Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   Evlilik ve cinsel yaşam (https://seversintabi.com/evlilik-ve-cinsel-yasam/)
-   -   Kısırlık ölüme kadar götürebiliyor (https://seversintabi.com/evlilik-ve-cinsel-yasam/9708-kisirlik-olume-kadar-goturebiliyor.html)

ceyLin 23 November 2008 16:09

Kısırlık ölüme kadar götürebiliyor
 
Gaziantep Tıp Fakültesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Aysun İlhan Kirnik[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kısırlık nedeniyle bunalıma giren bir çok bayanın ağır depresyonu atlatamayak intihar ettiğini söyledi


Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlenen seminerde konuşan Gaziantep Tıp Fakültesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Aysun İlhan Kirnik[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Avrupa'da yapılan bir araştırmaya göre[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] her 6 kadından birinin kısır olduğunu belirterek "Kısırlık vakalarının birçoğunun nedeni bilinmiyor. Kısırlık nedeniyle depresyona giren kadınlar 'Sorgulanırım' korkusuyla hemcinslerinden uzaklaşarak[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kendini toplumdan soyutluyor." dedi. Kirnik[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kısırlık nedeniyle bunalıma giren bir çok bayının ağır depresyonu atlatamayak intihar ettiğini söyledi.

Büyükşehir Belediyesi Çetin Emeç Salonu'nda düzenlenen 'Kadının Ruhsal Sorunları' konulu toplantıda[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kadınlarda görülen hastalıklar ve meydana getirdiği psikolojik rahatsızlıklar üzerine bir sunum yapan Dr. Aysun İlhan Kirnik[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] başta menapoz olmak üzere[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kısırlık[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kürtaj[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] adet öncesi dönem rahatsızlıkları ve doğum gibi fiziksel hastalıkların[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kadınlarda hormonal bir takım değişiklikleri de beraberinde getirdiğini söyledi.

Vücutta oluşan fiziksel rahatsızlıkların[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kadının psikolojisi üzerinde tamiri güç izler bıraktığını belirten Kirnik[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu nedenle ruh sağlığı bozulan bir çok bayanın depresyona girdiğini ifade etti. Kadınların karşılaştığı önemli hastalıklardan birinin kısırlık olduğunu dile getiren Aysun Kirnik[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]" Kısırlık[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ağır depresyonlara neden olabiliyor. Avrupa'da yapılan bir araştırmada[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] her 6 kadından birinin kısır olduğu ortaya çıktı. Üstelik[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bunların birçoğunun neden kaynaklandığı tam olarak bilinmiyor. Türk toplumunda kısırlık sorunu yaşayan kadınlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sonucu ağır depresyonlara varan psikolojik rahatsızlıklar yaşıyor. Bu insanlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kısır olduğu için kendini sosyal çevreden[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] arkadaşlarından geri çekiyor. 'Sorgulanırım' kaygısıyla evine kapanan ve kendini yalnızlığa iten kadınlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] toplumdan soyutlanıyor." şeklinde konuştu.

Depresyonla başlayan sürecin[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] halüsinasyon görme[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] şiddetli tepkiler verme ve intihara kadar vardığını dile getiren Kirnik[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu süreçte erkeğin eşine destek olmasının hayati önem taşıdığını kaydetti. Erkeklerin[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kısırlık nedeniyle bunalıma giren eşindeki ruhsal değişimleri izlemesi gerektiğine vurgu yapan Kirnik[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] olası ağır travmaların önlenmesi için uzman bir psikiyatrdan yardım alınmasının şart olduğunu aktardı.

Kadınlarda ağır psikolojik travmalara neden olan rahatsızlıklardan birinin de kürtaj olduğunu belirten Kirnik[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çok eşli evlilik ve son yıllarda artan evlilik dışı ilişkiler nedeniyle kürtaj yaptıran kadınların yaş ortalamasının 11-15 yaş aralığına gerilediğini söyledi. Kürtaj sonrası yaşanan pişmanlık ve suçluluk duygusunun genç bireylerde ağır depresyonlara neden olduğunu anlatan Kirnik[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]" Bu insanlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] geçirdikleri rahatsızlık sonrası karar vermekte zorlanıyor. Tutarsız davranışlar sergilemeye başlıyor. Bu nedenle[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kürtaj yaptıran bir çok genç[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çarpık ilişkilere giriyor. Kendini[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ne olduğunu anlamadan dışarda bulan bu insanlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] geçirdikleri ruhi bunalımlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ağır depresyon ve çeşitli enfeksiyonlar nedeniyle intihar ediyor." ifadelerini kullandı.

Kürtaj sonrası geçirdiği bunalımı atlatamayan bir çok kadının 25'li yaşlarda intihar ettiğine dikkat çeken Kirnik[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] böylesine üzücü vakaların tekrarlanmaması için[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] psikolojik desteğin hayatın her döneminde alınmasının kaçınılmaz olduğunu sözlerine ekledi.


Saat: 10:32

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2