Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   Evlilik ve cinsel yaşam (https://seversintabi.com/evlilik-ve-cinsel-yasam/)
-   -   Prostat Hastalığını Nasıl Anlaşılır (https://seversintabi.com/evlilik-ve-cinsel-yasam/9693-prostat-hastaligini-nasil-anlasilir.html)

ceyLin 23 November 2008 15:59

Prostat Hastalığını Nasıl Anlaşılır
 
Prostat Hastalığını Nasıl Anlaşılır

--------------------------------------------------------------------------------

Prostat kanseri[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] erkeklerde en sık görülen kanser türlerinden biri. Aynı zamanda sinsi bir hastalık olarak da değerlendirilen prostat kanseri vakalarında son yıllardaki artış dikkat çekiyor.




Artışın yanısıra[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] şimdiye kadar 60'lı yaşlardan sonrası için risk olarak değerlendirilen bu kanser türü[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] son yıllarda daha erken yaşlar için de bir risk haline geldi.

Üroloji Uzmanı Op. Doktor Mehmet Kırdar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] prostat kanseri tanısında ve takibinde önemli bir test olarak değerlendirilen PSA'nın (Prostat Spesifik Antijen) kanser taramasında kullanımı arttıkça tespit edilen vaka sayısında da artış olduğunu vurguluyor. Op. Doktor Kırdar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bunun prostat kanserinin daha erken yaşlarda teşhisini ortaya çıkaran bir başka nokta olduğunu belirtiyor.

2006 yılında dünyada 680 bin erkeğe prostat kanseri tanısı konulduğu hatırlatan Op. Dr. Kırdar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yaklaşık 200 bin erkeğin de hastalık nedeniyle öldüğünü belirtiyor.

40 yaş üstü erkeklerin yüzde 9'unda prostat iltihabı bulunduğunu belirten Dr. Kırdar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] prostatın :-):-):-):-)üel geçişli hastalıklarda prostat kanseri riskini arttırdığını ifade ediyor.

Antienflamatuar ajanlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] antioksidanlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] düşük yağlı diyet meyve sebze ve lifli diyet likopen içeren domates gibi besinlerin tüketiminin bu riski azalttığını belirten Op. Dr. Mehmet Kırdar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] prostat kanserinin genellikle geç belirti verdiğine dikkat çekiyor.


ŞU DURUMLARDA HEMEN BİR DOKTORA BAŞVURUN:

1-İdrar akımında azalma[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
2-Sık idrara gitme[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
3-İdrarı boşaltamama hissi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
4-İdrar kaçırma[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
5-İdrar yolu enfeksiyonu[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
6-İdrarda kanama
7-İdrar yaparken yanma[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
8-Kasık ağrısı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
9-İktidarsızlık

PROSTAT KANSERİNDE AİLE ÖYKÜSÜ ÖNEMLİ

Prostat kanserinde aile öyküsünün önemli bir risk olduğuna da dikkat çeken Op. Dr. Mehmet Kırdar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hastalığın yaklaşık yüzde 10'unun ailesel görüldüğünü ifade ediyor.

Operatör Doktor Kırdar [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] aile öyküsü olmayan erkeklerle kıyaslandığında[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] birinci dereceden akrabasında prostat kanseri bulunan bir erkeğin hastalığa yakalanma riskinin iki ile üç kat arasında arttığını belirtiyor.

Hastalığın tek yumurta ikizleri için de benzer bir durum sergilediğine dikkat çeken Üroloji Uzmanı Operatör Doktor Mehmet Kırdar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tek yumurta ikizlerinde hastalığın görülme sıklığının diğer kişilere oranla iki kat daha fazla olduğunu ifade ediyor.Op. Doktor Mehmet Kırdar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu iki grupta olan kişilerin mutlaka 50'li yaşlara gelmeden test yaptırması gerektiğini belirtiyor.

Daha önce PSA testinin 50 yaş sonrası check-up'larında senede 1 kere yapılması önerilirken[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] son yıllardaki prostat kanseri artış gözönüne alındığında[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 40 yaşından sonra senede bir kere kontrollerin yapılması gerektiğini vurguluyor.

DOKTORA GİTMEKTEN KORKMAYIN[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ERKEN MÜDAHALE YENİDEN SAĞLIK DEMEKTİR

Op. Dr. Mehmet Kırdar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bazı hastaların[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kendilerinde normalin dışında seyreden durumlara rağmen korkuyla doktora gitmediklerini belirtiyor.

Bu durumun [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] prostat kanserinin tedavisinde önemli bir zaman ve tedavi yöntemi kaybı olduğunu belirten Dr. Kırdar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] rutin kontrollerin yanısıra[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] endişe edilen durumlarda mutlaka bir doktora başvurulması gerektiğini vurguluyor.

Prostat kanserinin tedavisinde son yıllarda önemli noktaya gelindiğini belirten Op.Dr. Mehmet Kırdar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hastalık yaşının düşmesini de gözönünde bulundurarak[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] rutin kontrollerin çok önemli olduğunun altını çiziyor.


Saat: 20:31

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2