Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   Ekonomi - Finans - Borsa (https://seversintabi.com/ekonomi-finans-borsa/)
-   -   İhracatçıyı Rus pazarını kaybetme korkusu sardı (https://seversintabi.com/ekonomi-finans-borsa/36022-ihracatciyi-rus-pazarini-kaybetme-korkusu-sardi.html)

ceyLin 7 February 2009 20:02

İhracatçıyı Rus pazarını kaybetme korkusu sardı
 
Rusya'ya gerçekleştirilen yaş meyve ve sebze ile narenciye ihracatında[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] pestisit kalıntılarından sonra "tam sayım uygulaması" nedeniyle[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] pazarı kaybetme riskinin yaşandığı bildirildi. Akdeniz İhracatçılar Birliği (AKİB) Başkanlar Kurulu Başkanı Bülent Aymen[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] narenciye başta olmak üzere yaş meyve ve sebze alanında Akdeniz Bölgesi'nin önemli ihracat üssü olduğunu söyledi.
ÜRETİCİ SIKINTILI
Bölgenin özellikle narenciyede ihracatın büyük bölümünü gerçekleştirdiğini anlatan Aymen[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ancak Rusya ile 2007 Temmuz'unda başlayan pestisit kalıntıları probleminin halen devam ettiğini[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bunun da üreticileri sıkıntıya soktuğunu bildirdi. Türkiye'nin yaş meyve ve sebze ile narenciye ihracatında Rusya'nın çok büyük bir pazar olduğuna dikkati çeken Aymen[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] şöyle konuştu: "Rusya[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] pestisit kalıntıları ile başlayan sorunun akabinde 3 ay önce de gümrükte tam sayım uygulaması başlattı. Bu uygulamayla Türkiye'nin en büyük pazarı konumundaki Rusya'ya ihracat sekteye uğradı. İhracatımızın hemen hemen yüzde 65'i Rusya'ya yapılıyor."
TÜM YÜK SIRTIMIZDA
Yaşanan olaylardan "ders çıkarılması" gerektiğini belirten Aymen[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ürün izlenebilirliğinin de tam olarak uygulanması gerektiğini söyledi. Tüm yükün ihracatçının sırtında olduğunu savunan Aymen[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] konuşmasını şöyle sürdürdü: "Kontrol ve analizler üreticiler tarafından yapılmıyor. Eğer bunları uygulamazsak pazarı kaybedebiliriz ama Rusya kaybetmememiz gereken bir pazar."

Rubleye garanti verilmeli
Rusya'nın rubleyi yüzde 60'a oranda devalüe etmesi Türk ihracatçısını vuruyor. İhracatçı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] devalüasyon yüzünden dolar bulmakta sıkıntı çekilmesi üzerine 5 milyar dolarlık ihracatını kaybetmemek için Rus rublesi üzerinden ticareti gündemine aldı. Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen'in de yeşil ışık yaktığı Rubleli ticaret konusunda ise ihracatçının bir sıkıntısı var. Rubleyi Türk Lirası'na çevirmekte endişe duyan ihracatçı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] eline geçecek ruble için hükümetin garanti vermesini talep ediyor.


Saat: 06:42

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2