviz cinsi munzam karşılıkları ise sınırlı ölçüde indirilecek. Yabancı para mevduatı ve yurtdışından yapılan döviz borçlanmaları için ayrılan oranın ilk önce yüzde 8'e indirilmesi planlanıyor. Bu durum bankaların kasasına yaklaşık 3 milyar dolarlık bir kaynak girişi olarak yansıyacak. Yüzde 11'lik oranın YTL'deki yüzde 6 seviyesine indirilmesi halinde ise bankalar için ilave 5-6 milyar dolarlık döviz kaynağı oluşturulacak. Bankaların yabancı para mevduatı ve döviz borçlanma tutarı yaklaşık 110 milyar doları buluyor. Bankaların Merkez Bankası nezdinde tuttukları zorunlu karşılıkların miktarı her geçen gün artıyor. Yılbaşında 13[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]1 milyar YTL olan bu rakam 21 Kasım tarihi itibarıyla 18[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]4 milyar yeni liraya ulaştı.


Saat: 08:08

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2