Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   Filozoflar Ve Felsefi Sözleri (https://seversintabi.com/filozoflar-ve-felsefi-sozleri/)
-   -   Jacques Derrida Kimdir-Felsefesi-Sözleri-Eserleri (https://seversintabi.com/filozoflar-ve-felsefi-sozleri/71391-jacques-derrida-kimdir-felsefesi-sozleri-eserleri.html)

Syst3m 22 August 2009 01:35

Jacques Derrida Kimdir-Felsefesi-Sözleri-Eserleri
 
Jacques Derrida[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 15 Temmuz 1930 El-Biar'da[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] (Cezayir) doğdu; 8 Kasım 2004'te Paris'te öldü.

Fransız bir filozof[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] edebiyat eleştirmeni ve Yapısökümcülük olarak bilinen eleştirel düşünce yönteminin kurucusudur.

Yaşamı ve Felsefesinin Başlangıcı

Derrida'nın etkinliği yalnızca felsefeyle sınırlı olmamıştı. Özellikle 1960'lardan sonra yoğunlaşan siyasal konjonktür içinde ırkçılık karşıtı hareketlerde yer aldığı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Fransa'daki Cezayirli mültecilerin haklarını desteklediği ve ayrıca Soğuk Savaş dönemi Çekoslavakya'sının muhalif hareketlerini desteklediği ve bu nedenden 1982 yılında aynı ülkede tutuklanmış olduğu bilinmektedir. Körfez savaşı sırasında ise Alman filozof Jürgen Habermas'la birlikte Frankfurter Allgemeine'de kaleme aldıkları bir yazıda[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] dünya entelektüellerini ABD'nin Irak'a karşı giriştiği saldırıya tavır almaya ve Avrupa'nın dünyadaki yerini yeniden tanımlamaya giriştiği bilinir.

Paris'te Ecole Normale Superieur'de ve Sorbonne Üniversitesi'nde okudu. 1970'lerden itibaren Paris ve ABD'deki Johns Hopkins[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Yale[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Harvard[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Kaliforniya üniversitelerinde akademik kariyerini sürdürdü. Geliştirdiği yöntem ve kavramlar edebiyat eleştirisinden sosyolojiye[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kimlik sorunundan felsefeye bütün düşünsel alanlarda etkisini gösterdi ve sarsıcı sonuçlara yol açtı.

Michel Foucault[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Gilles Deleuze[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Fellix Guattari gibi ünlü Post-yapısalcı felsefe'nin ya da başka bir değişle yapısalcılık-sonrası-teorinin kurucu öncülerinden biridir.1960'lı yıllardan itibaren geniş bir entelektüel kesimin dikkatini çekmeye başladı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] özellikle düşünce tarihine yönelttiği köktenci eleştiriler ve yazmanın (yazı'nın)doğasıyla ilgili teorik önermeleri önemsendi. J. J. Rousseau[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Friedrich Nietzsche[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Andre Gide[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Paul Valery[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Albert Camus gibi yazarları erken dönemde okuyan Derrida[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Bergson ve Sartre etkisiyle felsefe çalışmalarına yönelmiştir. Bu yönelim sonrasında[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sürekli felsefenin ve düşüncenin kıyılarında dolanacak[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] düşünce tarihi içinde geri alınması ya da yok sayılması olanaksız müdahaleler gerçekleştirecektir.

Yapısökümcülük denilen Derridacı yöntem[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yani metnin derin yapılarını ayrıştırmayı hedefleyen yöntemsel yaklaşım edebiyat kuramı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] dilbilim[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] felsefe[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hukuk[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sosyoloji[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kültür kuramı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] mimarlık gibi disiplinler başta olmak üzere birçok alanda yeni açılımlar getirdi.Onun çalışmaları köktenci bir şekilde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Platon’dan günümüze çeşitli ve karşıt eğilimlerle gelmiş olan metafizik felsefenin sorgulanması ve böyle bir sorgulama ışığında örneğin Marks[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Freud ya da Nietzsche gibi düşünürlerin yeniden değerlendirilmesi olanağını sağladı.

Derrida'nın Bazı Eserleri
  • - De la Grammatologie[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]1967
  • - La Dissemination (Yayılım)[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]1972
  • - Marges de la philosophie (Felsefenin Kıyıları)[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]1972
  • - La verite en peinture(Resim olarak gerçek)[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 1978
  • - La cartepostale(Kartpostal)[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 1980
  • - Psyche[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] inventions de l’autre (Psyche[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Ötekinin icatları)[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]1987
  • - Du Droit a la philosophie ( Felsefe Hakkı Üzerine)[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 1990
  • - Apories(Açmazlar)[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 1996
  • - L’Autre cap (Öteki Hedef/Başka Baş)[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]1991

Türkçeye Çevrilen Eserleri
  • - Marks’ın Hayaletleri[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]1993 (çev:A.Tümertekin[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Ayrıntı yay.2001)
  • - Marks ve Mahdumları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]2002 (çev.A.Tümertekin[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Ayrıntı yay.)
  • - Şiir Nedir?[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Babil yayınları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Ahmet Sarı / Abdullah Arslan
  • - Mahmuzlar/ Nietzsche’nin Uslüpları[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]Babil yay.
  • - Öteki Hedef/ Başka Baş[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] (çev.M.Başaran[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Bağlam yay. 2003)
  • - Bağışlama ve Kozmopolitizm[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]2005 çev:Ali Utku - Mukadder Erkan Birey yay.
  • - Çile[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] (çev. Melih Başaran[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]Kabalcı yay.2008)


Saat: 16:00

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2