Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   Felsefe - Psikoloji (https://seversintabi.com/felsefe-psikoloji/)
-   -   Alter Ego (https://seversintabi.com/felsefe-psikoloji/14356-alter-ego.html)

eLanuR 6 December 2008 16:44

Alter Ego
 
Aslında psikanalitik vokabülere ait olan alter ego terimi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sosyal psikolojide[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] psikodrama[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] benlik ve/veya kimlik analizleri alanında da kullanılmaktadır. Alter ego[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kısaca[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] diğer-ben[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yardımcı-ego[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bana benzeyen bir başkası olarak tanımlanabilir.

Moscovici'ye (1984) göre[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Alter ile Alter Ego[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sosyal ilişkilerde Diğeri'ni tanımlamanın iki tarzını ifade ederler. Bu çerçevede[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ya bize benzeyen bir Diğeri[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yani Alter Ego[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ya da farklı bir Diğeri[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yani Alter söz konusudur. Bunlardan her biri farklı olgulara gönderir; bir bakıma çeşitli araştırma yaklaşımları ve teoriler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu "alter"i kavramsallaştırma tarzlarına göre farklılaşırlar. Gruplara ilişkin araştırmaların çoğu[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] onu bir "alter ego" olarak ele alırlar.

Psikodramada veya rol oyununda[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] katılanlara diğerinin tutumunu yansıtması[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kendilerini onun yerine koyması söylenir ve bundan sonra cereyan edenler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] oyuncunun[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] diğerinin tutumunu içleştirme kapasitesine göre değerlendirilir. Aynı şekilde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] konformiteye ilişkin araştırmalarda[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] her bireyden[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kendini[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kendine benzer biriyle veya benzemek istediği biriyle karşılaştırması istenir.

İlke olarak ne kendine Özgü pozisyonları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ne de görüşü olan sapkınların[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] iktidarı elinde tutanlara veya çoğunluk bireylerine bakarak kanaatlerini oluşturdukları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] davranışlarını bunlara göre ayarladıkları kabul edilir; sapkınlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu imtiyazlı alter-egolara benzemek için uymaktadırlar. Bazı araştırmalar ise[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kısaca "alter'i dikkate alırlar.

Azınlık veya bireyin kendine özgü görüşlerini ifade ettikleri yenilik olgusuna ilişkin araştırmalar böyledir. Bunlarda birey veya azınlık[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] normu ya da Ortodoksluğu temsil eden bir otorite veya çoğunlukla çatışırlar. Bu birey veya azınlığın aradığı şey[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] özel kimliğin ve açık bir farkın tanınmasıdır. Demek ki bu iki temel psiko-sosyal mekanizma (sosyal karşılaştırma ve sosyal tanınma)[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sosyal alanda diğerini algılamanın iki tarzıdır.


Saat: 12:42

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2