Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   Filozoflar Ve Felsefi Sözleri (https://seversintabi.com/filozoflar-ve-felsefi-sozleri/)
-   -   Diogenes (Diyojen) Kimdir-Felsefesi-Sözleri-Eserleri (https://seversintabi.com/filozoflar-ve-felsefi-sozleri/71396-diogenes-diyojen-kimdir-felsefesi-sozleri-eserleri.html)

Syst3m 22 August 2009 01:42

Diogenes (Diyojen) Kimdir-Felsefesi-Sözleri-Eserleri
 
412-320 yılları arasında yaşamış olan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ve kendine yetme ile sadelik ilkelerine dayanan Kinik yaşam biçiminin öncülerinden çileci düşünürdür.

Hakkında doğruluğu kuşkulu pek çok öykü anlatılan Kinik Diogenes hakkında[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] onun gündüzleri Atina sokaklarında elinde fenerle dolaşarak[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] dürüst bir adam aradığı söylenir. Atina'da gelenekçiliğe karşı bir tavır alan Diogenes[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] toplumdaki yapaylıklara ve uzlaşımsal değerlere meydan okumuş ve[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] her tür yerleşik kuralın insanın doğallığına aykırı düştüğüne inandığı için[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] toplumun tüm yerleşik kurallarına karşı çıkmayı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] uzlaşımsal ölçü ve inanışların çoğunun boş olduğunu göstermeyi ve insanları yalın ve doğal bir yaşam biçimine çağırmayı amaçlamıştır.

Ona göre[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sade bir yaşam tarzı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sadelikten başka[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] örgütlenmiş[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] dolayısıyla uzlaşımsal toplumların görenek ve yasalarını da önemsememek anlamına gelir. Diogenes[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] doğaya aykırı bir kurum olan ailenin yerini[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kadınların ve erkeklerin tek bir eşe bağlı olmadığı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] çocukların ise bütün toplumun sorumluluğunda bulunduğu doğal bir durumun alması gerektiğini savunmuştur. Diogenes yoksulluk içinde yaşadığı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] halka açık yerlerde yatıp kalktığı ve yiyeceğini dilenerek topladığı halde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] herkesin aynı şekilde yaşaması gerektiğini savunmamıştır. Onun tek amacı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kişinin en kısıtlı yaşam koşullarında bile[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] mutlu ve bağımsız olabileceğini göstermek olmuştur.

Diogenes'in savunduğu yaşam tarzının ilk ilkesi kendine yetme[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yani kişinin[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] mutluluk için gerekli her şeyi kendi içinde taşıyabilmesi ilkesidir. İkinci ilke olan 'utanmazlık'[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kendi başına zararsız olan bazı eylemlerin hiçbir şekilde yapılamayacağını öne süren uzlaşımları umursamamak anlamına gelir. Bu ilkeden yola çıkarak yerleşik davranış kalıplarına uymadığı için[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kendi açısından sade ve doğal[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] toplumsal değerler açısındansa sefil denebilecek bir yaşam dürdüğü için[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Diogenes'e kinik denmiştir.

Onun üçüncü ilkesi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yozluğu ve kendini beğenmişliği açığa vurmaktan ve insanları yenilenmeye yöneltmekten asla çekinmemek anlamında 'sözünü sakınmazlık'tır. Diogenes'in dördüncü ilkesine göre[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ahlaki yetkinliğe ancak yöntemli eğitimle[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] iradenin gücünü sınayan pratik egzersizlerle ulaşmak mümkün olabilir.


Saat: 04:01

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2