Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   Felsefe - Psikoloji (https://seversintabi.com/felsefe-psikoloji/)
-   -   Depresyon İçin Vitamin (https://seversintabi.com/felsefe-psikoloji/21973-depresyon-icin-vitamin.html)

eLanuR 26 December 2008 17:20

Depresyon İçin Vitamin
 
Hiç[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] depresyon için bir vitamin alabilmeyi umdunuz mu? Evet[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bazılarınız için bu iş bu kadar basit olabilir. Depresyon belirtilerine yol açan pek çok vitamin yetersizliği vardır...

B-Kompleks Vitaminleri
B-Kompleks vitaminleri fiziksel ve ruhsal sağlığımız için yaşamsal önemdedir. Bunları vücudumuzda biriktiremeyiz[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] dolayısıyla tamamen dışarıdan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] günlük beslenmemizle alınmasına ihtiyacımız vardır. B vitaminleri alkol[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] rafine şekerler (çay şekeri gibi kana çabuk karışan şeker tipleri[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çeviren) nikotin ve kafein tarafından yok edilir (tanıdık geliyor mu???[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çeviren)[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu nedenle pek çok insanın bu vitaminlerce yetersiz düzeyde olması normaldir.
İşte B-Kompleks vitaminleriyle depresyon arasındaki bağa ilişkin güncel bulguların bir özeti:
B1 Vitamini (tiyamin): Beyin bu vitamini glükoz veya kan şekerini yakıta çevirmek için kullanır. Onsuz[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] beyin enerji bakımından yetersiz düşer.
Bu da bitkinlik[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] depresyon[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sinirlilik[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] endişelilik ve hatta ölüm düşüncelerine bile yol açabilir (bu da çok tanıdık[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] değil mi???[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çeviren). Yetersizlik aynı zamanda hafıza sorunlarına[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] iştah kaybına[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] uykusuzluğa ve sindirim sistemi sorunlarına yol açar. Rafine şeker (yukarıda bahsettiğim gibi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kolay eriyen basit şekerler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çeviren) tüketimi vücudun B1 birikimini tüketir.
B3 Vitamini (niyasin): Psikoz ve demans gibi semptomlara yol açan pellagranın (vitamin yetersizliğinden dolayı deride meydana gelen bir hastalık[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çeviren)[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] diğer belirtilerle birlikte niyasin eksikliği sonu oluştuğu ortaya çıkmıştır. Artık pek çok ticari gıda niyasin içermektedir ve de pellagra neredeyse tamamen yok olmuştur. Ancak[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] klinik belirtiler vermeyen B3 vitamini yetersizlikleri ajitasyon (sinirlilik[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] gerginlik hali[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çeviren) ve gerginliğe yol açtığı gibi fiziksel ve ruhsal yavaşlamayısa da yol açar.
B5 Vitamini (Pantotenik asit): Yetersizliğinin belirtileri[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bitkinlik[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kronik stres ve depresyondur. B5 vitamini honmonel oluşum[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] amino asitlerin emilimi ve asetilkolin adlı beyin kimyasalı için gereklidir ve hep birlikte bunlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] belli bir takım depresyonların önlenmesi için gereklidir.
B6 Vitamini (piridoksin): BU vitamin[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tüm proteinlerin ve bazı hormonların yapı taşı olan amino asitlerin işlenmesinde yardımcı olur. SERATONİN[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] MELATONİN ve DOPAMİN (duymuş muydunuz???[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çeviren) üretiminde gereklidir. Az görülse de yetersizliği[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bağışıklık sistemi zayıflığı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] deri lezyonları ve ruhsal karmaşaya yol açar. Marjinal bir yetersizlik[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bazen alkoliklerde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] böbrek yetersizliği hastalarında ve oral konstraseptif kullanan kadınlarda görülebilir. MAOI’lar (monoamin oksidaz inhibitörü denen bir antidepresan grubu[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çeviren)[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ironik biçimde bu vitaminin yetersizliğine yol açabilir. Pek çok beslenme odaklı doktor[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çoğu diyetin bu vitaminin yeterli miktarını sağlamadığını düşünmektedir.
B12 Vitamini: B12 vitamini kırmızı kan hücresi oluşumu için önemli olduğundan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yetersizliği[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] “ölümcül anemi” (yanlış çevirmiş olibilirim[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tıbbi hedesel karşılığını bilen varsa yazsın[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çeviren) denen bir probleme yol açmaktadır. Bu bozukluk[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] duygusal salınımlara[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] paranoyaya[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sinirliliğe[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kafa karışıklığına[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] demansa[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] halisünasyonlara[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] maniye ve ileri aşamada iştah kaybı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] dikkatsizlik[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sersemlik[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] zayıflık[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] nefes yetersizliği[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kalp palpasyonları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ishal ve el ve ayaklarda karıncalanma hislerine yol açar. Yetersizliğin oluşması uzun zaman alır çünkü bünye karaciğerde 3-5 yıllık bir depo tutar. Yetersizlik baş gösterdiğinde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu genellikle B12 vitamininin bağırsaklardan emilimine izin veren içsel bir etmene[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bir enzimin yokluğuna bağlıdır. İçsel faktör yaşla yok olduğundan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yaşlı insanlar B12 yetersizliğine daha yatkındır.
Folik Asit: Bu B vitamini DNA sentezi için önemlidir. Aynı zamanda SAM (S-adenosil metionin) üretimi için de gereklidir. Yetersiz beslenme alışkanlıkları ve hastalık hali[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] alkolizm ve aspirin[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] doğum kontrol hapları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] barbitüratlar ve antikonvüülsanlar gibi bazı ilaçlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] folik asit yetersizliklerine katkıda bulunur. Genelde B12 vitaminiyle birlikte ele alınır çünük B12 yetersizliği[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] folik asit yetersizliğini maskeleyebilir. Hamile kadınların[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] gelişen fetusta nöral tüp bozukluklarının önüne geçilebilmesi için sıkça bu vitamini almaları önerilir.
Depresyon için Vitamin mi?
C Vitamini
Klinik belirti vermeyen yetersizlikler depresyona[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu da takviye gerekliliğine yol açabilir. Takviye[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] özellikle ameliyat veya iltihabi bir rahatsızlık geçirmişseniz önemlidir. Stres[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hamilelik ve emzirme aynı zamanda vücudun C vitamini ihtiyacını arttırır[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] diğer taraftan aspirin[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tetrasiklin ve doğum kontrol hapları vücut depolarını azaltabilir.
Mineraller
Birçok mineralin yetersizliği de depresyona yol açabilir.
Magnezyum: Yetersizliği depresif belirtilerle birlikte şaşkınlık[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ajitasyon[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tedirginlik ve halisünasyonlar gibi birçok fiziksel probleme de yol açabilir. Pek çok diyet yeterli magnezyum içermez ve aynı zamanda stres magnezyum azalmasına katkıda bulunur.


Saat: 11:55

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2