Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   Filozoflar Ve Felsefi Sözleri (https://seversintabi.com/filozoflar-ve-felsefi-sozleri/)
-   -   Farabi Kimdir-Felsefesi-Sözleri-Eserleri (https://seversintabi.com/filozoflar-ve-felsefi-sozleri/71404-farabi-kimdir-felsefesi-sozleri-eserleri.html)

Syst3m 22 August 2009 02:00

Farabi Kimdir-Felsefesi-Sözleri-Eserleri
 
Fars asıllı olduğu tahmin edilen İslam felsefecisidir (Maveraünnehir).

Asıl adı "Muhammed bin Tahran bin Uzlug" olan ve Batı kaynaklarında "Alpharabius" adıyla anılan Farabi (Türkistan'ın Farab Otrar kentinde doğduğu için Farabi Farablı diye anılır) ilköğrenimini Farab'da[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] medrese öğrenimini Rey ve Bağdat'ta gördükten sonra[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Harran'da felsefe araştırmaları yaptığı yıllarda tanıştığı Yuhanna bin Haylan'la birlikte Aristoteles'in yapıtlarını okuyarak gezimciler okulunun ilkelerini öğrendi.

Halep'te Hemedani hükümdarı Seyfüddevle'nin konuğu oldu. Arap ülkelerinde yaşamış[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Türk kimliğini ve Türk törelerini ölünceye kadar bırakmamış olan Farabi'yi anlatan kitaplar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] İslam aleminde Ebul Hasan el-Beyhaki[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] İbn-el-Kıfti[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] İbn Ebu Useybiye[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] İbn el-Hallikan adlı yazarlar tarafından Farabi'nin ölümünden birkaç yüzyıl sonra gerçekleştirildi. Ama bu yapıtlar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] birer araştırma olmaktan çok[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Farabi'yle ilgili söylenceleri derliyor[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]bir felsefeciyle değil[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bir ermişi açıklıyordu.

Aristotales'in ortaya attığı madde ve suret kavramını hiçbir değişiklik yapmadan benimseyen[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] eşyanın oluşumunda[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yani yaradılışta madde ve sureti iki temel ilke olarak gören Farabi'nin fiziği de[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] metafiziğe bağlıdır. Buna göre[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] evrenin ve eşyanın özünü oluşturan dört öğe (toprak[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hava[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ateş[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] su) ilk madde olan el-aklül-faalden çıkmıştır Söz konusu dört öğe[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] birbirleriyle belli ölçülerde kaynaşır[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ayrışır ve içinde bulunduğumuz evreni (el-alem) oluştururlar.

Farabi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ilimleri sınıflandırdı. Ona gelinceye kadar ilimler trivium (üçüzlü) ve quadrivium (dördüzlü) diye iki kısımda toplanıyordu. Nahiv[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] mantık[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] beyan üçüzlü ilimlere; matematik[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] geometri[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] musiki ve astronomi ise dördüzlü ilimler kısmına dahildi. Farabi ilimleri; fizik[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] matematik[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] metafizik ilimler diye üçe ayırdı. Onun bu metodu[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Avrupalı bilginler tarafından kabul edildi.

Hava titreşimlerinden ibaret olan ses olayının ilk mantıklı izahını Farabi yaptı. O[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] titreşimlerin dalga uzunluğuna göre azalıp çoğaldığını deneyler yaparak tespit etti.Bu keşfiyle musiki aletlerinin yapımında gerekli olan kaideleri buldu. Aynı zamanda tıp alanında çalışmalar yapan Farabi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu konuda çeşitli ilaçlarla ilgili bir eser yazdı.

Farabi insanı tanımlarken "alem büyük insandır; insan küçük alemdir." Diyerek bu iki kavramı birleştirmiştir. İnsan ahlakının temeli[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ona göre bilgidir; akıl iyiyi kötüden ancak bilgiyle ayırır. İnsan için en yüksek en yüksek erdem olan bilgi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] insan beyninin çalışması sonucu elde edilemez; çünkü tanrısaldır[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] doğuştandır (Vehbi). Bilimin ise üç kaynağı vardır: Duyu; akıl; nazar. Bilimler ikiye ayrılırlar: Kuramsal (nazari) bilimler; uygulamalı (ameli) bilimler. Ahlak[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] siyaset[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] müzik[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] matematik uygulamalı bilimlere girer. Toplumlarda öz bakımından ikiye ayrılırlar: Erdemli toplumlar ve erdemsiz toplumlar. Bu toplumları yöneltecek en kusursuz devletse[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bütün insanlığı kapsayan dünya devletidir.

Ek Bilgiler

870-950 yılları arasında yaşamış olan İslam düşünürüdür.

Sistemi Aristoteles mantığına dayanan akılcı bir metafizikten oluşan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Aristoteles'in sistemini Plotinos'un görüşleri yardımıyla[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] İslam inancı ile uzlaştırmaya çalışan Farabi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Tanrı'nın var oluşunu kanıtlarken[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Aristoteles'in akılyürütme çizgisini takip etmiştir. Ona göre[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu dünyadaki nesneler hareket etmekte[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] değişmektedirler. Dünyadaki nesneler hareketlerini bir ilk Hareket Ettiriciden almak durumundadırlar. Bu ilk Hareket Ettirici ise Tanrı'dır.

Farabi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] varlık anlayışında[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] mümkün ya da olumsal varlıklar adını verdiği nesneler ile Tanrı arasındaki farklılık ve ayrılığı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] mümkün varlıkların Tanrı'dan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ilk varlıktan sudur ettiklerini söyleyerek açıklamaya ve temellendirmeye çalışır. Farabi'ye göre[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ilk varlık[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Tanrı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] varlık taşkını yoluyla evrendeki bütün varlık düzenini 'doğal bir zorunlulukla' meydana getirir. Evren Tanrı'nın değerine hiçbir şey katmaz. Yetkin bir varlık olan Tanrı'nın hiçbir şeye ihtiyacı yoktur. Tanrı'yla evren arasındaki ilişkiyi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] evrenin Tanrı'dan sudur[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] türüm yoluyla ve zorunlulukla çıktığını söyleyerek açıklayan Farabi'ye göre[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] evren aynı zamanda Tanrı'nın sonsuz cömertliğinin bir sonucudur. Tanrı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Farabi'nin sisteminde her şeydir.


Yorgun Yürek 22 August 2009 02:01

Cevap: Farabi Kimdir-Felsefesi-Sözleri-Eserleri
 
Tanrı seven[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sevilen ve sevgidir. O bilen[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bilinen ve bilgidir. Tanrı her şey olduğuna ve hiçbir şeye ihtiyaç duymadığına göre[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Farabi bu noktada[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] mümkün varlıkların var oluşları için[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Tanrı'nın yalnızca kendisini konu alan bilme faaliyetine başvurur. Buna göre[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yaratıklar[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Tanrı'ya en yakın 'akıllar' halinde Tanrı'dan çıkıp varlığa gelirler. Onun sudur[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] türüm anlayışına göre[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Tanrı'nın kendi tözünü bilmesinden birinci akıl doğar; bu aklın Tanrı'yı bilmesinden ise[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ikinci akıl türer. Böylelikle[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ortaya sırasıyla 10 akıl çıkar; onuncu akıl[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] etkin akıldır (aklı faal). Birinci aklın varlığı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Tanrı dolayısıyla zorunlu[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ama kendi özünde mümkündür; ilk akıl[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kendini bu niteliğiyle bildiği için[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] onun maddesinden birinci gök katı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] formundan da (suretinden de) o gök katının ruhu sudur eder. Böylelikle on akıldan her birinin karşılığı olarak bir gök katı türer. Madde de Tanrı'dan sudur etmiştir. Belirsizlik demek olan madde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Tanrı'ya en uzak olan varlıktır. Etkin Akıl insan ruhunun da nedenidir.

İnsan anlayışında[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Farabi insanın ruh ve bedenden meydana geldiğini söyler. Bedenin yetkinliği ruhtan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ruhun yetkinliği ise akıldan kaynaklanmaktadır. Ruhun başlıca görevleri eylem[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] anlama ve algılamadır. Ona göre[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bitkisel[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hayvani ve insani olmak üzere[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] üç tür ruh vardır. Bitkisel ruhun görevi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bireyin yetişme ve gelişmesi ile soyun sürdürülmesi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hayvansal ruhu görevi iyinin alınıp kötüden uzak durulması[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] insani ruhun görevi ise güzelin ve yararlının seçilmesidir. Farabi ahlak anlayışında[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] insanın akıl yoluyla iyi ve kötüyü ayırt edebileceğini savunur. İnsan için amaç mutluluk[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] en büyük erdem de bilgeliktir. Farabi'ye göre[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] en yüksek iyi olan mutluluk[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] etkin akıl ile birleşmek yoluyla gerçekleşir. Zira[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] insan kendisini anlamak için evreni anlamak[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] evreni anlamak için de evrenin amacını kavramak durumundadır. Evrenin esas ve en yüksek amacını anlamak[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] insan için gerçek mutluluktur. İnsanın kendisini ve evrenin amacını anlamaya kalkışması ise[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bilim ve felsefe yapmakla ilgili bir şeydir. İnsan aklının en yüksek düzeyde yetkinleşmesi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] insan aklını Etkin Akıl'a yaklaştırır.


Saat: 09:13

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2