Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   Evlilik ve cinsel yaşam (https://seversintabi.com/evlilik-ve-cinsel-yasam/)
-   -   Günümüz Gençleri Neden Evlenemiyorlar? (https://seversintabi.com/evlilik-ve-cinsel-yasam/10384-gunumuz-gencleri-neden-evlenemiyorlar.html)

ceyLin 25 November 2008 14:33

Günümüz Gençleri Neden Evlenemiyorlar?
 
Sevenler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] neden karı koca olamıyorlar? Günümüz gençleri neden evlenemiyor? Moral Dünyası evlilik konusunda en merak edilen soruların cevabını araştırdı.


[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
Hepimiz bir insan olarak çok büyük umutlarla severiz[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] evlenmek ve mutlu bir yuva kurmak isteriz. Kimi insanlar bunu başarabilir[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bazıları da büyük hayal kırıklıklarına uğrar. Bu konuda büyük acılar yaşar. Moral Dünyası dergisi evlilik konusunda en merak edilen soruların cevabını araştırdı. İşte haber:
Son dönemlerde umduğu gibi hayat kuranların sayısı maalesef azalıyor. Sevgilerinde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] aşklarında veya evliliklerinde sorun yaşayanların sayısı ise giderek artıyor. Türkiye’nin son on beş-yirmi yıllık döneminde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yanlış evlilikler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] boşanmalar aile içi şiddet olayları başlı başına gündem oluşturacak kadar çok.
Öyle ki[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] televizyon haberlerinde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] gazetelerde gün geçmesin ki bu konularda felâket haberleri çıkmasın. Hem de üst üste. tekrar tekrar verildiği için[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] gençler bu tablodan ürker hale geldi.
Toplum nasıl bu hale geldi neden evliliklerin çoğu sorunlu[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] neden boşanmalar arttı? Niye bu kadar çok yanlış evlilik var? Gençlerimiz niçin evlilik gibi kutsal bir müesseseye endişe ve korkuyla bakıyorlar? Onca güzel bakımlı okumuş kızlar neden yaşları 30’lara dayandığı halde evlenmiyor ve neden fidan gibi gençler evlilikten kaçıyor?
Çok değil bir kuşak öncesinde mutlu aileler sorunsuz yuvalar büyük bir çoğunlukta iken şimdi ne oldu da on beş-yirmi yıl içinde her şey tersine dönmeye başladı?
Yanlış ilişkiler yanlış evlilikler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ayrılmalar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] boşanmalar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ortada kalan çocuklar evlenemeyen gençler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] evde kalmış kızlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] evlenmeyen erkekler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL].
Bu katmerli yangın her tarafı sarmış durumda. Mutlaka yakınımıza[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] etrafımıza da geliyor alevler. Diyelim ki bizim ailemiz sorunsuz ama etrafımızda[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] akrabalarımızda veya komşularımızda olabiliyor.
Sözgelimi kardeşiniz[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ağabeyiniz[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ablanız[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] dayınız[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] halanız bu dertlemustaripolunca[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] onların dertleriyle meşgul olmak durumunda kalıyorsunuz. Ya da çok sevdiğiniz bir dostunuz[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] arkadaşınız böyle bir olayı yaşıyorsa[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] siz de huzursuz oluyorsunuz.
Daha da kötüsü[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] “Benim oğlum[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] benim kızım da böyle kötü bir evlilik yapar mı?” diye düşünmekten kendinizi alamıyorsunuz. Hatta belki[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] “Ya kızım evlenemezse[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] oğlum hep ömür boyu bekâr kalırsa?” diye endişe edip korkuyorsunuz. Belki de[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] başınızda böyle bir olay var[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] uykularınız kaçıyor çocuklarınızın geleceğini düşündükçe…
Bu endişeler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] korkular salgın bir hastalık gibi yaygın toplumumuzda. Çünkü bunlar hep yaşanıyor artık. Bu yaşananlar gerçekten ülkemizde şiddeti daha da artan ve günden güne de yayılan sosyal bir olay. Bu konuda[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] birey ve toplum olarak etkilendiğimize göre[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] mutlaka bizlere ve devlete büyük görevler düşüyor.
Bu yangın mutlaka söndürülmeli[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] mutlaka herkes elinden gelen çabayı göstermeli. Yoksa bu dehşetli ateş hepimizi yakıp kavurmak üzere. Daha da önemlisi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yarınlarımızı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çocuklarımızı yok etmek üzere.

Sevenler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] neden karı koca olamıyorlar?
Günümüzde bütün kolaylıklara ve yakınlaşmalara rağmen[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] olması gereken evlilikler gerçekleşmiyor[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ilişkiler arkadaşlıktan öteye[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yani evliliğe bir türlü gidemiyor.
Başka bir tabirle[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sevenler karı koca olamıyorlar. Günümüzde sevgililer çoğalırken[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] karı kocalar azalıyor.
Evlenemeyen kızlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] eskiden olduğu gibi kısmeti olmadığı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] fiziksel kusuru bulunduğu veya yoksul olduğu için değil[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] genelde kısmetlerini evlenmeye ikna edemediği için ya da görüştüğü konuştuğu erkek[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] evlenmeye yanaşmadığı için evlenemiyorlar.
Bu durumda olan kızların yaşadığı duygusal psikoloji gerçekten içler acısı. Kimi kızlar travma geçiriyor[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hayata küsüyor[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kimisi psikolojik tedavi görüyor. Hemen hepsi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] geleceğinden kaygı duyuyor[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yarınından endişe ediyor. Hele ‘30 yaş’ paniğine kapılanlar için hayat kâbus gibi. Ümitsizlik duygusu pranga gibi yapışıyor. Bunalımlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] stresler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kâbuslar peşlerini bırakmıyor.
Üniversiteyi başarıyla bitirmiş[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] iki dil bilen bir kız şunları söylüyor: “İyi eğitim aldık diye[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] farklı kriterlere sahip olduk. Okuma sürecinde farklı davranış biçimiyle şekillendiğimiz için hiçbir şeyi beğenmez ve seçim yapamaz olduk. Şimdi iyi eğitim alan ama 29 yaşında evde kalmış bir kızım.”
Bu kızın söylediklerine benzer sözleri erkekler de söylüyor. Bir genç dostum[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] “Eğitim diye hayatımızı adadık. Eğitimi tamamladığımızda evlenme yaşımız geçiyor. Ben otuz yaşından sonra[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ne zaman iş bulacağım da yuva kuracağım?” demişti.
Elbette her okuyan böyle düşünmüyor. Okuyan insanların hepsi suçu eğitime bağlamıyor. Ama bunun bir sebep olduğu da göz ardı edilmemeli.

Evlenme yaşı değişti
Günümüzde evliliğe hazır olmanın yaşı ve şartları değişti. Geçmişte 17-18 yaşını bulan kızlarla[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] askerliğini bitiren erkekler fazla zaman kaybetmeden evlendirilirdi. Ancak gerek ekonomik şartlardan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] gerekse eğitim sürecinin uzunluğundan evlenme yaşının erkeklerde 30’a[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kadınlarda 25’e kadar çıktığını görmekteyiz. Genel ortalama aşağı yukarı budur ama kimi yerlerde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] özellikle büyük şehirlerde bu oranın da üstüne çıkıldığı görülür.
Bir erkeğin evlenmesi için gerekli olan şartların başında ‘ekmeğini eline almak’ gelir. Yani bir meslek sahibi olması[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] evini geçindirmek için işe girip düzenli bir gelir getirmesi gereklidir. Günümüzde eğitim daha önem kazandığı için[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bir gencin okuması[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] üniversiteyi bitirmesi öncelik kazanmıştır. Bu süreçte[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] normal bir okul dönemi yaşayan kişilerin[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hiç sınıf kaybı yaşamadan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] üniversite sınavlarını hemen kazanıp yüksek öğrenimini bitirmesi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] doktora yapması vs. yaşı 25-26’ya çıkarıyor. Ardından eğitim nedeniyle tecil edilen askerlik görevinin yapılması[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] iş bulunması gibi süreçler eklenince[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bir erkeğin evlenmesinin önündeki engeller ancak 28-30 yaşlarında kalkmış oluyor.
Kızlarda ise bu süreç sadece birkaç yıl eksikle tamamlanabiliyor. Onların da yaşları üniversiteyi bitirdiklerinde ortalama 25-26’yı buluyor. Bu nedenle Türkiye’de son yıllarda evlenme yaşı erkeklerde 30[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kızlarda 25 oluyor.
Bu gerçeklerden yola çıkarak aslında gençlerin evlenmesinin önündeki en büyük engeller[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] başta eğitim[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] askerlik ve iş bulma diyebiliriz.


Saat: 12:23

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2