Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   Filozoflar Ve Felsefi Sözleri (https://seversintabi.com/filozoflar-ve-felsefi-sozleri/)
-   -   Fabricius Kimdir-Felsefesi-Sözleri-Eserleri (https://seversintabi.com/filozoflar-ve-felsefi-sozleri/71405-fabricius-kimdir-felsefesi-sozleri-eserleri.html)

Syst3m 22 August 2009 02:02

Fabricius Kimdir-Felsefesi-Sözleri-Eserleri
 
Alman mütebahhiri ve felsefe tarihçisidir.

1668'de Leipzig'de doğdu; 1736'da öldü. Hamburg Akademisinde belagat ve felsefe profesörüydü. Ona felsefe tarihçileri[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] "Bibliyografların Prensi" unvanını vermişlerdir. Olağanüstü bilgilere sahip[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] araştırıp incelemekte yorulmak bilmeyen bir gayrete sahip olan Fabricius[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Latin[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Yunan ve Aşağı Latin Kitaplığı adını verdiği üç büyük külliyatıyla kendini ebedileştirmiştir.

Felsefe tarihiyle doğrudan doğruya uğraşmamış[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] fakat bütün felsefe tarihçilerine ve filozoflara muhtaç oldukları türlü tarihsel bilgileri[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] felsefi belgeleri ve birçok eski filozofların eserlerinden kalan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] unutulmuş[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] dağınık[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] elde edilmesi güç parçaları nakletmek suretiyle[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] onlara rehberlik etmiş ve yine birçok unutulmuş ve hatta kaybolma tehlikesi geçirmiş olan düşünür[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yazar ve bilginleri[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] eserlerinde yeniden yaşatmıştır.

Asıl adlarını aşağıda verdiğimiz eserleri[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] türlü eklentilerle büyütülerek tekrar tekrar basılmıştır. Bu geniş çalışma[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] araştırma ve toplama gayretlerine rağmen[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] örneğin[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Aenesidemos'u[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Photius'den kalan bir metni yanlış yorumlayarak Ciceron zamanında yaşamış göstermek gibi bazı yanılmalara düşmüş olması[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] onun gerçek değer ve emeğini asla küçültmez. Aristo'yu yorumlayan eserlerin listesini Yunan Kitaplı ad h eserinde vermiştir. Aspasius'un Nikomaküs'ün Ahlakı'nı yorumlayan önemli bir parçası da bu kitaplıktadır.

Eserlerinin asıl adları şunlardır:

Specimen Elenchticum et Historiae Logicac (Hamburg[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 1799);

Bibliotheca Lat. Mediac et Inf. Aetatis;

Bibllotheca Graecque (Bunun yeni baskısının başında Galien'in hayat ve eserlerine dair Ackermann tarafından yazılmış geniş bir makale vardır. Bu eser 12 cilttir); Bu filozofun adını taşıyan birçok Alman mütebahhir ve filozofları daha vardır.

Bunlardan biri[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] François Fabricius'dür. Alman hümanist ve filozoflarından olan bu Fabricius[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 1525'e doğru Duren'de doğmuş[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 1573'te ölmüştür. Paris'te Turn ve Ramus'un öğrencisi olmuş[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Düsseldorf'da rektörlük yapmıştır. O[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Aristo'ya karşı olan fikir akımlarının kuvvetli olduğu bir dönemde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu büyük filozofu savunma cesaretini gösterenlerdendir.


Saat: 06:56

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2