Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   Felsefe - Psikoloji (https://seversintabi.com/felsefe-psikoloji/)
-   -   Ego Psikolojisi (https://seversintabi.com/felsefe-psikoloji/21983-ego-psikolojisi.html)

eLanuR 26 December 2008 17:30

Ego Psikolojisi
 
Başlıca temsilcileri arasında Loevenstein[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Kris[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Erikson[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Rapaport ve Heinz Hartman'ın bulunduğu Ego psikolojisi (Ego Psychology)[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Amerikan Freudizmi'nin (özellikle New York Ekolü'nün) en güçlü akımlarından biridir.

Roudinesco ve Plon'un (1997) analizine göre Ego psikoloji ve Amerikan psikanalitik akımları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] insanın bir topluma[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] topluluğa[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] cinsel bir kimliğe[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bir farklılığa[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bir renge[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bir etniye entegrasyonunun mümkün olduğu fikrinde birleşirler. Ego psikolojisi 20. yy.ın ikinci yarısında[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] zengin Amerikan burjuvazisinin[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] her dakikası hesaplanan ve sonu gelmeyen[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sosyal prestij ve parasal kazanç peşindeki doktorlar tarafından uygulanan tedavi seanslarının doktrini olmuştur. Bu nedenle de eleştirilmiştir.

Genel olarak bakıldığında[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Amerikan Freudçülüğü[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] İd[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Bilinç-dışı ve Özne yerine Ego (Ben)[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Şelf veya Bireye önem verir[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Avrupa'dan farklı olarak koruyucu sosyal tıp ve zihinsel hijyene dayalı pragmatik bir etiği temel alır; bunun sonucu olarak klasik Viyana anlayışından tamamen farklı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tıbbileşmiş ve psikiyatriye dönüşmüş bir psikanaliz gelişmiştir (bunda Maccarthyzm de etkili olmuştur).

Bu akımlar Avrupa'nın 'kökensel' psikanalitik akımları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Kleinizm[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Lacanizm[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hatta sol Freudizmden (Otto Fenichel) farklı bir zeminde ilerler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] mutluluk ve sağlık kültü etrafında dönerler; Amerikan psikanalistleri[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bir tür uyum teknisyenlerine dönüşürler.

Tüm bunlar psikanalizin imajını bozar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] gözden düşürür ve onun yerine; çeşitli New Age terapileri[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] mutluluk hapları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] şamanistik kürler[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] telepati[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] spiritizm[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] falcılık[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] medyumluk gibi etkinlikler gelişir (Kaynak: Roudinesco ve Plon[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 1997


Saat: 21:35

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2