Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   Felsefe - Psikoloji (https://seversintabi.com/felsefe-psikoloji/)
-   -   Modern Toplum Genç Yetişkinleri Doğurdu (https://seversintabi.com/felsefe-psikoloji/21972-modern-toplum-genc-yetiskinleri-dogurdu.html)

eLanuR 26 December 2008 17:19

Modern Toplum Genç Yetişkinleri Doğurdu
 
Eskiden 20’li yaşların ortasında iş ve aile kurma konularının halledilmesi beklenirdi. 30’lu yaşlara doğru kişiler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ‘yetişkinliği’ çoktan yarılamış kabul edilirlerdi. Sanayileşme ile birlikte[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bir meslek edinmek ve aileden ekonomik olarak bağımsızlaşmak için daha uzun süre harcanması[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ‘gençlik’ sürecinin uzamasına yol açtı. Hala ‘genç’ olsalar da ergen olmayan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] klasik ‘yetişkin’ sınıfına da girmeyenlerin oluşturduğu bir geçiş dönemi olan ‘Genç Yetişkinlik’[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 20’li yaşların ortalarından[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 30’lu yaşların sonuna kadar sürebiliyor.

Medical Park Fatih Hastanesi’nden Klinik Psikolog Sinem Demir[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] genç yetişkinlerin yaşayabilecekleri ‘psikolojik takılmalar’ı anlattı.




TİTRE VE KENDİNE GEL DÖNEMİ!
Genç yetişkinlik döneminde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ergenliğin debdebeli zamanlarının yerini[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 'titreme ve kendine gelme' almaya başlar. Ergenlikten farklı olarak[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ‘zamanın sınırsızlığı’ hissi kaybolur. Çok yavaş bir şekilde de aksa[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kum saati tersine çevrilmiştir... Aslında bu dönemde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ergenlikte başlayan kimlik oluşumu[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] (maddi-duygusal) sorumlulukların somutlaşması ile birlikte[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yeni ve kalıcı bir boyuta girer. İş hayatında[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] özel ve sosyal ilişkilerde yapılan tüm davranışlardan ‘sorumlu’ olunur; ‘gençtir[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] maruz görelim’ diyen olmaz. İlk çalışma yıllarındaki (çabuk parlama[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] herkesle aşırı samimiyet kurma gibi) duygusal/davranışsal tecrübesizlikler azalır. Bazı arkadaşlarla kopuşlar yaşanır[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kalanların yerleri sağlamlaşır[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yenileri daha zor eklenir olur… Ergenlikteki sonsuz güven ve kabulün yerini[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] daha temkinli ve seçici bir tutum alır. (Bunun abartılı ve sağlıksız hali ‘artık kimseye güvenmiyorum’dur).


‘BİR DİKİŞ TUTTURMA’ ZAMANI GELDİ!
Genç yetişkinlikte ekonomik olarak sorumluluk alma gerekliliği oluşur. Bir ergenin[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] meslek edinme konusunda karmaşa ve zorluk yaşaması pek yadırganmayabilir. Genç yetişkinlikte ise[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ‘Bir dikiş tuttursan artık’ beklentisi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bakışlardan bile hissedilebilir hale gelir. Uzun süre işsiz kalmanın şans[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ekonomik kriz dönemleri gibi sebepleri olabilir… Ancak başladığı hiçbir işi sürdürememek[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çalışılan yerlerde sürekli benzer iletişim sorunları yaşamak ve bunların üstesinden gelememek[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yeni bir iş bulma (veya işinde ilerleme) için gerekli sorumlulukları yerine getirememek gibi durumlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bir ‘psikolojik takılma’ ile ilgili olabilir. Bu psikolojik takılmayı anlamak için[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çocuklukta aile tarafından kişiye verilen ‘mesajlar’[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] inisiyatif duygusunun oluşması[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] anne-babayı model alma konularının ele alınması gerekir.
EEE[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ARTIK SIRA SENDE…
Ergenlik döneminde duygusal ilişkilerin uzun sürmemesi veya olmaması dikkat çekmeyebilir. Ancak bu farklılık[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] genç yetişkinliğin ilerleyen yıllarında dikkat çekici bir hal alır. Söz ve bakışlar bu kez ‘Ee[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] artık sıra sende’ mesajını veriyordur…


Yakın ilişkilerde takılmalar; duygusal bir ilişki istememe[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sürekli birbirine benzeyen ‘yanlış’ (duygusal olarak doyum vermeyen[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] zarar veren[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] devamlılığı olmayacağı bilindiği halde bitirilemeyen) ilişkiler yaşama[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bir ilişki bulmak ve başlatmak için gerekli adımları atamama[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] uzun süreli bir ilişkiyi/evliliği ileride ve belirsiz bir zamana erteleme gibi farklı şekillerde olabilir.

DİĞERLERİNİN HAYATI YOLUNDA[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] BENİMKİ DEĞİL!
Genç yetişkinliğin dramatik yönü[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kişinin kendisine yönelik yaptığı bir değerlendirmeden[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] derin hayal kırıklığı ve umutsuzluk çıkarmasıdır. Bu durum kısaca ‘Neden ben hâlâ…’ olarak özetlenebilir. Akranlarıyla kendini kıyasladığında; başlangıç yapmak için geç kaldığı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] geride ve yalnız kaldığı duygusunun üstesinden gelemeyeceğini düşünürse[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kendine yönelik yıkıcı düşünceleri gelişebilir. Çevreden gelen olumlu destek bile[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] daha fazla mahcubiyet hissetmesine yol açar (‘hâlâ desteklenmem gerekiyor’ gibi).

Sonrası


Herkesin duygusal gelişiminin aynı şekilde ve hızda ilerlemediğini[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] aynı şekilde tek tip 'genç yetişkin' olmanın zorunlu olmadığını fark etmek[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yapıcı bir süreci yeniden başlatabilir. Genç yetişkinlik döneminin kimileri için daha sancılı geçmesi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] mutlaka ‘hastalıklı’ bir dönem yaşandığı anlamına gelmez. Ancak sözü edilen tıkanmalar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] iş hayatında[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sosyal ve duygusal ilişkilerde ‘kısır döngülere’ sebep olabilir ve bu da[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yaşam kalitesini düşürür. Bu döngüleri anlamak ve kırmak için psikoterapiden destek alınabilir.

BANA AİLENİ SÖYLE SANA NASIL BİR YETİŞKİN OLACAĞINI SÖYLEYEYİM!

Aile içi roller ve ilişki biçimleri de[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ‘genç yetişkinlik’ dönemindeki tutumumuza yansır:

*Babasını ‘iş tutmayan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sorumluluk almada isteksiz’ olarak görmüş bir kişi ergenliğinde ‘arı gibi çalışan’ biri haline gelmek için aşırı gayret göstermiş olabilir. Ancak genç yetişkinlikte bunun yerini[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] birden her şeye boş verme[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sorumluluklarını yerine getirme isteksizliği alabilir. Anne-babayı ‘temelde’ ne kadar model aldığımız[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] genç yetişkinlik döneminde yeniden canlanabilir.

* Yetiştiği ailede[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ‘etli patates yemeği’nin sadece etlerini tabağında bulmuş bir çocuk da[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sadece patateslerle idare edebileceği düşünülerek tabağında et görmemiş çocuk da; bir işte tutunmak ve sağlıklı duygusal ilişkilere başlamak/sürdürmek açısından risk altındadır. İki olumsuz uç nokta; ‘ben her zaman[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] her şeyi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] emek sarf etmeden hak ederim’ veya ‘ben aslında hiçbir şeyi hak etmiyorum’ olarak gelişebilir.

*Bazen aile (hatta geniş aile[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] akrabalar) içinde bir çocuk ‘farklılığıyla’ dikkat çeker ve desteklenir. Bu çocuk[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ailenin beklentilerini gerçekleştirmeye koşullanır; ‘sen hayatını yaşa’[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ‘sen hep en başarılı ol’[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ‘sen bizim (haylaz veya uyumlu) çocuğumuz olarak kal’… İş hayatında ilerleyen[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sosyal hayatında içe dönüklük yaşamayan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] buna karşın uzun süreli duygusal yakınlıklardan kaçınan bir kişi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ailesinde ‘sorumluluk sahibi çocuk’ olarak seçilmiş olabilir. Bu kişinin uzun vadeli ve doyurucu bir ilişkiye girmekten kaçınması[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ‘sorumlu olduğu diğerlerini’ hayal kırıklığına uğratmak istememesi gibi kişisel senaryolarından kaynaklanabilir.

*Aynı ve farklı cinsiyetten kardeşlerin aile içindeki rolleri[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hangi kardeşin ne gibi özellikleri nedeniyle ilgi gördüğü (dış güzellik[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] cinsiyet[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] zeka[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çalışkanlık...) de son derece önem taşır. Bu faktörler de[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ‘yetişkin’ dünyasında ihtiyaç duyulan temel becerileri geliştirmede yaşanan ‘psikolojik takılmalar’ı anlamada ele alınan konulardır


Saat: 12:11

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2