Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   Filozoflar Ve Felsefi Sözleri (https://seversintabi.com/filozoflar-ve-felsefi-sozleri/)
-   -   Fhavorinus (Favor) Kimdir-Felsefesi-Sözleri-Eserleri (https://seversintabi.com/filozoflar-ve-felsefi-sozleri/71406-fhavorinus-favor-kimdir-felsefesi-sozleri-eserleri.html)

Syst3m 22 August 2009 02:04

Fhavorinus (Favor) Kimdir-Felsefesi-Sözleri-Eserleri
 
Yunan filozofudur.

Gol bölgesindeki Arles'de doğmuştur. Latince adı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Favorinus Arelatensis'tir. Yaklaşık olarak M.S. 80-90 yılları arasında doğmuş ve 150'de ölmüştür. M.S. II. yüzyıl başlangıçların da kendisini göstermiştir. Evvela Dion Chrysostome'un ve ihtimal Epiktet'in öğrencisi olarak çalışmaya başlamış[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Aristo'yu savunmuş[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sonra stoacılara karşı gelmiş ve Epiktet aleyhine bir eser yazmıştır. İskenderiye Okulunun o dönemlerde anladığı biçimde bir Eflatunculuğa bağlanmıştır.

Fakat[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] onun zekası bu seçmeci sisteme de bağlı kalamamış. Karnead ve Aenesidemos'un sistemlerini tanıdıktan sonra[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bunları Eflatun doktrininin en doğru bir yorumlaması saymış ve uzun süre bu doktrine bağlanmıştır. Yazmış olduğu bir eserde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kökü Pyrrhon'dan gelen şüphenin on dürtüsünü (motifs) açıklamıştır. Felsefe tarihinde bir şüpheci olarak tanınan Favorinus[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] İmparator Adrien ve sofu Antom zamanında Roma ve Atina'da büyük bir başarıyla hitabet okutmuştur (120-150 yılları arasında).

Kendisi hakkında çok kez hayranlıkla dolu yazılar vermiş olan Auİu-Gelle[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] onu[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] konuşkan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sofistler biçiminde uzun söylevler vermeye yetenekli[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] her konu üzerinde başarıyla söz eden bir filozof sayar. Bunun için derslerine her taraftan pek çok dinleyici gelirdi. Kendisini İmparator Adrien'e pek sevdirmiş ve onunla[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] felsefe sorunları üzerinde tartışmalar yapmıştır.

Otuz lejyona kumanda eden bir adamın yanılmayacağını iddia ederek[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] daima imparatorun fikirlerini kabul etmek suretiyle bu sevgiyi devam ettirmiştir. Bu suretle Roma'da açtığı felsefe okulunda Yeni Akademinin hafiflettiği şüphecilik sistemini başarıyla okuttu. Atina'da Roma'daki kadar başarı göster Burada[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] D6monax ve H Atticus'le arkadaş olmuştur. Plütark da arkadaşlarındandı. Favorinus[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ya hadım[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yada hünsaydı; Lucien[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] D monax adlı eserinde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] onun bu haliyle alay eder. Bu eserde[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] onun beden yapısıyla sesi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] gülünç bir surette tasvir edilmiştir.

Favorinus[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Anlaşılabilen Tasarımlar adında bir eser yazarak[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] stoacılara karşı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] güneşin bile algılanamayacağını (idrak)[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Yeni Akademiciler tarzında düşünür. Plütark ve Akademik Okul başlıklı diğer bir eseri daha vardır. Astrolojinin aleyhinde Karnead'ı anımsatan kanıtlar ileri sürmüş[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] stoacıların kaderciliğine hücum etmiş[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] hiç bir şeyi onaylamayan söylevler ileri sürmüş[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kullandığı diyalektik[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tarzı ve rasgele söylevler verme tutkusu[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] onu Yeni Akademi'ye mensup olan bir filozof olarak tanıtmıştır. Kendisinin özel bir doktrini yoktur. İhtimal[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] felsefe tarihi olarak yazılmış olan Türlü Şeyler Tarihi ve hatıralar Homeros'un felsefesine dair de bazı eserler yazmıştır. Fakat bunların hiç biri zamanımıza kadar gelememiştir.


Saat: 23:59

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2