Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   Felsefe - Psikoloji (https://seversintabi.com/felsefe-psikoloji/)
-   -   Alttan Gelen Etki (https://seversintabi.com/felsefe-psikoloji/14358-alttan-gelen-etki.html)

eLanuR 6 December 2008 16:46

Alttan Gelen Etki
 
İzlenim oluşumunda[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] belirli bir hedef kişi hakkında genel olarak mevcut şema veya kategori kullanılmakta ve hedeften gelen enformasyonlar bu şema doğrultusunda (top down) işlenmektedir. Ancak bu şema veya kategori yeterli olmadığında alt kategoriler oluşturulmaktadır.

Örneğin[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] politikacılar hakkında olumsuz içerikli şemalara sahipken[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bir politikacı hakkında 'dürüst' ve 'tutarlı' olduğu şeklinde enformasyonlar aldığımızda[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] "o[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] dürüst ve tutarlı bir politikacıdır" yargısını oluşturabiliriz. Alt kategorizasyon[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hem şematik[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hem de özel enformasyonların birlikte kullanımını mümkün kılmaktadır.

Ancak alt kategorizasyon yapılamadığında[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bazı hallerde hedefin özellikleri ağır basmakta[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yeni enformasyonların entegrasyonuna gidilmektedir. Bu olguya 'alttan gelen etki' (bonom up) denmektedir (Fiske ve Neuberg[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 1990).


Saat: 00:03

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2