Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   Felsefe - Psikoloji (https://seversintabi.com/felsefe-psikoloji/)
-   -   Algıda Seçicilik (https://seversintabi.com/felsefe-psikoloji/14351-algida-secicilik.html)

eLanuR 6 December 2008 16:40

Algıda Seçicilik
 
Algıda seçicilik[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] insanın algı sürecinde aktif bir rol oynadığı görüşü çerçevesinde ortaya atılmış bir kavramdır. Kavram[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] insanın algı sürecinde pasif olmadığını[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] algı objesini fotoğraf gibi algılamadığını[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] görmek istediği gibi gördüğünü[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yeni verileri mevcut kategorilerine uydurduğunu[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] önyargı ve stereo-tiplerinden etkilendiğini[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] önceki tutum ve görüşlerini destekleyici enformasyonlara duyarlı olduğunu ve benzeri hususları ifade etmektedir.

Seçici algı konusu[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] pek çok kez laboratuvar ortamında ve gerçek yaşamda incelenmiştir. Örneğin Bruner ve Postman (1949)[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] oyun kanlarıyla düzenledikleri deneyde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bazı kartları hatalı bir renkle boyayarak[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] örneğin kırmızı sinek dörtlüsü[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sunmuşlar ve deneklerin bu tür kartları sunuluşlarından farklı algıladıklarını (örneğin siyah sinek dörtlü veya kırmızı kupa dörtlü gibi) saptamışlardır.

H. Cantrill'in II. Dünya Savaşı öncesindeki kitle paniği incelemesi de klasik bir çalışma olarak anılabilir. Cantrill[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] savaş öncesi radyodan yayınlanan ve dünyanın Marslılar tarafından işgalini konu alan radyo piyesine insanların tepkilerini araştırmıştır. Piyesi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] radyo haberleri olarak algılayan ve Marslıların saldırısını gerçek sanarak sokaklara dökülen pek çok Amerikalı kendileriyle yapılan görüşmelerde şu tür ifadelerde bulunmuşlardır:

1) Pencereden baktım[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] cadde arabalarla doluydu; insanların kaçmakta olduğunu düşündüm[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
2) Pencereden baktım; sokakta hiç bir araba yoktu; bir yerlerde trafiğin tıkandığını düşündüm[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
3) Pencereden baktım[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] herşey eskisi gibiydi; Marslıların henüz bizim sokağa gelmediğini düşündüm[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] gibi.


Saat: 08:25

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2