Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   Felsefe - Psikoloji (https://seversintabi.com/felsefe-psikoloji/)
-   -   Alt Mantıklar (https://seversintabi.com/felsefe-psikoloji/14355-alt-mantiklar.html)

eLanuR 6 December 2008 16:42

Alt Mantıklar
 
Günlük düşünce ve metin analizlerinde sıklıkla kullanılan alt-mantıklar (infra-logics) terimi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] formel mantık sınırları dışında kalan düşünce tarzlarına işaret etmektedir. Klasik formel mantık düzeni[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bir bütünün öğelerinin çelişmezlik[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] üçüncü halin olamazlığı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] iç tutarlılık gibi ilkelere dayalı bir şekilde birleştirilmesini öngörmektedir.

Bu anlayış insanı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bir tür 'akıl yürütme makinesi'ne indirgemektedir. Oysa insanın düşünce yolları bu katı çerçeveye sığmamaktadır. Alt-mantıklar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] insanın[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] formel mantık dışında kalan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tutarlılık ve çelişmezlik kaygısı taşımayan dolayım-sız[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] keyfi düşünce sistemleridir.

Alt-mantıklar yaratıcılık bakımından da önem taşımaktadır. Zira yaratıcı bireylerde bir tür ilham anları olarak nitelendirilen keşif anları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çoğu kez çeşitli öğeleri alışılmışın dışında birleştirme[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bağlantılandırma[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çağrışım zincirine sokma şeklindeki düşünsel etkinliklere dayanmaktadır. Keşif veya bulgular[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] önce tutarsız[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ham[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] işleme tabi tutulacak bir yapı halinde ortaya çıkmaktadır


Saat: 11:09

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2