Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   Felsefe - Psikoloji (https://seversintabi.com/felsefe-psikoloji/)
-   -   Dezenkarnasyon (https://seversintabi.com/felsefe-psikoloji/21986-dezenkarnasyon.html)

eLanuR 26 December 2008 17:33

Dezenkarnasyon
 
Dezenkarnasyon

Dezenkarnasyon
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sözcük anlamıyla “etten ayrılma” anlamına gelip[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ölüm denilen olaya Spiritüalist terminolojide verilen addır; solunum ve kalp atışlarının durmasıyla anlaşılan bu olay[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Spiritüalizm’de “ruh ile yoğun (fiziksel) beden arasındaki ilişkinin kesin olarak kesilmesi” şeklinde tanımlanır. Fakat buradaki “etten ayrılma” ifadesi vücudun içinden çıkıp gitmek anlamında değil[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ruhun vücut üzerindeki hakimiyetini durdurması[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] vücudu etki altında tutmayı bırakması anlamında kullanılır; çünkü madde-dışı bir varlık olan ruh için[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] mekanla ilgili olan girmek ve çıkmak fiilleri kullanılamaz. Spiritüalist terminolojideki terimlerle dezenkarnasyon[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ruhun[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] perisprisini bedenden çekerek konsantrasyonunu spatyuma kaydırmasıdır.
Ölümün spiritüalistlere göre anlamı
Spiritüalist görüşe göre[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] her ölüm aynı zamanda bir doğumdur; çünkü fiziksel bedenini terk etmek spatyumda doğmak demektir. Ruh’un amaç ve etki sahibi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] şuurlu ve madde-dışı bir varlık olduğunu kabul eden pek çok düşünür[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] deneysel spiritüalistler gibi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] dünya yaşamını geçici bir rüya[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ölüm olayını ise rüyanın bitmesiyle uyanma ve ruhun asli vatanına dönüşü olarak yorumlamıştır.
Spiritüalistlere göre dezenkarnasyonun oluşumu
Spiritüalist görüşe göre[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ölüm aşama aşama gerçekleşen bir olay olup[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] can çekişmesi sırasında insan maddi belirtiler bakımından ölmüş sayılmasa da[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ruh maddeden kısmen kurtulmuş durumdadır[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yani spatyuma geçişi başlamış durumdadır. Ruh bu sırada adeta iki alemde yaşıyor gibidir. Bu durum[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ruh ve beden ilişkisinin gevşediği hipnozdaki üç aşamayı andırır: Ölenin “teşevvüş” adı verilen bocalama hali hipnozdaki telkin aşamasına[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] öldükten sonraki uyuşukluk hali hipnozdaki katalepsi aşamasına[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] spatyumdaki lüsidite hali de hipnozdaki somnambül aşamasına benzer.
İlk aşama
Teşevvüş adı verilen hal şöyle açıklanır: Yeryüzündeki son dakikasını bitiren[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] gözünü derhal öteki alemde açmaz; bir geçiş dönemi geçirir. Bu geçiş aşamasının en belirgin özellikleri[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] dezenkarne olan (bedenini terkeden) varlığın[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bedenini terk etmiş olduğunu anlayamaması ve maddeye bağlılığını[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] dünyevi alışkanlıklarını (dünyevi düşünme alışkanlığı vs.) terk edememesi yüzünden girmekte olduğu yeni aleme uyum gösterememesidir. Bu bocalama[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kargaşa haline teşevvüş ve bu aşamaya “kendiliğinden imajinasyon aşaması” adı verilir.
Ölüm hakkında vecizeler
“Ölüm[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] asıl vatanına ulaşmak için ruhun kurtuluşundan başka bir şey değildir.(...) Her beşikte bir mezarın tohumu vardır.” (Platon)
“Hiçbir insan yok olmak için yaratılmamıştır.” (Camille Flammarion)
“Ancak ölümden sonradır ki[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hakikaten yaşamaya başlarız.” (Çiçero)
“Asil ruhlar için ölüm[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] karanlık bir tutsaklık yaşamının sona ermesidir. Dünyada bütün çabalarını kötü işlerde kullanmış olan ruhlar içinse ölüm bir rahatsızlıktır.” (Plütark)
“Yaşam bir rüyadır[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ölüm de bir uyanış.” (Voltaire)
“Ölüm bütün servetleri denk kılar. Cenaze töreninin görkemi onları tekrar derecelendirmez.” (Montesquieu)
“Ölmekten ne korkarsın;korkma [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ebedi varsın.(…) Ölür ise ten ölür;canlar ölesi değil.(...) Kara toprağın altında[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] gül deren elleri gördüm.” (Yunus Emre)
“Can[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sahrasına vararak tenden ve dünya sıkıntısından kurtuldu. O âlem[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] zerre zerre diridir. Her zerresi nükteden anlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] söz söyler (…) Başsız ayaksız seferler eder[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] dişsiz dudaksız şekerler yerdim. Sakinleriyle zahmetsiz zikre[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] beyinsiz fikre dalar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] onlarla latifeler ederdim. Gözlerim kapalı olarak bir alem görür[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] elsiz avuçsuz güller devşirirdim.” (Mevlana Celaleddin Rumi)
“İnsanlar için gerçek olan dünya yaşamıdır[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] uykudayken yaşanılanlar birer rüyadır[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] spatyumun idrakli ruhları içinse dünya yaşamı bir rüya gibidir." (Allan Kardec[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]spiritizmin kurucusu)
Spatyum



Tanımı [değiştir]Spatyuma[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tam anlamıyla karşılamasa da[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çeşitli tradisyonlarda öte-alem olarak ifade edilen ölüm-sonrası ortamın spiritizmdeki ya da deneysel spiritüalizmdeki karşılığı denebilir. Ruhçu anlayışa göre ruhlar madde-dışı varlık olduklarından spatyumda 'perispri'leri ile bulunurlar. Bu bakımdan spiritüalistler spatyumu ruhlar alemi olarak değil[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ölüm-ötesi alem olarak nitelendirirler.

Ruhçuluğa göre[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] spatyumun maddeleri maddenin bilinen üç halinden (katı [Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]sıvı ve gaz) daha farklı hallerde olup[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bilinen fiziksel maddelere oranla çok daha akıcı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çok daha az yoğunlukta ve atomik vibrasyonları çok daha hızlı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] süptil maddelerdir. Eski Yunan tradisyonunda bu maddeler için aether terimi kullanılmıştır. Bu süptil maddelerin düşünceyle[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] imajinasyon yeteneğiyle şekil alabileceği kabul edilir.


Öleni bekleyen ilk aşama

Ruhçuluğa göre ölen her insan ruhu önce[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ölmüş olduğunu[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] daha doğrusu fiziksel bedenini terk etmiş olduğunu anlayamaz[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bir bocalama[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kargaşa dönemi geçirir. Bu aşamaya spiritler “kendiliğinden imajinasyon” aşaması adını vermişlerdir. İşte ruhçulara göre[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] cennet ve cehennem sembolleriyle simgelenen[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] aslında[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu aşamadaki varlığın kendi imajinasyon yeteneğiyle bilmeden kendisinin oluşturduğu huzur verici ya da huzursuz edici sahnelerden ibarettir. Ölüm olayı ile fiziksel bedenini terk etmiş her insan ruhunu spatyumda vicdani bir hesaplaşma bekler. Fakat burada kendi kendisiyle bir hesaplaşma sözkonusudur[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]herhangi bir cezalandırma sözkonusu değildir.


Üst aşama ve ortamlar

Varlığın tekamül düzeyi elverdiği takdirde ulaşabileceği diğer aşamalar sırasıyla[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] "geçiş aşaması"[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] "şuurlu ve idrakli imajinasyon aşaması" ve nihayet tekamül düzeyi çok yüksek ruhlara özgü olan "kozalite aşaması" olarak bilinir. Bu son aşamanın sözkonusu olduğu kozalite planına (ortamına) yükselebilmiş bir varlık üç boyutlu alemdeki olayların neden sonuç zincirini çözebilecek[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] daha doğrusu[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu olayların akışındaki neden-sonuç ilişkilerini açıkça görebilecek durumdadır. Fakat klasik spiritüalizmdeki öte-alem anlayışı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] öte-alem tasarımı kozalite planında son bulur[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]yani daha ötedeki bir ortam kavramı klasik spiritüalizmde mevcut değildir. Neo-spiritüalist görüşün getirdiği yeni bir kavram[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] işte bu kozalite planının da ötesinde bulunduğu varsayılan dört boyutlu alem kavramıdır.


Teozofideki öte-alem tasarımı


Teozoflar fiziksel alem ile ruhsal alem arasındaki aracı-süptil alem için spatyum terimini kullanmazlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu aracı alemi astral[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] mantal[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kozal plan gibi çeşitli tabakalar halinde düşünürler. Genel teozofik kabule göre fiziksel dünya ile ruhsal alem arasındaki bu derecelenme 7 tabakadan oluşur.


Saat: 01:51

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2