Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   Erkeklere Özel (https://seversintabi.com/erkeklere-ozel/)
-   -   Fransız Erkekleri Maço Çıktı (https://seversintabi.com/erkeklere-ozel/56593-fransiz-erkekleri-maco-cikti.html)

Yorgun Yürek 4 June 2009 07:09

Fransız Erkekleri Maço Çıktı
 
Bebeklerin altını değiştiren[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çocukların ev ödevlerine yardım eden[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hatta ev işlerinde yardımcı olabilmek için yoğun çalışma temposunu bile rölantiye alan bir erkek[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kadınların büyük bir bölümünün hayalini süsler. Ancak hayatın gerçekleri[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] peri masallarındakinden biraz farklı...

Fransız Nüfus Araştırmaları Enstitüsü'nün yaptığı bir araştırmaya göre[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Fransa'daki babalar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çocukların yetiştirilmesi konusuyla neredeyse hiç ilgilenmiyorlar. Çocuk yetiştirmek Fransa'da hâlâ "kadın işi" olarak görülüyor.


Kadınların yüzde 80'i çalışıyor


Aslında Fransa'da ebeveynlerin işini kolaylaştıran mükemmel bir kreş ve yuva sistemi var. Ancak bu bile kadınların omuzlarındaki yükü azaltmaya yetmiyor. Çünkü otuz ila elli beş yaş arası Fransız kadınlarının yüzde ....eni çalışıyor. Dolayısıyla iş yerindeki hengame biter bitmez[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] koşuşturmaca evde kaldığı yerden devam ediyor.


"Ev işi bana göre değil"

Hem iyi bir anne[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ev hanımı ve eş olmak[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hem de kariyer yapmak... Fransa'daki kadınlar bazen bu işlerden hangi birine yetişeceklerini şaşırıyorlar. Genel şikayet[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hayat arkadaşından yeterli yardımı görememek. Erkeklerinin çoğu "ev işi pek bana göre değil" diye düşünüyor. Peki[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu durumda Fransız erkeklerinin büyük bir bölümü "maço" mu? Paris'ten 27 yaşındaki Kerim[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] "Hayır[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] maço değilim. Ancak ev işleriyle ilgilenecek zamanım yok. Kirlilerini kirli sepetine atıp[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yıkanıp ütülenmesini bekleyen erkeklerdenim" diyor.

Serge ise belki de tüm kadınların hayallerini süsleyen "yeni nesil baba"lardan biri. Strasbourg'la Paris arasında sürekli mekik dokuyan 42 yaşındaki işadamı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] aynı zamanda iki çocuk babası. Serge[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] "Evet[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ev işleriyle ilgileniyorum tabii ki. Örneğin bahçeyle ilgileniyorum ve çamaşırları yıkıyorum. Ancak benim yetiştiğim çevrede durum daha farklı. Adeta bir zorlama söz konusu. Erkekler ev işi yapmaya zorlanıyorlar. Onlara kalsa[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hiçbir şey yapmazlar" şeklinde konuşuyor.


Babalar sadece "hafif" görevler üstleniyor

Paris Nanterre Üniversitesi'nde araştırmacı olan Pascal Sebille[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yapılan araştırmanın[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] babaların çocuk yetiştirmede üstlendikleri görevlerin[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] oyun oynamak[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çocukları yatırıp onlara kitap okumak gibi "hafif" işlerle sınırlı olduğunu gösterdiğini belirtiyor. Sebille[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] "....enli yıllarda yeni bir baba imajı ortaya çıkmıştı. Bu yeni nesil babalar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çocuk yetiştirmede daha çok rol alıyorlardı. Bugünse... Evet[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] babalar bir takım görevler üstleniyor[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ancak bunlar beklentileri karşılamaktan uzak." açıklamasını yapıyor.

Fransa'da kadınların yaklaşık yarısı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] en azından çocuklar ilkokula başlayıncaya kadar kazancı daha düşük olan "part time" işlerde çalışıyor.

Eğer büyükanne ve büyükbaba yakınlarda oturmuyorsa ya da ailenin bütçeleri[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] "nounou" adı verilen çocuk bakıcılarına yetmiyorsa ortada fazla bir seçenek de kalmıyor. Çünkü Fransa'da çarşamba günleri okullar kapalı ve birilerinin ufaklıklarla ilgilenmesi gerekiyor. Çarşambaları çocuklarla ilgilenmek için işten izin alanlar da genellikle kadınlar oluyor.

Kadının toplumdaki geleneksel rolü değişmediği sürece bu konuda durum pek ümit verici görünmüyor. Fransa’da kadınlar uzun bir süre daha yeni "nesil babalar" yerine "maçolara" talim etmeye devam edecek gibiler...





Saat: 07:07

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2