Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   Estetik Ve Diyet (https://seversintabi.com/estetik-ve-diyet/)
-   -   Lif nedir? (https://seversintabi.com/estetik-ve-diyet/12671-lif-nedir.html)

ceyLin 2 December 2008 17:09

Lif nedir?
 
Lif Nedir?


Sizin için yararlı yiyeceklerde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] vücut tarafından emilen ve vücudunuzun işlevleri ve sağlıklı kalmanız için kullanılan gıda maddeleri vardır. Sağlıklı diyetin önemli bir parçası olan lifler için durum farklıdır. Lifler emilmez ve sindirim sisteminden büyük ölçüde parçalanmadan geçer. Bununla birlikte[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sindirim sisteminin sağlığında önemli rol oynar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kalp hastalığı ve kanser gibi diğer önemli hastalıklara karşı koruyucu etki gösterir.

Lifler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sadece kepekli tahıl[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] meyve[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sebze[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] fasulye[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kabuklu yiyecek ve çekirdek gibi bitkisel gıdalarda bulunmaktadır.

LİF NEDİR?

Lifler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bitkilerin (meyve[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sebze ve tahıl gibi) vücut tarafından sindirilmeyen bölümüdür. Diyetle alınan lifler 2 tiptir: çözünür lifler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sıvıyla karışınca bir jel oluşur[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çözünmez lifler sıvıyla karışınca jel oluşmaz.

NE KADAR LİFE İHTİYACINIZ VAR?

Önerilen günlük lif miktarı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 20-35 gramdır. Örneğin[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yarım kase yulaf kepeğinde 5.5 g[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] soyulmamış bir armutta ise 4.5 g lif bulunmaktadır. Bu miktarın[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] mümkün olduğunca gıda eki yerine[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] liften zengin yiyeceklerden alınmasına dikkat edilmelidir.

LİFLERİN İŞLEVİ:

Hem çözünen hem de çözünmeyen lifler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] normal barsak hareketlerinin oluşmasına ve düzenli olmasına yardımcı olduklarından sağlıklı bir diyetin önemli parçalarıdır. Bunun yanı sıra[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çözünür lifler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] doymuş yağ ve kolesterol içeriği düşük bir diyetle birlikte alındıklarında[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] belirli kanser türleri[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] diyabet[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sindirim bozuklukları ve kalp hastalığı riskinde azalmayla ilişkili bulunmuştur. Çözünür liften zengin yiyecekler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yulaf kepeği[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] fasulye[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bezelye[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kepekli pirinç[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] arpa ve turunçgillerdir. Çözünmeyen liften zengin yiyecekler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kepekli buğday ekmeği[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] buğdaylı kahvaltılık yiyecekler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kepekli buğday[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çavdar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kabuklu pirinç[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] arpa[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] lahana[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] havuç ve Brüksel lahanasıdır.

LİF ALIMINI NASIL ARTIRABİLİRSİNİZ?


*

Diyetle yeterli lif alabilmeniz için[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] her gün 2-4 porsiyon meyve[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 3-5 porsiyon sebze ve 6-11 porsiyon kahvaltılık tahıl ya da diğer tahıllı yiyecekleri yemeniz gereklidir

*

Güne[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] porsiyonu 5 g lif içeren kahvaltılık kepekli tahıl yiyerek başlayın.

*

Mümkün olduğunca[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sebzeleri çiğ yemeye çalışın; çünkü pişirilen sebzedeki lif içeriği azalabilmektedir.

*

Meyveleri (örneğin elma ve armut)[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] soymadan yemeye çalışın; çünkü lifin büyük bir bölümü kabukta bulunmaktadır.

*

Çorba[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] güveç ve salatalara fasulye ekleyin.

*

Ara öğünlerde taze ve kurutulmuş meyve yiyin.

*

Yiyecekleri satın alırken[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] etiketten lif içeriğini okuyun.
window.google_render_ad();


Saat: 08:11

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2