Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   Filozoflar Ve Felsefi Sözleri (https://seversintabi.com/filozoflar-ve-felsefi-sozleri/)
-   -   Eugen Dühring Kimdir-Felsefesi-Sözleri-Eserleri (https://seversintabi.com/filozoflar-ve-felsefi-sozleri/71393-eugen-duhring-kimdir-felsefesi-sozleri-eserleri.html)

Syst3m 22 August 2009 01:38

Eugen Dühring Kimdir-Felsefesi-Sözleri-Eserleri
 
Alman filozof ve iktisatçısıdır.

Bir süre Berlin Üniversitesi'nde felsefe ve ekonomi politikası dersleri vermiştir. Kısa süre sonra gözleri görmez olmuş; ölümüne kadar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] önce Berlin'de[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] daha sonra da Nowawes'te yazar olarak yaşamıştır.

Bir burjuva sosyalizminin[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] toplum düzeninin temelini "bireysel ruhun doğal çabaları"nda gören bu en belirgin temsilcisi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] toplumsal üründe işçilerin artan payı teorisini öğretiyor ve geleceğin kurtuluşunu sınıflar arası uzlaşmaz karşıtlıkların uzlaşmasından bekliyordu; kendisini insanlığın düzelticisi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] iyileştiricisi gibi görüyordu. Çok çeşitli konularda konferanslar verdi.

Berlin profesörlerine karşı uluorta saldırıları sonucu[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kısa zamanda koltuğundan oldu. 1870-1880 yılları arasında[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sosyal-demokrasi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] pek çok yandaş bulmuştu. Dühring[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] birçok yapıtında[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] toplumsal-felsefi özel bir sistem geliştirdi ki[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu sistem[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kendisinin bulmuş olduğunu sandığı bir sürü mutlak "son yargı gerçekleri"nin yardımıyla oluşturulmuştu. Hıristiyanlığa karşıydı ve ateşli bir Yahudi düşmanıydı.

Kendi elinde olmayarak[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] dolaylı bir şekilde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bilimsel komünizme büyük bir hizmeti olmuştur; Marx'a ve Lassalle'a karşı tutkulu saldırıları ve büyüklük deliliğinin damgasını taşıyan "gerçeğin felsefesi"[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Engels'in ünlü yergi yazısındaki yanıta yolaçtı: "Bay Eugen Dühring Bilimi Altüst Ediyor" (Anti-Dühring) kitabı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kısa zamanda yeni devrimci işçi kuşağının felsefe kılavuzu haline geldi. Bu yapıtında Engels[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Dühring'in yavanlıklar sistemini acımasızca yıkıyor ve ilk kez diyalektik materyalizmin[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] usta elinden çıkma tam ve açık bir açıklamasını yapıyordu.


Saat: 04:21

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2