Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   Felsefe - Psikoloji (https://seversintabi.com/felsefe-psikoloji/)
-   -   Davranış Stilleri (https://seversintabi.com/felsefe-psikoloji/21982-davranis-stilleri.html)

eLanuR 26 December 2008 17:30

Davranış Stilleri
 
Küçük gruplarda azınlıkların çoğunluk üzerindeki etkileri konusunda Moscovici tarafından geliştirilen bu kavram[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] etki kaynağının farklı davranış şekillerini ifade etmektedir.

Bu kavram[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] konformite alanındaki araştırmalarda gözlenen ve yönü çoğunluktan azınlığa veya bireye doğru giden etki modelini tersine çeviren[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yani azınlıkların da çoğunluğun kanaatlerini[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] değerlerini ve davranışlarım değiştirebileceğini varsayan bir anlayıştan kaynaklanmaktadır. Bir başka deyişle[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] burada[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] etkinin daima bağımlılıkla açıklanamayacağı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yani bağımlının bağımlı olduğu etki kaynağından etkilenmesi şeklinde gerçekleşmediği[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bazan da[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bağımlılık dışında ortaya çıktığını[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] örneğin bir kişi veya azınlığın salt davranış stili sayesinde hedef üzerinde etkili olabileceği anlayışı söz konusudur.

Davranış stilleri[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] davranış veya kanaatin retoriğine (yoğunluk[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] organizasyon[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] vs.) gönderir; her biri mevcut durumun ve evriminin anlamını ifade eden sözel veya sözel olmayan sembollerin/işaretlerin niyetli bir düzenlemesidir.

Davranış stilinin iki yanı vardır: Araçsal ve sembolik yanlar. Davranış stili[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] araçsal yanında[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yargı objesi hakkında; sembolik yanında ise davranış stilinin sahibi hakkında bilgi verir. Davranış stilinin kendi başına bir anlamı yoktur[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] etkileşim içersinde anlam kazanır. Etkileşim sürecinde taraflardan biri[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] herhangi bir stili benimseyerek[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kendisi ve konu hakkında enformasyon verir; muhatabı ise bunlardan görünür bazı parçaları alarak anlamlandırır.

Moscovici[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sosyal etki bağlamında çeşitli davranış stillerinden söz etmektedir: Soruna yatırım[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] özerklik[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tutarlılık[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] denklik/hakkaniyet[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] katılık gibi. Davranış stilleri[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] grupta olumlu veya olumsuz tutumlar yaratmak[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] psikolojik alanları belirlemek ve dikkati belirli öğeler üstüne çekmek suretiyle etkili olurlar.


Saat: 20:55

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2