Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi

Seversintabi.com Türkiye'nin En Büyük Forumu Bence Seversin Tabi (https://seversintabi.com/)
-   Filozoflar Ve Felsefi Sözleri (https://seversintabi.com/filozoflar-ve-felsefi-sozleri/)
-   -   Gabriel Acosta Kimdir-Felsefesi-Sözleri-Eserleri (https://seversintabi.com/filozoflar-ve-felsefi-sozleri/71411-gabriel-acosta-kimdir-felsefesi-sozleri-eserleri.html)

Syst3m 22 August 2009 02:09

Gabriel Acosta Kimdir-Felsefesi-Sözleri-Eserleri
 
Portekizli düşünürdür.

Ruhun ölümsüzlüğü inancına karsı çıkmış[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] din sorunlarının akılcı bir yöntemle eleştirilmesi geleneğini kurmuştur.

Oporto'da doğdu[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Amsterdam'da öldü. Sonradan Katolik olan Yahudi bir ailenin oğludur. Çocukluğunda sıkı bir Katolik eğitimi gördü. Coimbra'da öğrenimini bitirdikten sonra küçük bir manastıra kapandı. Burada İncil üzerinde yaptığı çalışmalar sonucu[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Yahudilik'e yönelince[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ailesini de buna inandırmaya çalıştı. Ailesi dinsel inançları nedeniyle kovuşturmaya uğramaktan korkarak Amsterdam'a sığındı. Acosta Amsterdam'da Yahudi ayinlerinin ve öbür dinsel uygulamalarının İncıl'e uymadığı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] gereksiz katılıklarla dolu olduğu kanısına vardı.

Hahamlarla uzun tartışmalara girişti: ruhun ölümsüzlüğü ilkesinin belirsizliğini ve İncıl'in tutarsız oluşunu vurgulayan bir kitap yazdı. 1624'te "Examen dos Tradiçoens Phariseas Conferidas Con a Lay Escnta" adıyla yayımladığı bu kitabı nedeniyle din düşmanı sayıldı. Kitap bir başka yapıtıyla birlikte toplattırılarak yakıldı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] kendisi de aforoz edildi.

1633'te yeniden Yahudi topluluğuna dönmek istedi. Bu istek[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] görüşlerinin değişmesinden değil[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bir toplumsal çevre gereksinîminden kaynaklanıyordu. Yeniden topluluğa kabul edilen Acosta[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bir süre sonra Musa'nın getirdiği ilkelerin tanrısallığından kuşkuya düşerek[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] tüm dinlerin insan düşüncesinden doğup doğmadığını sorguladı. Daha sonra tüm Yahudi kurallarını çiğnediği ve iki Hıristiyan'ı Yahudi olmaktan alıkoyduğu gerekçesiyle suçlanarak[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Sinagog'dan kovuldu. 1640'ta son bir kez daha Yahudi toplumuna kabul edilmesi için başvurdu. Bunun gereği olarak ağır kefaret cezalarından geçmeye zorlandı. Önce sinagogda pişmanlığını dile getirdi[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sonra 39 kamçı yiyerek yere yatırıldı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] üzerinden tüm Yahudi cemaati yürütüldü.

Bu olaydan sonra eve gelerek öz yaşam öyküsünü yazdı ve kendini vurarak intihar etti. Öbür kitapları yakılıp yok edildiğinden[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] görüşleri hakkındaki bütün bilgi 1687'de yayımlanan bu öz yaşam öyküsünden gelir.

Acosta[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ruhun ölümsüzlüğü öğretisine karşı çıkmış[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bunu kuşkulu ve İncil'e aykırı bulmuştur. Ona göre bütün dinler birer insan buluşu[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] düşünce ürünü olabilir. Acosta[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] gerek doğa verilen ve akıl ilkelerine dayanan eleştirici düşünceleri[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] gerekse acıklı yaşamı nedeniyle[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] sonraki dönemlerde etkili olmuş[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] inanç sorunlarının tartışma ve eleştiri konusu yapılmasına öncülük etmiştir. Özellikle Yahudi-Hıristiyan inançlarını bir bütünlük içinde ele alışı[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] bu inançlarla ilgili sorunlara[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] belli bir dine bağlanmadan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] yansız bakışı tanrıbilime önemli bir yenilik getirir. 18. yüzyıldan bu yana gelenekçi dinlere karşı çıkan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] düşünce ve inanç özgürlüğü görüşünü savunan[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] din anlayışının gelişmesinde katkısı büyüktür.

ÖNEMLİ YAPITLARI
  • - Examen dos Tradiçoes Phariseas Conferidas Con a Lay Escrita[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 1624[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ("Yazılı Yasalarla Karşılastırarak Farsi Geleneklerin Incelenmesi");
  • - Tratado de L'Immortalitat de L'Ama[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 1626[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ("Ruhun Ölümsüzlüğü Ustüne")[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Examplar Humanac Vttae[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] 1687 ("insan Yasamından Örnekler.")

KAYNAKLAR
  1. Felsefe Ansıklopedisi (Cemil Sena)
  2. Türk ve Dünya Ünlüleri Ansıklopedisi(Anadolu Yayıncılık)


Saat: 05:07

Telif Hakları vBulletin® v3.8.9 Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2